Ekim ihracatı, hedefe ulaşacağımızı gösteriyor

Çağlayan, ekim ihracatının Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ekim ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 oranında artarak 10 milyar 982 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "Ekim ayı ihracatımız bir çok ülke ve bölgede Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı" dedi.

Çağlayan, TÜİK'in Ekim ayı geçici dış ticaret verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Ekim 2010 ihracatının geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 8,8, bir önceki aya göre yüzde 23,2 oranında artarak 10 milyar 982 milyon dolar olduğunu ve 11 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.

Çağlayan, Ocak–Ekim 2010 dönemi ihracatının ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 oranında artarak 92 milyar 709 milyon dolara ulaştığını belirtti.

AB'ye yapılan ihracatın, 2009'un aynı ayına göre yüzde 3 artarak 5 milyar 222 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Çağlayan, 10 aylık dönem dikkate alındığında AB'ye olan ihracatın yüzde 13 arttığı ve 42 Milyar 903 milyon dolar seviyesine yükseldiğini, yine 10 aylık dönemde tüm Avrupa'ya ihracatın, 47 milyar 512 milyon dolar seviyesinden yüzde 9,8 artışla 52 milyar 143 milyon dolar seviyesine ulaştığını kaydetti.

Tüm Avrupa'ya ihracatın, aylık bazda 2010'un en yüksek seviyesinde gerçekleştiğine dikkati çeken Çağlayan, 2010 Ekim ayında en fazla ihracat yapılan ülkenin Almanya olduğunu, bu ülkeye yapılan ihracatın 2009 Ekim ayına göre yüzde 23 artarak 1 milyar 206 milyon dolar olduğunu belirtti. Çağlayan, Almanya'yı sırasıyla İngiltere (762 milyon dolar), İtalya (656 milyon dolar), Irak (557 milyon dolar) ve Fransa'nın (524 milyon dolar) takip ettiğini ifade etti.

Ülke bazında en yüksek seviye

Bir çok ülke bazında Ekim ayı ihracatının yılın en yüksek seviyesinde gerçekleştiğini belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

"Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya, İngiltere, İspanya, Belçika, Romanya ve diğer Avrupa ülkelerinin yanı sıra Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan, ABD, İran, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin olmak üzere pek çok ülkeye aylık bazda 2010 yılının en yüksek ihracatı yapılmıştır. Ekim ayında gerçekleşen ihracatımız bazı ülkelerde rekor seviyeye ulaşmıştır. Bu ülkeler Arjantin, İran, İsrail, Suriye, Çin, Türkmenistan, Benin ve Kanada'dır.

Türkiye'nin en yüksek ihracatın gerçekliği 2008 yılı ihracat rakamlarını hariç tuttuğumuzda Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Irak'a olan ihracatımız aylık düzeydeki en yüksek rakamlardır. Bu veriler, yoğun dış ticaret diplomasi uygulamamızın olumlu sonuçlarının ortaya çıktığının göstergesidir."

Çağlayan, ihracatı artırmak adına ihracatçılarla yapılan temasların meyvelerini almaya başladıklarının söylenebileceğini, Ekim ayı ihracat rakamının 2010 yılı hedefi olan 111,7 milyar dolar ihracat rakamlarına ulaşacağına işaret olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir