Elektrik dağıtım yatırımı 9 milyar lirayı bulacak

Tamamı özel şirketlere geçecek olan elektrik dağıtım bölgelerine 2015 yılına kadar toplam 8 milyar 889 milyon lira yatırım yapılması planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Özelleştirilen elektrik dağıtım bölgelerinde kayıp kaçakların azaltılması, verimlilik ve tahsilat artışı gibi amaçlarla dağıtım ve perakende satış hizmeti için 5 yılda toplam 9 milyar liraya yakın yatırım yapılacak.

EPDK tarafından belirlenen tutarlara göre, 2011 yılında tamamı özel şirketlere geçecek olan elektrik dağıtım bölgelerine 2015 yılına kadar toplam 8 milyar 889 milyon 166 bin 181 lira yatırım yapılması planlanıyor.

Elektrik dağıtım bölgeleri içerisinde en fazla yatırım İstanbul şehrine, Boğaziçi ve Anadolu yakası bölgelerinin özelleştirme ihalelerini toplam 6 milyar 723 milyon dolar teklif ederek kazanan MMEKA şirketi tarafından yapılacak.

Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet ortaklığındaki şirket İstanbul'un Avrupa yakasına hizmet veren Boğaziçi şirketi ile yaklaşık 662 milyon, İstanbul Anadolu yakasına hizmet veren Ayedaş şirketi ile 445 milyon lira olmak üzere beş yılda toplam 1 milyar 107 milyon lira yatırım gerçekleştirecek.

Aynı şirket devir işlemlerinin tamamlanması halinde İzmir ve Manisa şehirlerini içeren Gediz bölgesinde de 445 milyon lira yatırım yapılacak. Böylece MMEKA bu üç bölgede toplamda yaklaşık 10 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti vermek için 5 yılda toplamda 1 milyar 550 milyon lira yatırım gerçekleştirecek.

Başkent Elektrik Dağıtım

Önümüzdeki 5 yılda Ankara ve 6 şehri içeren ve Sabancı Enerji'ye ait olan Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından da toplam 1 milyar 179 milyon lira yatırım yapılacak.

Sanayileşmenin yoğun olduğu Konya ve civarına dağıtım hizmeti verecek Meram'a 573 milyon lira, Akdeniz ve Ege bölgelerine hizmet verecek Uludağ'a 560 milyon lira, Aydem'e ise 535 milyon lira yatırım bütçesi tahsis edildi.

Önümüzdeki 5 yıllık süreçte yüksek elektrik kayıp kaçaklarının yarı yarıya azaltılması planlanan Güneydoğu Anadolu bölgesi de dağıtım yatırımlarında önemli bir pay alacak. Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak illerini kapsayan Dicle bölgesinde 524 milyon lira, Elazığ, Bingöl, Malatya ve Tunceli'yi kapsayan Fırat dağıtım bölgesinde 277, Vangölü dağıtım bölgesinde ise 136 milyon lira yatırım yapılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir