Elektrik kesintisi istifa getirdi

Enerji Bakanı Taner Yıldız, TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır'ın görevinden istifa ettiğini açıkladı. Soruşturmaların sürdüğünü söyleyen Yıldız, bazı görevlilerin de açığa alındığını kesintinin 'işletim hatası' olabileceğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz hafta Türkiye'nin büyük bir bölümünü karanlıkta bırakan elektrik kesintilerinin yankıları sürüyor. 

Büyük elektrik kesintisiyle ilgili olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır'ın istifa ettiğini duyurdu.

Olayla ilgili bölgelerdeki araştırmaların devam ettiğini bildiren Yıldız, soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.

Konuşmasında Almanya'da yaşanan elektrik kesintilerinden örnekler veren Yıldız, "Türkiye'deki elektrik kesintileriyle Almanya'da ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde yaşanan kesintiler benzerlik taşıyor" dedi.

Yıldız, kesintilerle ilgili her şeyin açıkca paylaşıldığını belirtti ve, "Ne varsa olduğu gibi kamuoyuyla paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

'Teknik arızayla beraber işletim hatası'

Büyük elektrik kesintisine neden olan veya olabilecek her şeyin göz önünde bulundurulduğunu sözlerine ekleyen Yıldız şöyle konuştu;

"İncelemelerimizin ardından bir neticeye ulaştık. Mikrosaniyeler içinde 5 tane iletim hattının devre dışı kaldığını görüyoruz. Doğudan batıya gelen hatların yükü yoğunlaştı.

Teknik bir arıza olmakla birlikte, bir işletim hatası olduğu tarafımızdan değerlendiriliyor. Sistem kendisini korumak isterken bunlar yaşandı. Kendisini bu işte sorumlu gören TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır da istifa etmiş bulunuyor. Bazı görevliler de açığa alındı.''

Yıldız, yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle TEİAŞ Bilgi İşlem Daire Başkanı Bahadır Uçan ve Yük Tevzi Daire Başkanı Hüseyin Yaylacıoğlu'nun da açılan soruşturma kapsamında açığa alındığını kaydetti.

İşletim hatasının hangi alanda gerçekleştiği sorulduğunda ise Yıldız, "Bir kısım noktalarda aşırı risk almış olabilirler ama biz ağırlıklı olarak bunun teknik gerekçelerle olduğu yönünde kanaatimiz netleşmiş oldu... Sisteme duyulan güven ve aşırı risk alma eğilimi bu noktaya getiriyor. Doğu ile batıyı bağlayan arızalı bir hat varken, diğer hattın bakımını askıya almaları gerekirdi" dedi.
              
Enerji Bakanlığı yetkilileri, TEİAŞ'ın doğu-batı hattında beş iletim hattının aynı anda bakıma aldığını, Kurşunlu-Osmancı bölümünde meydana gelen arızanın ardından sistemin mevcut yükü taşıyamadığını belirterek, bu güzergahtaki hatların hepsinin aynı anda bakıma alınmasının sorunun temeli olarak tespit edildiğini bildirdi.
              
Toplam 52,000 kilometrelik iletim sisteminde doğuda iletim fazlası varken batıda talep fazlası bulunduğunu kaydeden Yıldız, birkaç saniyede meydana gelen olayda sistemde dengenin kurulamadığını bildirdi.
              
Yıldız, 7 Haziran'da yapılacak genel seçim öncesi benzer bir sorunun tekrar yaşanmaması için tüm izinlerin kaldırıldığını bildirdi.

kemal.jpg

Kemal Yıldır istifanın ardından konuştu

Enerji Bakanı Yıldız'ın istifa ettiğini açıkladığı TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır, “Tamamen teknik bir arıza, bir kaza oldu. Trafiğe çıktığınızda bir kaza olunca, suç iki taraftadır. Sayın Bakan’ın açıkladığı gibi dört beş tane hat aşırı risk almış. Yük Tevzi’deki arkadaşlar risk almışlar, bana da haber vermeden” dedi.

Yağışlar nedeniyle özellikle doğudaki barajların dolu olduğuna dikkat çeken Kemal Yıldır, suların çok geldiği dönemde suların oluşturduğu bir potansiyel olduğunu vurguladı. Bu yükün batıya taşındığını ve fiyat açısından HES’lerle rekabet edemeyen batıdaki bazı doğalgaz santrallerinin de üretimi olmadığını anlatan Yıldır, “Piyasa tüm bu dengeleri idare ediyor. Gün öncesinden saatlik olarak bu veriler piyasaya sunuluyor. Arkadaşlar bu fiyatlardan elektriği alırken, yük atma talimatı vermemişler. Hepsi üst üste gelmiş” şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir