”EİT Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan jeostratejik bir konumda”

Dışişleri Bakanı Babacan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 8. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (EİT) Doğu ile Batıyı birbirine bağlayan jeostratejik bir konumda olduğunu söyledi.

Tahran'da düzenlenen EİT 18. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısında konuşan Babacan, EİT'in sekiz milyon metre karelik bir alanda 400 milyonluk nüfusuyla önemli bir ekonomik güç olduğunu kaydetti.

Bölgenin zengin doğal kaynakları ve dinamik iş gücüyle büyük bir gelişme potansiyeline sahip olduğunu belirten Babacan, bunun bölge halkının refahı için kullanılması gerektiğini ifade etti.

Babacan, üye ülkeler arsındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesiyle EİT'in hedeflerine ulaşması noktasında bugün daha çok umutlu olunduğunu bildirdi. "Türkiye, EİT ülkeleri arasında serbest ticaretin gerekli olduğuna inanıyor" diyen Babacan, bütün ticari engellerin kaldırılmasıyla üye ülkeler arasındaki ticaretin daha da gelişeceğini ve herkesin kazanacağını kaydetti.

EİT Ticaret Anlaşmasının geçen yıl hayata geçirilmesinin ticareti artırmada önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Babacan, "2015'e kadar serbest ticaret bölgesi oluşturmalıyız. Bu konuda sona ulaşmak için önemli adımlar atılmasından mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

Bakan Babacan, özel sektör ve iş adamlarının EİT faaliyetlerinde teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, "Özel sektörü işin içine katmadan hedeflerimize ulaşamayız" dedi.

"Gelişmekte olan ekonomilerde yavaşlama başladı"

Küresel mali krizde, gelişmiş ekonomilerin yanı sıra gelişmekte olan ekonomilerde de yavaşlama görüldüğünü kaydeden Babacan, dünyanın yakın tarihte eşine az rastlanır bir krizle karşı karşıya kaldığını belirtti ve "EİT bunun dışında değil" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin G-20 üyesi olduğunu hatırlatan ve Londra'da 2 Nisanda yapılacak G-20 zirvesinde küresel mali krize çözüm yollarının ele alınacağını belirten Babacan, zirvede gelişmekte olan ülkeler ile EİT üyelerinin sesi olmaya çalışacaklarını söyledi.

Babacan, EİT bünyesinde olan ve üye ülkeler arasında her alanda ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan kuruluşların önemine değindi. Bakan Babacan, EİT bünyesinde küresel mali krize karşı çalışma grubu oluşturulmasından da büyük mutluluk duyacaklarını ifade etti.

Kriz döneminde dış kaynakların yetersiz ve pahalıya mal olacağını anlatan Babacan, kakınma için EİT'in kendi öz kaynaklarını olabildiğince kullanması gerektiğini bildirdi.

Babacan, EİT 18. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısının, hedeflere ulaşmada ve daha geniş bir alanda ekonomik işbirliği yaratmada önemli rol oynayacağına olan inancını dile getirdi.