Ekonomik gelişmeler ve foreks yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

ABD

ABD'de Mayıs ayında konut başlangıçları beklentilerin altında 1 milyon 36 bin adet gerçekleşirken, geçtiğimiz aya göre konut başlangıçlarındaki artışın yavaşladığı görülmekte. Aynı dönemde inşaat izinleri ise beklentilerin üzerinde 1 milyon 275 bin olarak gerçekleşti. 

Avrupa

Almanya'da Mayıs ayında enflasyon beklentiler çerçevesinde %0,1 olarak gerçekleşirken, Nisan ayına göre değişim göstermedi. Yıllık enflasyon ise %0,7 düzeyinde sabit kaldı. Haziran ayı dönemine ait Zew güven endeksi ise beklentilerin altında 62,9 olarak açıklandı. 

İngiltere'de Mayıs ayında enflasyon beklentiler çerçevesinde %0,2 olarak açıklanırken, yıllık enflasyon ise -%0,1'den %0,1'e yükseldi. Enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon ise beklentilerin altında kaldı fakat Nisan ayı üzerinde %0,9 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında perakende sektörü fiyatları ise aylık bazda beklentilerin altında %0,2 olarak açıklandı.

Euro Bölgesinde Zew güven endeksi Mayıs ayındaki 61,2 değerinden 53,7 değerine düşüş gösterdi. Zew Raporunda özellikle Yunanistan'a yönelik belirsizliğin varlığı dikkat çekiyor. 

Türkiye

Hazine, düzenlediği 3 ihale ile 4 milyar 795 milyon lira borçlandı. İlk ihalede basit faiz 9,85 ve bileşik faiz 10,10 olurken, ihalede nominal satış 226 milyon lira oldu. İkinci ihalede 511,2 milyon liralık nominal teklife karşılık 368,2 milyon liralık satış yapılırken, basit faiz 9,89 ve bileşik faiz ise 10,13 düzeyinde gerçekleşti. Son tahvil ihalesi ise nominal teklif 1 milyar 786,1 milyon liralık teklife karşılık 1 milyar 363,8 milyonluk net satış yapılırken, basit faiz 9,45 ve bileşik faiz ise 9,67 olarak gerçekleşti.

Ons altın iki trend arasında sıkışma yaşıyor

Ons altın geniş bir bant aralığında seviyeleri arasında yatay hareketler sergiliyor. Fed 'in bugün sonlanacak Haziran ayı toplantısı öncesinde yine istihdam dışında çok güçlü argümanlar bulunmuyor. Haziran ayında faiz artırımı beklemediğimiz bu toplantı öncesinde Dolar endeksi zaman zaman 95,0 puanın altına gelerek zayıf görünüm sergiliyor.  Bu durum ons altın için daha rahat bir alan yaratsa da, ons altına olan talebin az olması nedeniyle, alımların sınırlı kaldığını görüyoruz. Fed için senaryolar şu şekilde; *Faiz artırımı yapmaz, Ekonomik toparlanmanın ikinci çeyrekte sene başına göre daha ılıman toparlandığını söyler. 3.çeyreğe ilişkin toparlanmanın hızlı olacağını dile getirir ve piyasalar Eylül toplantısıyla beraber faiz artırım umuduna girerek Dolar'a olan talebin arttığını görürüz. *Faiz artırımı yapmaz, Ekonomik toparlanmanın Nisan'da yayınlanan FOMC tutanaklarında belirtilen ivmede olmadığını dile getirirler. Birkaç güvercin üye de toplantıya şerh koymasıyla haliyle toplantıda güvercin rüzgârları yaratabilirler. Teknik olarak ele aldığımızda ise karşımıza kısa vadede iki trend çıkıyor. Birincisi 1214,5 seviyesinden başlayan düşüş trendi, ikincisi ise 1162.5 seviyesinden başlayan kısa vadeli minör yükseliş trendi. Her iki trend zaman zaman esnetilse de ons altında sıkışma yaşandığını görüyoruz. Fiyat aşağıda 1170 seviyesinin altına yerleşemezken, yukarıda ise 1190 seviyesini kıramıyor. 

