Ekonomik gelişmeler ve parite yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

Ekonomik Gelişmeler

Avrupa
 
•    Fransa'da Mayıs ayı sanayi üretimi beklentiler çerçevesinde %0,4 olarak açıklandı. Yıllık artış ise %2,8 düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde imalat sektörü üretimi ise beklentileri aştı ve aylık bazda %0,6 düzeyinde artış yaptı.
 
•    İngiltere'de Mayıs ayında dış ticaret açığı beklentilerin altında 393 milyon Dolar olarak açıklandı.  Geçtiğimiz ay -1.8 Milyar Sterlin olarak açıklanan ticaret dengesi, 2013 yılı Mayıs ayından bu yana en düşük aylık ticaret açığı olarak gerçekleşti. 
 
•    Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'a vergi artırımı ve emeklilik reformları dahil olmak üzere kemer sıkma önlemlerini parlamentodan geçirmesi ve Yunanistan'ın Euro'da kalma şansını canlı tutması için Çarşamba gecesine kadar 3 gün süre verildi.

ABD

•    ABD'de toptan satış stokları aylık bazda beklentilerin üzerinde %0,8 düzeyinde artarken, aynı dönemde toptan eşya satışları da beklentilerin altında %0,3 düzeyinde yükseldi. 
 
•    Fed Başkanı Yellen, yaptığı konuşmada faiz artırımının bu yıl olmasının uygun olacağını belirtirken, faiz artırımının kademeli olacağına işaret etti. Beklenmedik gelişmeler durumunda ise faiz artışının erken ya da geç olabileceğinin altını çizen Yellen ayrıca bu yıl için ekonomide ılımlı bir büyüme beklediklerini iletti. 
 
Petrol

•    Uluslararası Enerji Ajansı, yaptığı açıklamada ham petrol talebinin yılın ikinci yarısında gevşeyebileceğini açıkladı. Toplam üretimin Haziran ayında 340 bin varil arttığına işaret eden IEA, Irak üretiminin günlük 4,1 milyon varil ile rekor düzeye ulaşıldığının altını çizdi. Küresel petrol talebinin ise 2015 yılı için günlük 1,4 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. 
 
•    ABD'de petrol sondajı yapan kule sayısı haftalık bazda 5 adetlik artışla 645'e yükseldi. Yıllık bazda ise sondaj kule sayısındaki düşüş 918 olarak gerçekleşti. 

Türkiye

•    Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Mayıs ayına göre 342 milyon ABD doları artarak 3.994 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 44.687 milyon ABD dolarına yükselmiştir. 

Çin

•    Çin'de Haziran ayı dış ticaret dengesi beklentilerin altında 46,5 milyar Dolar fazla verirken, ihracatın beklentileri aşarak aylık bazda %2,8 arttığı görülmekte. Çin'de ihracat son 4 aydan beri ilk defa artış gösterdi. Ons altında düşüş iştahı devam ediyor

Ons Altın, Yunanistan krizine tepki vermedi

Haftaya 1160,00 desteği üzerinde başlayan ons altının Yunanistan'daki görüşmelere olan duyarlılığın azaldığı görülüyor. Referandum kararı ve referandum sonucu ile nispeten sert açılışlar yapan Altında, bu hafta sonu Yunanistan'a Çarşamba gününe kadar süre verilmesi kararının Altında etkisi sınırlı oldu. Genel algı, altının güvenli liman talebinin azaldığı yönünde. Ayrıca talep cephesinde bir canlanma olmadığını söyleyebiliriz. Bu hafta ons altını ilgilendirecek önemli gelişmeler bulunmakta. Altının Yunanistan sorununa duyarlılığı azalmışken, bu hafta ABD'de Fed Başkanı Yellen'ın konuşması takip edilecek. Geçtiğimiz hafta konuşan Yellen, faiz artırımına ilişkin bu yıl yapılmasının uygun olacağını belirtmişti. Bu haftanın bir diğer iki önemli gündemi de Çarşamba yayımlanacak olan Bej Kitap ve Cuma açıklanacak olan enflasyon olacak.  Fed'in faiz artırımı için yakından takip ettiği enflasyon kanadında, %2'ye doğru hareketlenmeler görülmesi durumunda Fed'in faiz artırımına yaklaştığını gösterebilir. Açıklanacak enflasyon verileri Altın ve Dolar endeksini yakından ilgilendirebilir. Bugün ise ABD'de açıklanacak önemli bir veri takvimi olmadığından, ons altında sakin seyirler görülebilir. Altın ayrıca bu hafta Çarşamba günü açıklanacak Çin'in büyüme verisine de tepki oluşturabilir. Teknik olarak incelediğimizde, ons altında düşen trendin içerisinde fiyatlamalar devam ediyor. Düşüş trendinin kırılabilmesi için ons altının 1168-1170 bandını aşması gerekebilir. Bu bandın aşılmasıyla altında alımlar hızlanabilir. Bu durumda ons altında 1174/1178 direnç seviyelerini takip ediyor olacağız. Ons altında destek seviyelerimiz ise 1155/1147 seviyelerinde karşımıza çıkmakta. 
 
Dirençler: 1170/ 1174/ 1178
Destekler: 1160/ 1155/ 1147
 
Ham petrolde Yunanistan baskısı sürüyor
 
ABD ham petrolü Yunanistan'da krizin hafta sonu çözülememesi ile birlikte düşüşünü korurken, Çin'den gelen ihracat verisiyle de geri çekilmede sınırlı kalıyor. Hafta sonu yapılan görüşmelerden net sonuç alınamadı ve Yunanistan'a Çarşamba gününe kadar süre verildi. Bu durum başta petrol olmak üzere riskli varlılardan kaçışı hızlandırıyor ve Yunanistan konusu petrol üzerindeki baskısını koruyor. Çin'de ise piyasalarda toparlanma eğilimi devam ederken, bugün açıklanan dış ticaret verilerine ihracatın beklentilerin üzerinde artmış olması ham petroldeki geri çekilmeyi sınırlıyor. Çin cephesinde bu hafta Çarşamba günü açıklanacak büyüme verisi ham petrol açısından da önemli olacak. ABD cephesinde ise geçtiğimiz hafta haftalık bazda yeni sondaj kulelerinin faaliyete geçmesi ham petrol üretimi açısından olumlu görülmekte. Sondaj kule sayısı yükselişini ikinci haftaya taşıyarak, daha önce yükselen petrol fiyatlarına tepki vermeye başladı. Ham petrolde talep cephesinde ise Uluslararası Enerji Ajansının açıklamaları yılın geri kalanında talebin zayıflayabileceğine işaret ediyor. IEA'dan gelen açıklamada ayrıca petrol fiyatlarının yavaşlayan talep ile birlikte daha da düşebileceği yer alıyor. Ayrıca toplam üretimin de Haziran ayında 340 bin varil arttığı ve 2012 yılı Nisan ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktığı da IEA'dan gelen notlar arasında. WTI teknik olarak incelendiğinde geri çekilmede 51,80 desteği üzerinde ham petrolün tutunmaya çalıştığı görülmekte. Bu seviyenin kırılması ve altında kalıcılık sağlanması durumunda ana destek 50,55 olmak üzere öncesinde 51,45 desteği takip edilebilir. Yükselişte ise 52,45 / 53,30 ve 54,10 dirençleri göze çarpmakta.  
 
Dirençler: 52,45 / 53,30 / 54,10
Destekler: 51,85 / 51,45 / 50,55
 
Çarşambaya kadar Yunanistan izni Euro/Dolar'da 1,11 bölgesinde fiyatlanıyor
 
Hafta sonunda gerçekleştirilen Euro Bölgesi liderler zirvesinde Yunanistan hükümetine olan güven sorgulandı. Yoğun geçen Zirvede henüz bir anlaşmaya varılmazken, Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan hükümetine yeni reformlar listesinin hayata geçirilmesi için Çarşamba gününe kadar zaman tanıdı. Yunanistan ancak Çarşamba gününe kadar bu reformları uygulamak için gereken yasaları uygulaması halinde 86 milyar euroluk yeni bir kurtarma paketi alabilecek ve euroda kalabilecek. Hafta sonu gerçekleştirilen görüşmelerde Yunan hükümetine iki köşeli seçim sundu: Bunlar biri reform adımlarına uyulması diğeri ise Euro'dan çıkış. Bu bağlamda, çarşamba günü Yunanistan için kritik süreç olacak. Bugün ise saat 16:00'da Euro Bölgesi Maliye Bakanları görüşmesi gerçekleşecek. EUR/USD paritesi teknik olarak değerlendirildiğinde, günlük grafite fiyat hareketlerinin 1,11 bölgesindeki seyri sürüyor. 50 günlük üssel ortalamanın geçtiği 1,1140 seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirilmesi önemli.  Paritenin yukarı momentumunu koruması halinde 1,1190 ve 1,1245 direnç seviyeleri test edilebilir. Ancak, 1,1140 - 1,1120 destek bölgesinin aşağısına geçilmesi satış baskısını artırabileceği gibi 1,1023 ve 1,1000 destekleri öne çıkabilir.
 
Dirençler: 1,1190 / 1,1245 / 1,1330 
Destekler: 1,1023 / 1,1000 /1,0953
 
GBP/USD 1,5500 bölgesinde konsolide oluyor
 
GBP/USD paritesi, 1.5415 direncini kırmasının ardından ana direnç noktası olan 1.55 bölgesine kadar yükseldi. Hafta sonu gerçekleşen Yunanistan görüşmelerinin ardından henüz bir anlaşmaya varılmamış olması durumun belirsizliğini korumasına neden oluyor. Ancak Yunan Hükümetine yeni reformlar listesinin hayata geçirilmesi hususunda Çarşamba gününe kadar verilen izin oldukça kritik değerde. Çarşamba gününe kadar bu reformları uygulamak için gereken yasaları uygulaması halinde 86 milyar euroluk yeni bir kurtarma paketi alabilecek. Söz konusu durumda Avrupa Kıtası para birimlerinde değer artışı yaşandığı görülebilir. Bugün İngiltere ve ABD kanadında açıklanacak veri akışı bulunmamakta. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; düşüş trendinin kırılması sonrasında 1.5415 direncinin geçilmesiyle birlikte paritenin kuvvetli bir alım baskısı kazandığı görülüyor. Paritenin 1,5540 direnci üzerinde kapanış gerçekleştirmesi durumunda 1,5640 ve 1,5675 dirençleri takip edilebilir. Paritenin 1,55 bölgesinden güç kaybetmesi durumunda ise 1.5470 / 1.5415 seviyeleri destek olarak hedef konumuna gelebilir.
 
Dirençler: 1.5540 / 1.5640 / 1.5675
Destekler: 1.5470 / 1.5415 / 1.5375
 
USDTRY , bu hafta hükümet kanadı yakından takip edilmeli
 
Geçtiğimiz hafta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, hükümeti kurma yetkisini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na vermesiyle 45 günlük süreç başlamış oldu. Başbakan Davutoğlu, bu hafta CHP, MHP ve HDP parti liderleriyle konuşacak ve ilk tur tamamlanacak. Piyasaların beklentisi ilk turda herhangi bir sonuç çıkmayacağı yönünde. Ancak hükümetin kurulmasına yönelik adımların atılmaya başlamasıyla yurtiçi piyasalarda iyimser bir hava oluşturdu. TL'de görülen değerlenme, USDTRY paritesinin 2.68'lerden 2.66'lara doğru geri çekilmesine neden oldu. Türkiye'de bu hafta hazine ihalelerini ve Çarşamba günü işsizlik oranı ile TCMB beklenti anketini takip ediyor olacağız. Bugün hem ABD hem yurtiçinde veri akışının sakin olması sebebiyle içeride hükümet kanadından gelecek açıklamalar paritenin seyri açısından önemli olabilir. Teknik olarak incelediğimizde, USDTRY paritesinde alçalan kanalın içerisinde fiyatlamalar devam ediyor. 2.6650 bölgesinin üzerinde seyreden paritenin, bu bölgede kalıcılık sağlaması durumunda alımların devamı gelebilir. 2.6850-2.70 direnç aralığı takip edilebilir. Ancak TL'de hükümet gelişmelerine bağlı olarak değerlenmenin devam etmesi durumunda ise paritede aşağı yönlü hareketler görülebilir ve bu durumda 2.6650 ve 2.6560 seviyeleri hedeflenebilir.
 
Dirençler: 2.6700/2.6880/2.6950
Destekler: 2.6600/2.6560/2.6460
 
USD/JPY Yunanistan gelişmelerini takip ediyor
 
USD/JPY paritesi 122,45 direnci üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hem Yunanistan hem de Çin'deki gelişmelerin Yen talebini tetiklemesi ile birlikte düşen parite her iki taraftaki gelişmeleri takip etmeye devam ediyor. Hafta sonu Yunanistan'da yapılan görüşmelerden sonuç alınamazken, Tsipras Hükumetine Çarşamba gününe kadar ek süre verildi. Paritede boşluklu açılışın ana etkenini Yunanistan oluştururken, Çin'de ihracatın 4 ay sonra yeniden artış göstermesi de yeniden yükselişi sağladı. Paritenin Yen kanadı özellikle bu hafta Çin ve Yunanistan cephesini takip etmeye devam edecek. Çin'de ayrıca bu hafta Çarşamba günü Çin'den gelecek 2. çeyrek büyüme verisi önemli olacak. ABD kanadında ise bu hafta Yellen'ın konuşması önemli olmakla birlikte Cuma günü açıklanacak Haziran ayı enflasyonu da takip edilecek. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde paritenin 122,00 ana desteği üzerinde tutunduğu görülmekte. Yükselişte alçalan direnç çizgisi olan 122,90 direnci öne çıkarken, bu direncin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 123,30 ve 124,15 dirençleri dikkat çekmekte. Geri çekilmede ise 122,45 / 122,00 ve 121,45 destekleri takip edilebilir.
 
Dirençler: 122,90 / 123,30 / 124,15
Destekler: 122,45 / 122,00 / 121,45
 
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/