Emniyet kemeri kullanımı, kazalarda ölüm oranını azalttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
AFYONKARAHİSAR - Afyonkarahisar'da, İl Emniyet Müdürlüğü'nün aldığı önlemler sonucu emniyet kemeri kullanımının artmasıyla trafik kazalarında ölüm oranının yüzde 25 azaldığı bildirildi.
İl Emniyet Müdür Yardımcısı Halil Durgun, gazetecilere yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koordinasyonunda Afyonkarahisar'da uygulanan Güvenli Trafik Projesi'nden ciddi oranda fayda sağlandığını kaydetti.
Kentte emniyet kemeri takma oranının kısa bir sürede yüzde 7'den yüzde 54'e yükseltildiğini ifade eden Durgun, şöyle konuştu:
"Bağımsız kuruluşlarca tespit edilen bu oran artmaya devam ediyor. Bu gelişmelerle doğru orantılı, şehir merkezinde trafik cezası nedeniyle meydana gelen ölüm oranlarında yüzde 35 oranında azalma meydana geldi. Burada uygulanan ve başarılı sonuçlar elde edilen proje, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bütün kentlere de örnek gösteriliyor. Hayata geçirmek isteyen iller için sunum hazırlıyoruz. Kentimizin bu konuda ülkemize ve dünyaya örnek olması, halkımızın bir başarısıdır. İçişleri Bakanımızın başkanlığında yeni kurulan Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulu'nun aldığı ilk karar, Afyonkarahisar'da uygulanan projenin ülke geneline yaygınlaştırılmasıdır. Aynı kararda, 2013 ve 2014 yılları 'Emniyet Kemeri ve Hız Kontrolü Yılı' ilan edildi."
 
Emniyet kemeri kullanımı
Durgun, emniyet kemerinin yanlış bir inançla genelde uzun süreli yolculuklarda tercih edilip, şehir içinde kullanılmadığını aktardı.
Şehiriçi yollarda kaza riskinin araç ve yaya hareketlerinin yoğunluğu nedeniyle şehir dışından daha fazla olduğunu anlatan Durgun, "Saatte 50 kilometre hızla yapılan bir kazada, sürücünün karşı karşıya kaldığı kuvvet 4 tondur. Bu kuvvetle direksiyona ya da cama çarpmayı ancak emniyet kemeri engeller. Emniyet kemeri kullanımı kaza sonrası araç içerisinde meydana gelen ölümleri yüzde 45, ağır yaralanmaları ise yüzde 50 oranında azaltır" dedi.
Daha sonra İl Trafik Denetleme Şube Müdürü Koray Keskin ve Bölge Trafik Denetleme Müdürü Ahmet Özer, basın mensuplarıyla trafik denetlemelerine katıldı.