Dirençler: 1184/ 1194/ 1199
Destekler: 1175/ 1170/ 1168

WTI Stok değişimi ve Fed kararlarını takip ediyor

ABD ham petrolü WTI fiyatı son günlerde sıkışık bir seyir izliyor. ABD'de stoklar azalışa geçmesiyle birlikte değer kazanması beklentisiyle hareket edilen petrol üzerinde güçlü dolar endeksi etkisini gösteriyor. Dolar'ın değer kazanması, ABD'de emtia varlıklarının değerini artıracağı için alım gücünün düşmesi petrol talebine olumsuz yansıyor. Ham petrolde genel algı üretimin son 30 yılın rekor düzeyi olan 9,6 milyon varilin üzerine çıkmasına rağmen stokların azalacağı yönünde. Stokların azalmasındaki ana etken ise ham petrol işleyen rafinerilerin kapasitelerini artırması. Bu da daha fazla ham petrol işlenmesini ve işlenecek ham petrolün bir bölümünün stoklardan tüketilmesine neden oluyor. Dün akşam ABD Ham Petrol Enstitüsünün açıkladığı petrol stoklarına beklentilerin üzerinde azalma gösterdi.  Bugün EIA'nın açıklayacağı petrol stokları öncesinde öncü veri niteliğinde olan bu veriye rağmen, petrol fiyatları yükseliş etkisi gösteremedi. Bugün Fed toplantısının sonuçlanmasının ardından Fed kanalıyla Dolar'da değer farkı görebiliriz. Bu nedenle şimdilik Fed kararını bekleyen Petrol fiyatı genel pencereden bakıldığında 56,50-61,70 aralığında dalgalanıyor. Günlük periyotta incelendiğinde ise MACD aşağı yöne eğilimli. Yakın çekimde ise 61,80 seviyesinden başlayan düşüş trendi ile 56,80 seviyesinden başlayan yükseliş trendi arasında sıkışma yaşanıyor. Yatırımcılarımız bu aşamada Petrolün yatay hareketlerinde destek ve direnç noktalarını takip ederek çift yçnlü işlemden yararlanabilirler.

Dirençler: 60,80 / 61,80 / 62,55
Destekler: 59,10 / 58,00 / 56,50

EUR/USD paritesi Fed’i bekliyor 

EUR/USD paritesi, 1,0890 seviyesinden başlayan yükselen trend üzerinde hareketine devam ediyor. Bugün Euro Bölgesinde Mayıs ayına ait enflasyon verileri takip edilecek. Geçtiğimiz gün açıklama yapan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi, Euro Bölgesi enflasyonun yılsonuna doğru yükselmesinden önceki aylarda düşük kalacağı beklentisine değinmişti. Enflasyonda düşüsün sürmesi durumunda Euro'da 1,1130 seviyesine dek değer kaybının devam ettiği görülebilir. Enflasyonun yükselmesi ve ekonomik canlanmanın devam ettiğine işaret etmesi durumunda ise Euro'da 1,1380-1,1400 direnç bölgesine doğru değer kazancı yaşanabilir. Aynı zamanda yarın gerçekleştirilecek Eurogroup Maliye Bakanları toplantısından önce Yunanistan borç sorununa yönelik Avrupa ve Yunan hükümet sözcülerinden açıklamalar parite üzerinde sınırlı tepkilere yol açabilir. Günün en önemli gelişmesi ise akşam Fed toplantı kararları ve Fed Başkanı Jannet Yellen'ın yapacağı açıklamalarda olacak. Piyasada genel algı Eylül ayında faiz artırımı gerçekleşeceği yönünde. Ancak Fed, politika yapıcı olarak Eylül ayını direk işaret ederse piyasada oluşabilecek fiyatlama oldukça yüklü olacaktır. Bu bağlamda bugün alınacak kararlarda piyasayı yormadan söylemlerini dengeli bir şekilde faiz artırımına yöneltebilir. Her durumda sert ve dalgalı bir görünüm oluşabileceğini düşünüyoruz. EUR/USD paritesi teknik olarak incelendiğinde, fiyat hareketlerinin sıkışma alanı içerisinde devam ettiğini görüyoruz.  Bu noktada, 1,1330 seviyesi üzerinde takip edilebilecek seyirlerde 1,1380 - 1,1400 seviyelerine kadar yükseliş sağlanabilir. Ancak bu hafta yaşanacak gelişmelere bağlı olarak 1,1060 desteğinin aşağı yönde kırılması durumunda satış baskısının arttığını görebiliriz. Bu seviyenin aşağı yönde kırılması durumunda 1,0950 ve 1,0820 destekleri ön plana çıkabilir. Ancak Fed'in faiz artırım konusunda tarih vermesi ya da söylemlerini sertleştirmesi paritenin 1,05 seviyesine doğru geri çekilmesine neden olabilir.

Dirençler: 1,1330/ 1,1380/ 1,1470
Destekler: 1,1210/ 1,1130/ 1,1050

Sterlin’de yükseliş kanalı sürüyor

GBP/USD paritesi, dün İngiltere'de Mayıs ayı enflasyon oranlarında yaşanan toparlanma ile birlikte değer kazandı. Bugün İngiltere'de istihdam piyasasına yönelik Mayıs ayına ait işsizlik maaşı başvuru oranını ve ILO işsizlik oranı açıklanacak. Son bir yılda %1,7 düşen işsizlik oranı için Nisan ayı beklentileri %5.5'de yoğunlaşmış durumda. İşsizlik oranında düşüşün devam etmesi, paritenin ilk etapta 1,5700 seviyesine yükselmesine neden olabilir. Aynı zamanda bugün İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) açıklayacağı politika faiz oranı ve para politikasına ilişkin görüşleri de takip edilecek. Diğer yandan bugün sonlanacak Fed toplantı kararları ve Fed Başkanı Jannet Yellen'ın konuşması sonrasında GBP/USD paritesinde çift yönlü sert hareket sergileyebilir. Bu bağlamda Fed'den açıklanacak kararlar parite üzerindeki setri açısından oldukça önemli olacak. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; çift dip kırılmasının hedef bölgesi olan 1.5700 yakınlarında giderek yaklaşılıyor. 1.4565 seviyesinden başlayan ve 1.5190 seviyesinden aldığı kuvvetle yükselen paritenin kısa süre önce 1.5370 bölgesinden başlayan yükseliş trendi içinde yükselmeye devam ediyor. Bu trendlerde kırılmadan paritede aşağı yönlü hareketin başlamasını beklemek çok doğru olmayacaktır. Bu kapsamda, kısa vadeli yükselen kanalı alt bandının geçtiği 1.5530 seviyesi ilk destek, çift dip formasyonunun yukarı yönlü kırıldığı 1.5440 seviyesi ikinci destek olarak izlenebilir. Bu seviyelerin altında kalınması durumunda ise ana yükseliş trendinin geçtiği, 1.5330 bölgesi ana destek olarak takip edilebilir. Yükselişin devam etmesi durumunda ise 1.5698 ana direnç ve formasyon hedefi, 1.5640 ise ara direnç olarak izlenebilir. 1.5700 / 1.5720 direnç alan üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise alım baskısı 1.5815 seviyesine kadar devam edebilir.

