Ekonomik kriz evcil hayvanları da vurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSPANYA - Ekonomik sıkıntılarla mücadele eden İspanyol halkı evcil hayvanlarının bakımını sürdürmekte zorlanıyor. Yıllık 500 avro dahi bulmakta zorlanan İspanyollar binlerce evcil hayvanı terk etmek zorunda kaldı İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen ''100X100 Evcil Hayvan'' adlı fuarda köpek kuaförleri ile oyun ve kıyafet stantları en fazla dikkat çeken mekanlar olsa da fuara ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle terk edilen evcil hayvanlar sorunu damgasını vurdu. Ülkedeki terk edilen evcil hayvan sayısının giderek arttığı bildiriliyor.

Ekonomik krizle mücadele eden İspanyolların bir çoğu, yaşadıkları sıkıntılardan dolayı evcil hayvanlarına bakamayacak duruma geldi. Özel bir beslenme gerektirmeyen evcil kedi ya da köpeklerin temel bakım giderinin yılık 500 avro civarında olduğunu belirten İspanyol uzmanlar, bunu dahi karşılayamayacak durumda olanların çareyi hayvanları terk etmekte bulduğunu aktardı.
400 binden fazla kişinin evcil hayvanının olduğu Madrid'de terk edilen kedi ve köpek sayısının 2012'de 8 bin 209'u bulduğu, bu sayının 2011'de 5 bin 198'i köpek, 2 bin 310'u kedi toplam 7 bin 508 olduğu kayıtlara geçti.
Konuyla ilgili görüşü sorulan Madrid Bakıma Muhtaç Evcil Hayvanlar Derneği sözcüsü Nacho Paunero, ekonomik sıkıntılar sonucu terk edilen evcil hayvanların sayısında son 5 yılda sürekli artış yaşandığını vurguladı. Paunero, ''Toplumda hayvan sevgisi aslında çok fazla. İşini kaybeden veya maaşı kesilen birçok ailenin evcil hayvanına bakabilmek için çok fedakarlık gösterdiğini biliyoruz. Ama buna rağmen terk edilen evcil hayvan sayısı artıyor'' dedi.
Fuar süresince paylaşılan bilgilerde, İspanya'da evcil hayvan besleme ve veterinerlik hizmetleri sektörünün yıllık 1 milyar avro hacme sahip olduğu, iç pazardaki cironun 2012'de 751 milyon avro, ihracatın ise 341 milyon avro olarak kayıtlara geçtiği açıklandı.