Elektrik üretim özelleştirmeleri start alıyor

Ahmet Aksu, elektrik üretim özelleştirmelerinin bir kısmında varlık satışı, bir kısmında hisse satışı ve bir kısmında da işletme hakkı devri yönteminin izleneceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, elektrik üretim özelleştirmelerine başlayacaklarını ve bu ay sonunda veya eylül başında Hamitabat termik santralinde ihale ilanına çıkacaklarını bildirdi.

Aksu, elektrik üretim özelleştirmelerinde, öncelikli 4 termik üretim tesisinin portföy gruplarından ayrı olarak özelleştirilmesi kararı doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Ahmet Aksu, elektrik üretim özelleştirmelerinin bir kısmında varlık satışı, bir kısmında hisse satışı ve bir kısmında da işletme hakkı devri yönteminin izleneceğini bildirdi.

Bu arada, elektrik üretim özelleştirmelerinde, öncelikli 4 termik üretim tesisinin portföy gruplarından ayrı olarak özelleştirileceği açıklanmıştı. Bu tesisler ise Hamitabat (1.120 MW), Soma A-B (1.034 MW), Çan (320 MW) ve Seyitömer (600 MW) olarak belirlenmişti.

Büyüklükleri 356 MW ile 2.795 MW aralığında değişen 9 portföy grubu oluşturulurken, bunlardan 3 adeti sadece termik santrallerden, 2 adeti termik ve hidroelektrik santralleri içeren karma portföyden, 4 adeti ise sadece hidroelektrik santrallerden oluşuyor.

Aksu, yasal değişiklik yaparak termik sahaların elektrik üretim tesisleri ile birlikte yatırımcılara devretmenin planladığını kaydederek, bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarla beraber çalışmaları sürdürdüklerini bildirdi.

Çevre, linyit sahalarının özel sektöre devriyle ilgili konularda mevzuat değişikliğine ihtiyaçları olduğunu belirten Aksu, "Mevzuat değişikliklerinden sonra bunları yapacağız, ama onları beklerken mevzuat değişikliği gerektirmeyen konularda yol almaya devam ediyoruz" dedi.

HES'lerde devir hazırlığı

Aksu, 19 bölgeye ayrılan 52 HES'in özelleştirmesini gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, HES özelleştirmeleri ile enerji sektörüne yatırım yapacak yatırımcı portföyünün genişlediğini söyledi.

Söz konusu özelleştirmelerle ilgili yasal süreçlerin hemen hemen tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Aksu, ÖYK'nın onayıyla beraber yatırımcıları sözleşme görüşmelerine çağıracaklarını ve bu yıl içerisinde bunların büyük bir kısmının devrini gerçekleştireceklerini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir