”Elektronik ödeme sistemleri kayıt dışı ekonomiyi azaltacak”
Visa Europe CEO'su Ayliffe, elektronik ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasında yüzde 15'lik artışın kayıt dışı ekonomiyi yüzde 8,6 oranında azaltacağını bildirdi
İSTANBUL - Visa Europe Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Peter Ayliffe, "Avrupa'da Ödemelerin Geleceği" raporuna göre, elektronik ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasında yüzde 15'lik artışın kayıt dışı ekonomiyi yüzde 8,6 oranında azaltacağını bildirdi.
Ayliffe, Visa Europe'un Türkiye'de 25. yılı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Visa için "büyük bir başarı öyküsü" olduğunu söyledi.
Visa Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük ikinci pazarını oluşturduğunu, kredi kartlarında da ikinci ülke konumunda bulunduğunu belirten Ayliffe, 25 yıl önce sıfırdan başladıkları bir pazarda 2. en büyük olmanın "inanılmaz bir başarı" olduğunu vurguladı. Ayliffe, "Türkiye, eğer liderliğe oturacaksa kredi kartı kullanımında liderliğe gitme olasılığı var" dedi.
Türkiye'de ciddi bir inovasyon ve yeniliğe odaklanmanın söz konusu olduğunu dile getiren Ayliffe, "Buradaki yenilikçi ruh çok güçlü. Türkiye, Visa Europe'un teknoloji açısından en gelişmiş ülkesi" diye konuştu.
Ödeme sistemlerinin teknolojik açıdan geldiği noktaya işaret eden Ayliffe, gelecekte Türkiye'de cep telefonlarıyla ödeme yapılabileceğini,, bu konuda pilot çalışmaların bulunduğunu ve bunun yaygınlaşacağını ifade etti.
Kasım ayı sonu itibarıyla Türkiye'de bir yılda kart sayısında yüzde 12,3'lük büyüme yaşandığını ve 64 milyon adet Visa markalı karta ulaşıldığını anlatan Ayliffe, Eylül sonu itibarıyla banka kartının alışverişte kullanımının yüzde 46 arttığını, Visa kartlarıyla yapılan alışveriş artış oranının ise yüzde 22 olduğunu ve 45,7 milyar euroluk hacme ulaşıldığını bildirdi.
"Devletler kayıt dışılığı azaltmak için elektronik sistemleri destekliyorlar"
Peter Ayliffe, Visa Europe tarafından Visa Conlusting takımları ve müşteri ilişkileri ekiplerinin desteğiyle hazırlanan "Avrupa'da Ödemelerin Geleceği" konulu raporun sonuçlarına da değindiği konuşmasında, raporda paydaş olarak bankalar, perakendeciler, devletler ve tüketicilerin görüldüğünü söyledi.
Devletlerin elektronik ödeme sistemlerini çok desteklediklerine işaret eden Ayliffe, ödemelerin yüzde 80'inin hala nakit yapıldığı Avrupa'da nakit ödemelerin maliyetinin GSYİH'nın yüzde 2-3'ü kadar olduğuna dikkat çekti.
Nakitle ödeme arttıkça kayıtdışı ekonominin büyüdüğünün altını çizen Ayliffe, şöyle devam etti:
"Devletlerin nakit ödemelerde vergi kaybı da oluyor. Bundan dolayı devletler kayıt dışılığı azaltmak için elektronik ödeme sistemlerini destekliyorlar. (Avrupa'da Ödemelerin Geleceği Raporuna göre) Eğer elektronik ödeme sistemlerinin kullanımında yüzde 15 daha artış olursa, kayıtdışı ekonomi yüzde 8,6 oranında azalacak. Devletler bunu gördüğü için elektronik ödeme sistemlerine destek veriyor. Ayrıca elektronik ödeme sistemlerinde yüzde 1'lik artış, tüketicilerin harcamalarını yarım puan artırıyor."
Bankaların gelecekte ödemelerin bir gelir kalemi olmasını istediğinin altını çizen Ayliffe, "Bankalar bu doğrultuda çok sayıda yenilikçi ürün geliştiriyor. Türkiye, bu alanda da inovasyon ve yenilik açısından örnek bir ülke" dedi.
"Temassız ödeme ve cep telefonları birinci adım"
Visa Europe Başkanı ve Üst Yöneticisi Ayliffe, elektronik ödeme sistemlerinde hala yolun başında olduklarını ifade ederek, "Temassız ödeme ve cep telefonları birinci adım... Cep telefonu kullanımından sonra saatten tutun da belki hanımların bileziğine, kolyeye de girecek. Yine de Avrupa'da insanların ancak 5-10 yılda cep telefonlarıyla kullanmaya alışacaklarını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Soruları da yanıtlayan Ayliffe, kriz sonrasında kart kullanımındaki tüketici davranışı değişikliğine ilişkin bir soru üzerine, Avrupa'da insanların kredi kartından banka kartına geçmekte olduğunu ve işlemlerin yaklaşık yüzde 75'inin banka kartıyla yapıldığını kaydetti.
Tüketicilerin elektronik ödeme sistemlerini kullanımlarının arttığını belirten Ayliffe, "Ancak insanlar daha fazla kart kullanırken, işlem değeri düşüyor. Her yerde neredeyse sürekli indirim var. Bu da hacimlere yansıyor" dedi.
Düşüşte uluslararası seyahat hacminin azalmasının da etkili olduğuna dikkati çeken Ayliffe, mali yıllarının ilk yarısı olan Ekim 2008-Mart 2009 arasında ciddi azalma görülmesine rağmen ikinci yarıda tekrar toparlanmanın yaşanmaya başladığını söyledi.
"Türkiye'de banka kartı kullanımında daha güçlü büyüme oldu"
Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman ise Peter Ayliffe'ın bahsettiği düşüş trendlerinin Türkiye'de de görüldüğüne işaret ederek, banka kartı kullanımında daha güçlü büyüme olduğunu ve ortalama işlem başına harcama rakamının düştüğünü bildirdi.
Ülman, Visa Europe Türkiye'nin 24 üye bankayla faaliyet gösterdiğini, tüketici harcamalarındaki payı yüzde 14 olan Visa'nın bir yılda Türkiye'deki alışveriş ve nakit çekimi işlemlerinin toplam değerinin 214 milyar liraya ulaştığını, bunun 114 milyar lirasının nakit, 100 milyar lirasının alışverişten oluştuğunu kaydetti.
Visa'nın Türkiye'deki 25 yıllık sürecini anlatan Ülman, son 5 yılda Türkiye'de çıkarılan 40 milyon kartın 36 milyonunun Visa markalı olarak sunulduğunu, her 10 karttan 9'unun Visa markalı olarak gerçekleştiğini vurguladı.
Kamunun ekonomide önemli bir oyuncu olduğunun altını çizen Ülman, Türkiye'de elektronik ödeme sistemlerinin daha fazla gelişmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla görüşmeleri sürdürdüklerini ifade etti.
Visa Europe Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak da cep telefonlarıyla ödemeye yönelik "payway" ile ilgili olarak 6 bankayla çalışmalar yürüttüklerini, bu çalışmaların 2010 sonunda bitmesi ve 2011 itibarıyla uygulamanın yaygınlaşmaya başlamasını planladıklarını bildirdi.