”Emekli maaşları 8 milyar liralık ek yük getirecek”

Bakan Dinçer, emekli maaşlarının Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesiyle ilgili olarak soruları yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Anayasa Mahkemesinin emekli maaşlarıyla ilgili nasıl bir karar vereceğini bilemediğini belirterek, "Biz kanun neyi emrediyorsa onu yaptık. Anayasa Mahkemesi konuyla ilgili nasıl bir karar verir onu bilemiyorum, ama bunun bize yük getireceği çok açık. Bizim tahmini hesaplamalarımıza göre yaklaşık 8 milyar liralık bir ek yük getirecek. Bunu kurum olarak bizim kaldırmamız zor görünüyor" dedi.

Dinçer, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 39 ilçe belediyesiyle istihdama yönelik işbirliği protokolünün imzalanmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Anayasa değişikliği paketinde sendikalara yönelik düzenleme ile Sendikalar Kanunu'nda yapılan düzenlemeleri sorması üzerine Dinçer, Anayasa kapsamında sendikalarla ilgili iki sorun bulunduğunu, birinin devlet memurlarının toplu iş sözleşmesi yapma, grev ve lokavtla ilgili düzenlemelerin olması, bir diğerinin de işçi sendikalarıyla ilgili toplu iş sözleşmesi grev ve lokavtla alakalı bazı sınırlamaların varlığı olduğunu söyledi.

Devlet memurlarının toplu iş sözleşmesi yapma, grev yapma hakkı yokken, işçilerin bu hakkına karşın bazı sınırlamalar bulunduğunu dile getiren Dinçer, "Devlet memurlarıyla ilgili düzenlemenin Anayasa değişikliği paketine girdiğini memnuniyetle duyduk. Ama eğer böyle bir şey olacaksa beraberinde işçi sendikalarının toplu iş sözleşmesi ve grevle ilgili sınırlandırmalarının kaldırılmasının uygun olacağını düşünüyorum. Eğer Sendikalar Kanunu'nda değişikliği düşünüyorsanız, biz evrensel standartlara uygun sendikal hak ve ve özgürlüklerin alabildiğine genişletildiği bir kanun tasarı taslağını hazırladık. İlgili sosyal aktörlerle de paylaştık. Eğer onlar da bize destek verirlerse onun takibini yapacağız" dedi.

"8 milyar liralık ek yük getirecek"

Dinçer, emekli maaşlarının Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi konusundaki bir soru üzerine de, orada eşitlikle alakalı bir durum olmadığını, 2000 yılından önce sosyal güvenlik kurumunun  dikkate aldığı ve kanunla yapılan düzenlemeye göre emekli maaşları için kullanılan formülde küçük bir değişiklik yapıldığını söyledi.

Kendi hükümetlerinden önce yapılan bu değişiklikte emekli maaşları hesaplanırken ekonomik gelişmelerin göz önüne alınarak, ülkenin şartları hesap edilerek sadece enflasyon oranında bir artışın uygun görüldüğüne işaret eden Dinçer, "O açıdan bakıldığında biz kanun neyi emrediyorsa onu yaptık. Dolayısıyla burada eşitlikle ilgili bir durumdan çok farklı bir şey var. Anayasa Mahkemesi konuyla ilgili nasıl bir karar verir onu bilemiyorum ama bunun bize yük getireceği çok açık. Bizim tahmini hesaplamalarımıza göre yaklaşık 8 milyar liralık bir ek yük getirecek. Bunu kurum olarak bizim kaldırmamız zor görünüyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir