Ekonomik gelişmeler ve foreks yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

Avrupa

Almanya'da Mayıs ayında üretici enflasyonu beklentilerin altında gerçekleşirken, aylık bazda üretici fiyatlarında değişme olmadığına işaret etti. Yıllık ÜFE'de ise -%1,3 düzeyine düşüş gerçekleşti. 

Euro Bölgesinde Nisan ayında cari işlemler dengesi 22,3 milyar Euro fazla verdi. Mart ayında cari fazla 18,6 milyar Euro düzeyindeydi. Verinin detayı incelendiğinde mal dengesindeki 30,4 milyar Euroluk fazla dikkat çekmekte. 

Türkiye

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haziran ayı beklenti anketini açıkladı. Yayımlanan ankete göre Haziran ayı sonu TÜFE beklentisi %0,17 düzeyinde sabit tutulurken, 2015 yılı sonu TÜFE beklentisi %7,77'ye yukarı yönlü revize edildi. 

Ons altın kararsız hareketler sergiliyor

Ons altın bu sabah Asya piyasasından gelen satışla birlikte 1200 seviyesinin altında seyrediyor. Fed' in Haziran ayını pas geçmesi ve ABD ekonomisinin henüz faiz artırımına hazır olmadığı kaygılarıyla 1205 seviyesine kadar çıkan altında aynı zamanda Yunanistan krizinin derinleşmesi ve Euro Bölgesinden çıkma konusunun ağırlık basması güvenli liman talebi özelliğini tekrardan canlandırıyor. Yunanistan'ın ay sonunda IMF'e 1.7 milyar Dolar ödeme yapması gerekiyor. Ancak kasası bu kadar dolu olmayan Yunanistan'ın toplamı 1.12 milyar Doları bulan altın rezervlerini satabileceği konuşuluyor. Böyle bir durum olması durumunda güvenli liman olma özelliğinden kazandığı değerin fazlasını Yunanistan'ın altın satışıyla geri verebilir. Ons altında Fed kaynaklı yaratılan zaman olmasına karşın belirsizliğin sürdüğünü görebiliyoruz. Özellikle geçtiğimiz haftanın altın vadeli kontrat ve opsiyon işlemlerine baktığımızda fon yöneticilerinin hem alım hem de satım tarafında pozisyon açtığını ve belli bir yönde ortak karar kılınmadığı görülüyor. Teknik olarak ele aldığımızda dört saatlik periyotta oluşan kısa vadeli çift tepe formasyonu yaklaşık 1190 seviyelerine tekabül ediyor. yükseliş trendinin devam ettiği altında daha orta vadede düşüş trend bulunuyor. Düşüş trendinin üst bandı olan 1212 seviyesi aynı zamanda Fibo'23.6 seviyesine denk geliyor. Altında bir miktar daha geniş ve yatay bant hareketleri görebiliriz. Fed'in faiz konusunda tanıdığı bir zaman olsa da sonu görünen bir yol olmasından kaynaklı atın alıcısını yükseliş yönünde pek fazla cesaretlendiremiyor. 

Dirençler: 1204/ 1209/ 1212 
Destekler: 1192/ 1187/ 1182 

Ham petrolde sıkışma devam ediyor

WTI, geçtiğimiz hafta ABD ham petrol stoklarındaki görünüm ile geri çekilirken, Dolar endeksindeki hareketlilik ile volatilitesini artırdı. Üretim cephesinde sondaj kule sayısındaki düşüş devam ederken, geçtiğimiz hafta 4 adet daha kule faaliyetini sonlandırdı. Üretimin ise 9,59 milyon varil düzeyindeki seyri ham petrolde arz endişelerini hafifletse de sonlandırmış değil. OPEC kanadında ise gelen açıklamalar talebin artması durumunda üretimin de artabileceği yönünde. Bu da küresel arz fazlasının devam edebileceği anlamına gelir ve ham petrolde yükselişlerin sınırlı olabileceğini gösteriyor. Bu hafta ABD'de açıklanacak ilk çeyrek büyüme rakamı da hem talep kanadında, hem de Dolar endeksi kanadında WTI'da hareketliliğe neden olabilir. WTI teknik olarak incelendiğinde sıkışmanın devam ettiği görülmekte. Yükselişte alçalan direnç çizgisi 60,85 bölgesinden geçiyor. Bu direncin kırılması durumunda ise 61,80 ve 62,55 bölgeleri direnç olarak takip edilebilir. Geri çekilmede ise 59,45 yükselen destek çizgisi olmakla birlikte sıkışmanın kırılması için 59,00 seviyesinin de kırılması ve altında kalıcılık sağlanması önemli olacak. Geri çekilmenin devam etmesi halinde ise 57,90 ve 57,25 destekleri göze çarpmakta. 

Dirençler: 60,85 / 61,80 / 62,55 
Destekler: 59,00 / 57,90 / 57,20 

Yunanistan endişeleri EUR/USD'nin önünü kesemedi

EURUSD paritesi 1.14 seviyesine denem çıkışlar yaparken, diğer yandan ise Yunanistan'ın da Haziran ayı içerisinde IMF'e ödemesi gereken 1.7 milyar Dolar tutarındaki borç için kreditörler ile sıkı pazarlığı devam ediyor. 18 Haziran Eurogroup toplantısında da anlaşmaya varamayan Yunanistan'ın eurodan çıkış tehlikesi güçlenmiş bulunmakta. Buna rağmen pariteyi 1.14 seviyelerinde görüyoruz. Yunanistan endişeleri Euro'da her ne kadar satış baskısı yaratsa da, Yunanistan'ın birlikten çıkması zayıf halkanın kopması demektir. Yunanistan baskılarının en sıcak yaşandığı günlerde bile parite 1.12 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam ediyor ve Dolar Endeksi 94.00 seviyesinin altına kadar geriledi. Fed bu yıl büyük ihtimalle Aralık ayında ilk faiz artırımına gidecek. Bu ölçüde 6 ay kadar piyasalara tanınan bir süre var. Yunanistan dışında Avrupa genelinde parasal genişleme programının başlatılmasının ardından toparlanma sinyallerini almaya başladık. Verilerde yaşanan bu iyileşmeyle beraber Avrupa Merkez Bankası 'da büyüme ve enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revizasyona gitti.  Pariteyi teknik olarak incelediğimizde 1.0830 seviyesinden başlayan yükseliş trendi devam ederken, orta vadede ise 1.05 yükseliş trendi devam ediyor. 1.1465 seviyesinde bir önceki tepesi ve direnci bulunmasından kaynaklı bu seviyeye yaklaşmadan dolayı alım gücünde azalma var. Ancak geri çekilmelerde parite 1.1270 destek seviyesini aşağıya sarkıtmadığı sürece yükseliş trendini devam ettirecektir. 

Dirençler: 1.1440/ 1.1460/ 1.1505 
Destekler: 1.1335/ 1.1270/ 1.1220 

BoE beklentileri Sterlini güçlü tutmaya devam ediyor.
GBP/USD paritesi, yoğun geçen haftanın son işlem gününde gerek ABD gerekse İngiltere'de açıklanan önemli bir makro ekonomik verinin olmaması sebebiyle yatay hareket etti. Geçtiğimiz hafta içinde yaşanan gelişmeler kısaca değerlendirildiğinde, temel olarak Merkez Bankalarından gelen açıklamaların fiyat üzerinde son derece etkili olduğu görülmekte. İngiltere Merkez Bankasının (BoE), 3 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıya dair açıklanan toplantı tutanaklarında, iyimser bir bekleyiş olduğunun görülmüş olması ve enflasyonda toparlanma beklentisi içinde faiz artışına yaklaşan bir açıklamanın gelmesi Sterline destek sağladı. Diğer yandan Amerika Merkez Bankasının (Fed) faiz artım sinyali vermediği ve güvercin açıklamalarda bulunduğu FOMC toplantısı sonrasında Dolarda yaşanan değer kaybı da, Sterlin/Dolar paritesine yaşanan 400 pip üzerindeki yükseliş hareketini desteklemişti. Bu haftanın takvimine bakıldığında ABD kaynaklı verilerin ağırlıkta olduğu görülüyor. ABD'de açıklanacak olan dayanıklı mal siparişleri, 1. Çeyrek GSYİH ve kişisel gelir/gider verilerinin bu hafta parite üzerinde etkili olabileceği görülmekte. Bugün ise ABD'de açıklanacak olan Chicago Fed ulusal aktivite endeksi ve mevcut konut satışları verileri takip edilecek. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.4565 ve 1.5190 seviyelerinden başlayan iki farklı yükseliş trendinin pariteyi yukarı yönde desteklediği görülmekte. 1.5815 seviyesinde bulunan direncin kırılması sonrasında, 2014 yılı sonunda görülen fiyat bölgesine yeniden gelindi. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumda 1.6020 seviyesi bir sonraki direnç olarak takip edilebilir. Alış pozisyonlarında azalma yaşanırsa, kırılan 1.5815 ve 1.5735 direnç seviyeleri, destek olarak çalışabilir. Günlük bazda hesaplanan teknik göstergeler ise yükseliş hareketinin fiyat ile uyumsuzluk içinde devam ettiğini gösteriyor. MACD'nin 1.5800 seviyesinde hesaplanan 0.20'nin altında oluşu da düzeltme hareketinin gelebileceği gösteriyor. Bollinger üst bandının da dışına çıkan fiyatın yükseliş trendine doğru geri çekildiği görülebilir. Düzeltme hareketini gelmeden yükselişin devam etmesi durumunda ise 1.6180 / 1.6200 bölgesi en kuvvetli direnç alanın oluşturuyor. 

Destekler: 1.5815 / 1.5735 / 1.5585 
Dirençler: 1.5945 / 1.6020 / 1.6180 

USDTRY  haftaya sakin başladı

USDTRY, haftanın son işlem gününde 2.70 desteğini direnç konumuna getirerek haftayı 2.69'larda kapattı. Geçtiğimiz hafta sonuçlanan Fed toplantısından çıkan güvercin duruş Türk Lirasına destek verirken, içeride koalisyon görüşmeleri için siyasilerden olumsuz açıklamaların gelmiyor oluşu da Türk Lirasında güçlenmeye neden olmakta. Siyasi gelişmelere bağlı risk algısının veya beklentilerinin azalması Türk Lirasında oluşan değer kaybının bir miktar önüne geçmiş gibi duruyor. Bu haftaya baktığımız zaman özellikle yarın Türkiye'de gündem oldukça yoğun olacak. İçeride önce 14:00'da TCMB PPK toplantısı ardından 15:00'da yemin töreni için toplanacak olan TBMM piyasaların gündeminde olacak. Bu nedenle yarın gelecek olan haber akışı Türk Lirası üzerinde etkili olabileceği gibi USDTRY paritesinin seyri açısından da önemli olabilir. Bugün saat 10:00'da Türkiye Tüketici Güveni ve 17:00'da ABD'de mevcut konut satışlarını takip ediyor olacağız. Teknik olarak incelersek, USDTRY paritesi 2.70 seviyesinin altında ısrarlı duruşunu devam ettirmesi durumunda paritede 2.6900/2.6840 destekleri hedeflenebilir. Ancak yeniden siyasi gelişmelere bağlı tansiyonun yükselmesi durumunda ise 2.7050-2.7250 direnç aralığına paritenin yerleşmesi mümkün olabilir. Dolar endeksine baktığımız zaman, 94.00 direncinin altında seyrettiğini görüyoruz eğer Dolar tarafında bir güçlenme oluşursa bu durum USDTRY paritesinin yukarı yönlü hareketlerine neden olabilir. 

Dirençler: 2.7050/2.7250/2.7430 
Destekler: 2.6900/2.6840/2.6700 

USD/JPY 122,45 desteğinden güç alıyor

Geçtiğimiz hafta Fed'den gelen ılımlı mesaj ve faiz artırımına ilişkin net bir mesaj gelmemesi Dolar endeksindeki güç kaybı ile birlikte paritede geri çekilmeye neden olmuştu. Fed aynı zamanda 2015 yılına ilişkin büyüme ve işsizlik beklentilerini de aşağı yönlü revize etti. Bu hafta hem Japonya hem de ABD'de imalat sektörü PMI verileri takip edilmekle birlikte ABD'de Çarşamba günü 2015 yılı 1. çeyrek büyüme verisi revize edilecek. Ayrıca Fed toplantısı sonrası, üyelerin yapacağı konuşmalar da önemli olacaktır. Perşembe günü ise Japonya'da ise Perşembe günü enflasyon verisi takip edilecek. BoJ'un yayımladığı aylık gelişmeler raporunda ise ekonomideki ılımlı toparlanmanın devam ettiğine işaret ediliyor. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde 122,45 desteği üzerinde fiyatlama devam ederken, yukarı yönlü hareketlerin hacimsiz olduğu görülmekte. Paritenin yeniden yükselişini sürdürebilmesi için 123,30 ve 124,40 ana dirençlerini aşması gerekiyor. Geri çekilmede ise 122,45 desteğinin kırılması durumunda 122,00 ve 121,45 destekleri takip edilebilir. 

Dirençler:123,30 / 123,80 / 124,40 
Destekler: 122,85 / 122,45 / 122,00

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Sermaye Piyasası Kurulunun Seri:V, No:55 Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Çekince: Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.
Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. 

Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

Forex piyasası kaldıraçla çalışan bir pazardır, dolayısıyla yüksek seviyelerde risk içerir ve yatırdığınız parayı kaybetmenize sebep olabilir. Forex yatırımları her yatırımcı için uygun bir pazar olmayabilir. Piyasanın içerdiği riskleri tam olarak anladığınızdan emin olunuz ve eğer gerek duyarsanız bu tip işlemleri daha önce yapmış olan kişilerden tavsiye alınız.