Emekli Tuğgeneral Ersöz ifade verdi
Haklarındaki mahkumiyet kararları bozulan 62 sanığın yargılandığı "Balyoz Planı" davasında emekli Tuğgeneral Ersöz'ün ifadesi alındı.
Haklarındaki mahkumiyet kararları bozulan 62 sanığın yargılandığı "Balyoz Planı" davasında Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEBGİS) yoluyla ifadesi alınan Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, "Balyoz güvenlik harekat planı isimli bir plan mevcut değildir. Olmayan bir planın hazırlanmasında görev almam söz konusu değildir. Görevlendirme yapmam ve emir vermem de mümkün değildir" dedi.
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 17 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.
Mahkeme Heyeti Başkanı Özlem Karaçam, bilirkişilerin raporlarını hazırlamak için ek süre istediklerini belirtti.
Duruşmada, suça konu 11 ve 17 nolu cd'ler üzerindeki sanık emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri'ye ait olduğu iddia edilen yazılarla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu okundu.
Başkan Karaçam, geçen celse sanık emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün ifadesinin alınması amacıyla Ankara ağır ceza mahkemesine talimat yazıldığını hatırlattı.
Bu kapsamda Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanılarak, Ersöz'ün savunması alındı.
Başkan Karaçam, kimlik tespiti yapılan Ersöz'e, iddianamede hakkında isnat edilen suçu hatırlattı.
Ersöz, savunmasının haksızlığa ve hukuksuzluğa maruz kalan bir kişinin hezeyanı olarak görülmesini istediğini belirterek, "2007'den itibaren büyük çaplı bir psikolojik harekat var. Atatürk ilke ve devrimlerine, Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığının temeli olan inanan kişilere, anayasal kurumlara yönelik planlı ve sistemli bir saldırı başladığını herkes biliyor. Kimler işbirliği yapmıştır sorularının yanıtı da kamuoyunca bilinmektedir" dedi.
İddianamede içeriği boş isnatlar bulunduğunu savunan Ersöz, şunları söyledi:
"Balyoz güvenlik harekat planı isimli bir plan mevcut değildir. Olmayan bir planın hazırlanmasında görev almam söz konusu değildir. Görevlendirme yapmam ve emir vermem de mümkün değilidir. Balyoz planını ben de diğer arkadaşlar gibi ilk kez basın ve yayın organlarından duydum. Kimin hazırladığı, değerlendirmeyi kimin yaptığını bilmediğim, kamuoyuyla paylaşılıp aleniyet kazanmış bir çizelge aleyhime delil olarak kullanılmaz."
"Böyle bir planın varlığından ne haberim var ne de duydum"
Ersöz, potansiyel suçlu olarak gösterilmek istenmesinin kabul edilecek bir durum olmadığını belirterek, "Böyle bir planın varlığından ne haberim var ne de duydum. Sözde darbe planına ilişkin ne telkin aldım ne de astlarıma emir verdim. Bu konuda haklılığımı ortaya koyan ıslak imzalı resmi belgeler dosyada mevcuttur" ifadelerini kullandı.
Sahte belgelerle iddianame düzenlendiğini savunan Ersöz, "Bu durum Türk tarihi adına kara bir lekedir. Üzerime atılı suçu işlemedim. Suçlamaları kabul etmiyorum. Sayın mahkemenizden beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.
Ersöz, 120 sayfalık savunmasını mahkemeye sunduğunu bildirdi.
Ersöz'ün avukatı Hulusi Coşkun ise davada derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini belirterek, "Adalet taciz edildi. Hatta tecavüz edildiğinin kanıtlarıdır şu yargılama. Adaletin Mor Çatı'ya gönderilmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.
Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Ersöz'ün avukatının derhal beraat verilmesi talebini dosyadaki eksiklikler giderilemediği için reddetti. Bilirkişilere raporlarını hazırlayabilmeleri için 16 Şubat'a kadar ek süre verilen heyet, duruşmayı 7 Nisan'a erteledi.