Elektrik sorunu çözüldü, ölümler azaldı

Aydın'ın Söke ilçesindeki köylerde, elektrik direklerinin üzerine leylekler için yaşam platformu oluşturulmasıyla leylek ölümleri ve elektrik arızaları önemli oranda önlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYDIN - Aydın'ın Söke ilçesindeki köylerde, elektrik direklerinin üzerine leylekler için yapılan yaşam platformu ve koruma çalışmaları, leylek ölümlerinin ve elektrik arızalarının önlemesinde olumlu sonuç verdi. Aydın, Denizli ve Muğla'da elektrik dağıtım işini üstlenen AYDEM şirketinin Söke İşletme Yöneticisi Levent Yiğiter, yaptığı açıklamada, leyleklerin sağlıklı yuva imkanına kavuşmalarına yönelik geçen yıl başlatılan projede başarı elde edildiğini belirtti.

Her bahar göçle Türkiye'ye gelen leyleklerin, yuva yaparken en çok elektrik direklerini seçtiğini anlatan Yiğiter, şunları söyledi: "Leylekler yuva yaparken elektrik direklerini seçiyor ve yuva yapımı için malzeme taşırken elektrik tellerine çarparak hem kendilerine zarar veriyor hem de kısa devreye neden oluyorlardı. Bundan dolayı sık sık elektrik arızaları meydana geliyordu. Bunun önüne geçmek isteyen kurumumuz, elektrik direklerinin tepelerine leyleklerin yuva yapması için demir platform yerleştirdi. Leylekler de bu demir platformlar üzerine yuvalarını daha rahat yapabilir hale geldi."

Yiğiter, proje kapsamında Söke'de bin 225 yuva yapıldığını kaydetti. Bu sayede leylek ölümlerinin de elektrik arızalarının da yüzde 90'a varan oranda azaldığını anlatan Yiğiter, "Projede, elektrik çarpmaları olmadığı için leylekler kazandı, elektrik kesintisi yaşanmadığı için köylüler kazandı, işletme kazandı. Kısaca kurumun leylek projesi, herkese kazandırdı. Bu proje herkese örnek olmalı" dedi.


"Leylekler için en büyük tehlike ortadan kalktı"

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü de leylekler için en büyük yaşamsal tehlikenin direkler üzerine yuva yaparken çalıların tellere temas etmesi olduğunu söyledi. AYDEM'in projesi ile bu tehlikenin ortadan kalktığını ifade eden Sürücü, bölgeye leylek göçünün başladığını ve Ege Üniversitesi işbirliği ile yapacakları halkalama çalışmasıyla projenin sonuçlarını daha net ortaya koyabileceklerini ifade etti.

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir