Ek vergiler tekstilciye zarar ettirdi

Hazırgiyim ve Konfeksiyon Platformu'nun kuruluşunda konuşan tekstil sektörü temsilcileri, ek vergilerden şikayet etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Hazırgiyim ve Konfeksiyon Platformu kuruldu.

Platformun kuruluş protokolü, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Hazırgiyim Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Şenol Şankaya, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı (EKHİB) Başkanı Emre Kızılgüneşler, Akdeniz Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey, Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı Ali Ulvi Orhon, Merter Sanayici İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Gülgün Korkusuz, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) başkanı Mehmet Nane, Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı İrfan Hamaratlı, LASİAD Başkanı Gıyaseddin Eyüpkoca ile Merter Platformu Başkanı Cengiz Acar'ın katıldığı basın toplantısıyla imzalandı.

Ek vergilerin etkileri görülüyor

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, konuşmasında, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında eylül ayından itibaren başlayan düşüş eğiliminin Türkiye genel ihracatının artış eğiliminde 2-3 puan azalmaya yol açtığına dikkat çekti. Tanrıverdi, "Aynı dönemde hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 10'larda artış göstermiş olsa, Türkiye toplam ihracatında bu dönemde artış oranı 4-5 puan daha fazla olacak ve 650-700 milyon dolar daha fazla ihracat gerçekleştirilecekti. Ek vergilerin hazır giyim sektöründeki etkileri yavaş yavaş görülüyor" diye konuştu.

Önlemlerin cari açığa etkisi sınırlı kalacak

Dokuma giyim ihracatında yüzde 20'lik artış seyrinin korunması durumunda, dokuma kumaş ithalatında korunma önlemleriyle elde edilen 200-250 milyon dolarlık daha az ithalata karşılık 350-400 milyon dolarlık daha fazla dokuma giyim ihracatı, toplamda 700 milyon dolarlık daha fazla ihracat gerçekleştirilmiş olacağına dikkati çeken Tanrıverdi, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin Ocak-Ekim 2011 döneminde toplam ithalatı 201,6 milyar dolar, tekstil ithalatı 8,9 milyar dolar, dokuma kumaş ithalatı 2,1 milyar dolar. Korunma önlemi alınan dokuma kumaş ithalatı yalnızca 2,1 milyar dolar olup, Ocak-Ekim 2011 dönemi itibariyle 201,6 milyar dolarlık ithalatın ancak yüzde 1'ini oluşturmaktadır. Bu da dokuma kumaşa yönelik alınan önlemlerin cari açığa katkısının oldukça sınırlı olacağını göstermektedir."

Tekstilci, hükümetin kararını destekleyecek

Tanrıverdi, "Fransa'ya ambargo" konusunda bir soruya, "Hazır giyim olarak ciddi pazar payımız olmasına rağmen Hükümetin alacağı kararı desteklediğimizi bildirmek istiyorum" yanıtını verdi.

"Tekstil ve hazır giyim aynı gemide"

Hazır giyim Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık da, hammadde üzerine vergi konulmasının, yurt dışında da çok fazla örneği olmayan ve tercih edilmeyen bir yöntem olduğunu belirterek, "Bu tarz korumacılık tedbirleri ile sektörlerin zor duruma düştüğü hatta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıkları görülmüştür. Korumacılık önlemleri, sektörlerin uluslararası arenada rekabetçiliğine büyük zarar verir" diye konuştu.

Akbalık, tekstil ve hazır giyim sektörünün aynı gemide olduğunu ifade ederek, "Birbiriyle etkileşim halinde olan bu sektörlerden birinin zarar görmesi, diğerinin de zarar görmesi demektir. Yurt içindeki konfeksiyonculara uygulanan fiyat politikası zamanla tekstilcilere de zarar verir hale gelecektir. Konuyla ilgili açıklama yapan kişilerin, bireysel çıkarlarını değil sektörün ve ülkemizin çıkarlarını ön planda tutmaları ve bulundukları makamın temsil ettiği herkes adına konuştuklarını unutmamaları gerekir. Sonuç olarak bu vergiler kaldırılmalı. Kaldırılmazsa tablonun gittikçe kötüye gittiği ortadadır" dedi.

Ek vergiler, kimyayı bozdu

BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz da getirilen ek vergilerin "sektörün kimyasını bozduğunu" kaydederek, ek vergilerin, Türkiye'de konuşlanmış markaların rekabet gücünü azalttığını, yabancı rakiplerle eşit şartlarda rekabet edilemediğini anlattı.

Yılmaz, kumaş fiyatlarında artış meydana geldiğini belirterek, "Türkiye'de hammaddelerdeki fiyat artışı, hazır giyim üretimini etkiliyor. İhracat düşmeye başladı, daha sonra hazır giyim üretim fiyatlarına yansıdı. Önümüzdeki yıl Türkiye'deki enflasyona yansıyacak. Hazır giyimde yüzde 20'yi aşan enflasyona hazır olun" diye konuştu.

TGSD Başkanı Cem Negrin ise ek vergilerin, "pahalı Türkiye" algısı doğurduğunu ve Avrupa'daki firmaların daha dikkatli alım yapmasına neden olduğunu belirterek, "Ek vergiler sektöre zarar veriyor. Bu kritik dönemde Türkiye'nin böyle bir vergiden çıkması lazım" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir