Ekonomik gelişmeler ve foreks yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

• ABD

o ABD'de Haziran ayının ilk haftasında mortgage başvuruları %8,4 büyüme gösterdi. Bir süredir azalan mortgage başvuruları Mayıs ayının son haftasında %7,6 azalmıştı. 

• Avrupa

o Fransa'da Nisan ayı sanayi üretimi genişleme beklentilerine karşın %0,9 daralırken, yıllık daralma ise %0,1 düzeyinde gerçekleşti. Sanayi içerisinde imalat sektörü üretimi ise aylık bazda %0,1 daralırken, geçen yılın aynı dönemine göre yıllık üretim %0,4 azalma gösterdi. 

o İtalya'da Nisan ayında sanayi üretimi büyüme beklentilerini karşılamadı ve aylık bazda %0,3 daraldı. Yıllık üretimde ise büyümenin beklentilerin altında %0,1 büyüdüğü görülmekte.

o İngiltere'de Nisan ayında sanayi üretimi aylık bazda beklentilerin üzerinde %0,4 genişlerken, üretim geçen yılın aynı dönemine göre yıllık bazda beklentilerin üzerinde %1,2 büyüdü. Sanayi içerisinde imalat sektörü ise aylık bazda %0,4 daralma gösterdi.

o İngiltere'de Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırma Enstitüsü İngiltere ekonomisinin Mayıs ayı için büyüme tahminini %0,6 olarak açıkladı. Nisan ayı verisi ise %0,4 düzeyinden %0,5 düzeyine yukarı yönlü revize edildi. 

Türkiye

o Türkiye ekonomisi 2015 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlar ile %2,3 büyüme gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlar ile gayri safi yurtiçi hasıla ise bir önceki çeyreğe göre %1,3 artmış oldu. Verinin detayı incelendiğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre hane halkı harcamalarındaki %4,5'luk artış dikkat çekiyor. 

o Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, piyasalardaki dalgalanmalara rağmen ekonominin beklentiler üzerinde büyümeye devam ettiğini belirtirken, önümüzdeki dönemde dış talebin büyümeye katkı sağlayacağını beklediğinin de altını çizdi. 

Petrol

o ABD'de Haziran ayının ilk haftasında ham petrol stokları beklentilerin üzerinde 6,8 milyon varillik azalma gösterdi. Verinin detayı incelendiğinde rafineri kapasitelerinin %94,6'ya yükseldiği görülürken, ABD'de günlük üretim 9,6 milyon varile yükseldi. 

• Yeni Zelanda

o Yeni Zelanda Merkez Bankası, büyümenin yavaşlaması ile birlikte enflasyonu canlandırmak için 4 yıldan bu yana ilk kez faiz indirim karar aldı. 25 baz puanlık indirimle faiz oranı %3,25'e düşürülmüş oldu

Altın ABD verilerini bekliyor

Ons altın 1184 seviyesine kadar yükseliş göstermesinin ardından bu sabah 1187 seviyelerinde yatay seyir içerisinde bulunuyor. Dün hızlı bir yükseliş gösteren Altında, ABD dolarının küresel piyasalardaki değer kaybının büyük etkisi oldu. Dolar endeksinde 94.32 seviyesine kadar oluşan gevşeme Altında da alımların gelmesine neden oldu. Bu sabah dolar endeksinde yeniden 94.80 direncine doğru toparlanmalar görülüyor bu durum Altında baskı yaratabilir. Büyük resimde baskılı seyrini koruyan Altında bugün için 1184 seviyesi önemli direnç olabilir. Bu seviyeyi geçmesi durumunda 1203 seviyesine doğru tepkinin devamı beklenebilir. Başka deyişle kısa vadeli alım yönlü pozisyonlar için 1184 direncinin geçilmesini beklemekte fayda var. Aşağı gevşemelerde 1179 seviyesi destek olarak takip edilebilir. Bugün öğleden sonra ABD'den gelecek haftalık işsizlik başvuruları ve perakende satışlar verileri Altın üzerinde etkili olabilir. Beklentilerden çok iyi gelecek bir veride Altında 1179 desteğine doğru baskılar görülebileceği gibi, aksi durumda 1184 direncine doğru tepkiler güçlenebilir.

WTI 61,80 direncini aşamadı

ABD ham petrolü dün açıklanan ham petrol stokları verisi ile 61,80 direncinden yeniden dönüş gösterdi. Verinin detayı incelendiğinde stokların beklentilerin üzerinde 6,8 milyon varil düştüğü görülmekte. Fakat üretimin günlük 9,6 milyon varil düzeyinin üzerine çıkması ve rafineri kapasitelerinin %94,6'ya yükselmesi arz endişelerini hafifletti. Gelen veriler rafineri işleme kapasitelerinin artışından dolayı stokların azaldığını göstermekte. OPEC kanadında ise dün yapılan açıklamalar OPEC'e olan arz ve talep arasında günlük 1,6 milyon varile yakın arz fazlasına işaret ediyor ve gelecek dönemde arz fazlasının azalabileceği konuşuluyor. WTI teknik olarak incelendiğinde yatay trendin üst bandı olan 61,80 direncinin test edildiği görülmekte. Bu direncin kırılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda WTI'da ana dirençler 62,55 ve 64,05 olarak takip edilebilir. Direncin aşılamaması durumunda ise geri çekilmelerde 60,80 ve 59,30 destekleri göze çarpıyor.

EURUSD paritesi 1,1380 direncini yeniden test etti

EURUSD paritesi haftalık kazançlarını sürdürmeye çalışıyor. Başta Yunanistan'ın Haziran ayı boyunca yapağı ödemelerin ay sonuna kadar ertelenmesinin Euro üzerindeki baskıyı azaltması paritenin yukarı yönlü hareketi sürdürdüğü görüldü. Bu noktada paritenin Euro kanadının veri akışına bakılmaksızın Yunanistan fiyatlamasını ertelediği söylenebilir. İkinci nokta ise son gelen güçlü istihdam ve ılımlı artan enflasyona rağmen piyasaların Fed'in haftaya yapacağı toplantıda faiz artırımı beklemiyor olmasıdır. Ayrıca Euro Bölgesinden gelen makro verilerdeki toparlanma sinyalleri de paritenin yükseliş trendini korumasındaki ana etken olarak düşünülebilir. Veri akışı çok yoğun olmamakla birlikte bugün ABD Mayıs ayı perakende satışları takip edilecek. Haftaya ise en önemli gündem Fed'in Haziran ayı toplantısı olacak. Piyasalarda faiz artırım beklentisi düşük olmakla birlikte Fed bu toplantıda piyasalara güçlü bir faiz artırım sinyali verebilir. EURUSD paritesi teknik olarak incelendiğinde 1,1380 direncinin ikinci kez test edildiği ve ikinci atağın nispeten güçsüz olduğu görülmekte. MACD'nin de uyuşmazlık vermesi ikinci atağın hacimsiz olduğuna işaret ediyor. Paritenin yükseliş trendini koruması açısından 1,1380 ve 1,1465 dirençlerini aşması ve üzerinde kapanış yapması önemli. Bununla birlikte geri çekilmelerde 1,1180-1,1210 yükselen destek çizgisi olarak görülmekte. Satış baskısının devam etmesi halinde ise 1,1080 ve 1,1000 ana destekleri dikkat çekiyor.

GBPUSD, ABD verilerini bekliyor

GBPUSD paritesi, ABD Dolarının küresel piyasalarda değer kaybetmesinin etkisiyle dün 1.5808'den başlayan düşüş trendini kırdı. Bugüne 1.5528 seviyesinden başlayan paritede şu sıralarda 1.5490'lara doğru düşüşler görülmekte. Dolar endeksinin hala 95.00 direncini aşamaması da paritenin gün içerisinde 1.55'lere doğru yükselişlerini desteklemeye devam edebilir. Dün İngiltere'den açıklanan verilere baktığımızda, Nisan ayında sanayi üretiminin yıllık bazda geçtiğimiz ayın 0.1 puan üzerinde %1.2 artış kaydettiği görüldü, buna karşı imalat üretiminde ise yıllık bazda %-0.4'lük azalış yaşanmış durumda. Açıklanan verilerin ardından paritenin iki yönlü hareket ettiği fakat yükselişini sonlandırmağı görüldü. İngiltere GSYİH tahmini ise %0.6 olarak bir önceki tahminin 0.2 puan üzerinde duyuruldu. Bugüne baktığımızda, İngiltere'de veri takviminin sakin olması nedeniyle 15:30'da ABD'de açıklanacak veriler yakından takip edilmeli. ABD'de bugün açıklanacak olan verilere baktığımızda, tüketim ve harcamaya yönelik olan perakende satışlar ve haftalık olarak açıklanan işsizlik başvuruları, bu hafta değer kaybetmeye devam eden Dolar endeksinin seyri açısından önemli olacaktır. Teknik açıdan incelediğimizde, GBPUSD paritesi, bugün içerisinde 1.5550 direnç olarak takip edilecek. Bu direncin yukarı yönde kırılamaması durumunda ise destek seviyelerimiz olarak 1.5440 ve 1.5370 takip edilmeli.

USDTRY, yön arayışına devam ediyor

USDTRY paritesi, Pazar günü yapılan seçimlerin ardından hala yön arayışına devam ediyor. Parite bu sabah saatlerinde daha sakin seyrederken, 2.7350-2.7400 aralığında dalgalandığını ve siyasi sahneden gelecek gelişmeleri beklediğini görüyoruz. Diğer yandan ABD Dolarının küresel piyasalarda ki değer kaybı da paritenin yükselişini bir miktar baskılıyor. Türkiye'de siyasi belirsizliğin hala devam etmesi nedeniyle açıklanan ekonomik verilerin USDTRY paritesinin üzerinde etkilerini de kısıtladığını söyleyebiliriz. Bu süreçte siyasi haber akışları fiyatlamalar üzerinde ağırlık kazanmış durumda. Özellikle hükümet kurulacak mı ya da erken seçime mi gidilecek sorularına cevap hala belirsizliğini koruduğundan USDTRY paritesi de seyrini tam olarak belirleyemiyor. Teknik açıdan incelediğimizde, USDTRY paritesinde bu sabah saatlerinde 2.7350 bölgesinde işlemlerin yoğunlaştığını ve 2.74'lere doğru küçük ataklar içerisinde olduğunu izliyoruz. Paritede eski rekor seviyesi olan 2.7430 hala direnç konumunda karşımıza çıkıyor. Bu direncin yeniden aşılması durumunda ise 2.75-2.76 direnç bölgesi takip edilmeli. Ancak geri çekilmelerde ise 2.7230-2.7050 destek seviyelerimiz. Ayrıca bugünkü veri takvimimizde, içeride 10:00'da cari işlemler dengesini ve ABD'de ise 15:30'da perakende satışlar ve haftalık işsizlik başvurularını takip ediyor olacağız.  

USD/JPY paritesi 123,25 ara direncini test ediyor

USD/JPY paritesi Mayıs ayının son haftasında başlayan ralliyi, dün BoJ Başkanı Kuroda'nın yaptığı açıklama ile sonlandırdı. Kuroda, son dönemde Yen'in aşırı ve sert zayıflaması sonrası yaptığı açıklamada Yen'in daha fazla değer kaybetmesini muhtemel görmediğini belirtti. Bu açıklama bir süredir 125,70 direncini aşamayıp yön arayan paritede 122,50'lere kadar geri çekilmeye neden oldu. Veri akışı hafta boyunca yoğun olmamakla birlikte bugün açıklanacak ABD Mayıs ayı perakende satışları verisi önemli olacak. Haftaya ise Fed'in Haziran ayı toplantısı gerçekleşecek. Piyasalar Fed'den faiz artırımı beklememekle birlikte bu toplantı en azından piyasaların faiz artırımına bir adım daha yakın olduğunu hissettirebilir. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde yukarı yönlü hareketlerde 123,25 ara direncinin aşılamadığı görülmekte. Yükselişin devam etmesi açısından 123,25 ve 123,60 dirençleri üzerinde kapanışlar önemli görülmekte. Bununla birlikte geri çekilmelerde ise 122,50 desteğinin kırılması durumunda ana destek 121,45 olmak üzere öncesinde 122,00 ara desteği de takip edilebilir.

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.