”Ek ders ücreti, istismar edildi”
Bakan Çelik, MHP Grup Başkanvekili Şandır'ın, öğretmenlere verilen ek ders ücretiyle ilgili soru önergesine cevap verdi
ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmenlerin ayakta gördükleri tedavi süresinde, derse girdiği varsayılarak ek ders ücreti almasının, istismar edildiğini ve bunun yeniden uygulamasının düşünülmediğini açıkladı.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ın, öğretmenlere verilen ek ders ücretiyle ilgili soru önergesine verdiği yazılı yanıtta Çelik, bakanlığa bağlı eğitim kurumlarındaki öğretmenlerin; "Okul Öncesi ve Sınıf Öğretmenleri", "Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmenleri" ve "Atölye ve Laboratuvar Öğretmenleri" şeklinde üç grupta toplandığına işaret etti. Çelik, haftada azami olarak, okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin 18 saat aylık ve 12 saat ek ders ücreti karşılığı, genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin 15 saat aylık ve 15 saat ek ders ücreti karşılığı, atölye ve laboratuvar öğretmenlerinin ise 20 saat aylık ve 24 saat ek ders ücreti karşılığı görev yaptığını belirtti. Aylık karşılığı ders görevini doldurmayan öğretmenlere, ek ders ücreti ödenmediğini ifade eden Çelik, bu durumun, çeşitli nedenlerle haftada birkaç gün fiilen derslere giremeyen öğretmenlerin, o hafta için ek ders ücretinden yararlanamamaları ya da az yararlanması sonucunu doğurduğunu bildirdi.
Çelik, 2007 yılında yapılan düzenlemeyle, 1 ayda 4 günü geçmemek üzere, ayakta görülen tedavi nedeniyle derse giremeyen yönetici ve öğretmenlerin, bu tedavi süresinde ders görevlerini yapmış sayılarak, karşılığında ek ders ücretinden yararlandırıldığını anımsatarak, şöyle devam etti:
"Bu değişikliğin yürürlüğe konulduğu tarihten sonraki süreçte; il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, okul müdürlükleri, veliler ve bazı öğretmenlerden gelen şikayetler değerlendirilmiştir. Söz konusu değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ayakta tedavi gören öğretmenlerin sayısında büyük artış olduğu, öğretmenlerin özellikle ders görevlerinin bulunduğu saatlerde sağlık kurumlarına gittikleri, dolayısıyla iyi niyet yaklaşımıyla yapılmış bulunan değişikliğin büyük ölçüde istismar edildiği ve bu durumun da derslerin boş geçmesine neden olarak eğitim-öğretim hizmetlerini olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Bu nedenle, eğitim-öğretim hizmetlerini olumsuz etkileyen ve farklı yöntemlerle önüne geçilebilmesi mümkün olmayan bu istismarın ortadan kaldırılmasının tek ve kaçınılmaz yolunun, söz konusu düzenlemenin yürürlükten kaldırılması olacağı görülmüş ve düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır."
Çelik, büyük ölçüde istismar edildiği belirlenen bu uygulamanın, yeniden yürürlüğe konulmasının düşünülmediğini bildirdi. Çelik, sağlık kurumlarının 24 saat görev yaptığı için, öğretmenlerin, ders olmadığı saatlerde sağlık kurumlarına giderek, yürürlükten kaldırılan uygulamadan olumsuz yönde etkilenmeyeceğini kaydetti.