Emeklilik yatırım fonlarında değişiklik yapıldı

Portföy araçlarına varant ve yatırım fonu katılma payları da eklendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Emeklilik yatırım fonlarının kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin esaslar yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan yönetmelikle, bazı maddelerde değişiklikler yapılırken, yönetmeliğe yeni tanımlar da eklendi.

SPK'nın yeni düzenlemesine göre, emeklilik sigortası katılımcılarının yatırım kararını etkileyebilecek ve önceden bilgi sahibi olunmasını gerektiren hususlar ayrıca söz konusu şirketin resmi internet sitesinde ve Türkiye çapında günlük yayım yapan iki gazetenin Türkiye baskısında ilan ettirilecek.

Yeni hususların yürürlüğe giriş tarihi 10 iş gününden az olmamak üzere ilanlarda belirtilecek. Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerine yatırım amaçlı taraf olacak fonların iç kontrol sistemlerinin risk yönetim sistemlerini de içerecek şekilde oluşturulması zorunlu olacak.

Fon portföyünün en fazla yüzde 20'si girişim sermayesi yatırım ortaklıkları tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçlarına ve girişim sermayesi yatırım fonlarının katılma paylarına, fon varlıklarının en fazla yüzde 30'u bir topluluğun para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılabilecek.

Borsa dışında taraf olunan ters repo işlemlerine fon portföyünün en fazla yüzde 10'una kadar yatırım yapılabilecek. Fon portföyünün en fazla yüzde 20'si bankalar nezdinde açtırılacak mevduat veya katılma hesaplarında değerlendirilebilecek. Ancak tek bir bankada değerlendirilebilecek tutar fon portföyünün yüzde 4'ünü aşamayacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir