”EİT zirvesinin önemi daha da arttı”

Cumhurbaşkanı Gül, Tahran'daki Sadabat Sarayında düzenlenen 10. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) zirvesinde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN  - Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün temsil ettiği Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 10. Liderler Zirvesi İran'ın başkenti Tahran'da başladı.

Sadabat Sarayında düzenlenen 10. EİT zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, "EİT zirvesinin tüm dünyada çok ciddi etkileri görülen küresel bir ekonomik krizin yoğun şekilde hissedildiği bir dönemde gerçekleştiriliyor olmasının toplantının önemini daha da artırdığını" söyledi.

Gül, "yaşanan küresel ekonomik kriz neticesinde gelişmiş ülkelerde ekonominin küçülmesi, gelişmekte olan ülkelerde ise ekonomik büyümede görülen yavaşlamalar, ülkelerimizin de bu krizden belirli ölçüde etkilenmesini tabiatıyla kaçınılmaz kılmaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin dış politikasında Avrasya boyutunun çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "Avrasya coğrafyasında barış, istikrar ve refahın sağlanması amacıyla tarihi ve kültürel bağlara dayanan ilişkilerimiz bulunan bölge ülkeleriyle ilişkilerin her alanda geliştirilmesine büyük önem veriyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, "küreselleşme olgusunun belirleyici hale geldiği günümüzde yaşanan siyasi ve ekonomik sorunların ülkelerin sınırları içerisinde kalmasını imkansız hale getirdiğini" söyledi.

"Ülkelerin, vatandaşlarının refah ve güvenliğini tek başlarına ve uluslararası işbirliğini güçlendirmeden sağlamaları giderek zorlaşmıştır" diye konuşan Gül, "Bu yeni küresel ortamda bölgesel örgütlerin öneminin de giderek artmakta olduğu gözlemlenmektedir" dedi.

Liderler zirvesi sonuç bildirisi yayınladı

Sonuç bildirisinde, EİT'e üye ülkelerin, bölgesel, özellikle de küresel mali kriz olmak üzere önemli diğer uluslararası konuları ele aldığı belirtildi.

Zirvede, ekonomik, sosyal kalkınma ve gelişme ile istikrarın sağlanmasında bölgesel işbirliği mekanizmalarının harekete geçirilmesinin önemi üzerinde durulduğu kaydedilen sonuç bildirisinde, kaynakların yanlış kullanımı, uluslararası finans kuruluşlarının yetersizliği, uluslararası ticaretteki dengesizliğin ve ülkeler arasındaki yakın işbirliği ve istişaredeki sorunların, küresel mali krize neden olan başlıca unsurlar olduğu ifade edildi.

Gül, Katar Emiri El Tani ile görüştü

Cumhurbaşkanı Gül, ikili temasları kapsamında Katar Emiri El Tani ile baş başa görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün temasları kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Kazakistan Başbakanı Kerim Masimov ile de görüşmesi bekleniyor.