Dirençler: 1,5700/ 1,5720/ 1,5815
Destekler: 1,5640/ 1,5530/ 1,5440

USDTRY, 2.7430 direnci takip edilecek 

USDTRY paritesi, geçtiğimiz haftadan bu yana içeride devam eden siyasi belirsizlik ve bugün sonuçlanacak olan Fed toplantısı öncesi yön arayışına devam ediyor. Koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik net söylemlerin bu haftada oluşamaması Türk Lirası üzerinde baskı kurmaya devam ederken, paritenin 2.73-2.74 aralığına sıkışmış olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte Dolar endeksinin 95.00-95.50 direnç aralığında kalıcılık sağlayamaması da paritenin yükselişini bir miktar kısıtlıyor. İçeride siyasilerden gelecek açıklamalar hala önem teşkil etmekte. Bugün ayrıca piyasaların gündeminde Fed toplantısı olacak. 21:00'da sonuçlanacak olan Fed'in toplantısı ve ardından 21:30'da Fed başkanı Yellen konuşması yakından takip edilecek. Piyasaların beklentisi Fed'in bu toplantıda da faiz oranlarında değişikliğe gitmeyeceği yönünde. Genel olarak piyasalarda beklenti Eylül ayında toplanmış gözüküyor.  Bugünkü toplantıda faiz artırımına dair yeni söylemlerin oluşması ve istihdam, enflasyon tarafına yönelik Fed'in beklentileri ve öngörüleri piyasalar üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak incelediğimizde, USDTRY paritesinde 2.7430 direnci gücünü korumaya devam ederken, bu direncin yukarı yönde kırılması durumunda 2.75/2.7625 dirençleri karşımıza çıkıyor. Ancak paritenin 2.7430 bölgesinin üzerinde kalıcılık sağlayamaması durumunda takip edilmesi gereken destek seviyelerimiz ise 2.7250-2.7050 aralığı olacaktır. 

Dirençler: 2.7430/2.7625/2.7850
Destekler: 2.7250/2.7165/2.7050

USDJPY, Fed öncesi yükselen trendin içerisinde fiyatlamalar devam ediyor

Bu hafta hem ABD hemde Japonya tarafında gündemin yoğun olduğu bir hafta. İlk olarak bugün 21:00'da sonuçlanacak olan Fed'in faiz oranı kararını takip ediyor olacağız. Cuma günü ise BoJ'un toplantısı gerçekleşecek. Merkez bankalarından çıkacak kararlar USDJPY paritesinin seyri açısından önemli olacaktır. Bugüne bakarsak, Fed başkanı Yellen son konuşmasında, faiz artırımının 2016 yılına kalmadan kademeli bir şekilde yapılacağını belirtmişti. Bu konuşmasının ardından 2016 yılına kadar önümüzdeki her Fed toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitme ihtimali yüksek. Ancak piyasalar Fed'in Haziran toplantısını da pas geçeceğini düşündüklerinden, ihtimaller Eylül toplantısına kaymış durumda. Bugünkü toplantıda faiz artırımına ilişkin yeni söylemler ve Fed'in enflasyon, büyüme ve istihdam piyasasına yönelik beklenti ve öngörüleri de yakından takip edilecek. Toplantının ardından 21:30'da Fed başkanı Yellen konuşması piyasalar üzerinde etkili olabilir. 
Teknik olarak incelediğimizde, 119.20'den başlayan yükselen trendin içinde fiyatlamalar devam ediyor. Paritenin 123.60 direnci yakından takip edilmeli. Bu direnci kırılması durumunda diğer ara dirençler ise 124.30/124.90 olarak karşımıza çıkmakta. Paritede geri çekilmelerde 123.30 ve 122.45 destek seviyelerimiz. 

Dirençler: 124,30 / 124,90 / 125,70
Destekler: 123,30 / 122,45 / 121,45

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Sermaye Piyasası Kurulunun Seri:V, No:55 Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Çekince: Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.
Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. 

Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

Forex piyasası kaldıraçla çalışan bir pazardır, dolayısıyla yüksek seviyelerde risk içerir ve yatırdığınız parayı kaybetmenize sebep olabilir. Forex yatırımları her yatırımcı için uygun bir pazar olmayabilir. Piyasanın içerdiği riskleri tam olarak anladığınızdan emin olunuz ve eğer gerek duyarsanız bu tip işlemleri daha önce yapmış olan kişilerden tavsiye alınız.