Emtiayı salladı, hisseleri yukarı taşıdı

El Kaide lideri Usama Bin Ladin'in öldürülmesinin etkisi en fazla emtia cephesinde yankı buldu. Başta gümüş olmak üzere petrol ve altın geri çekildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasada mayıs ayı pozitif eğilimle başladı. Olumlu gelen şirket bilançoları ve Bin Ladin'in öldürüldüğü haberi, risk iştahındaki canlanmaya destek vermiş durumda. El Kaide lideri Usama Bin Ladin'in öldürülmesinin etkisi en fazla ise emtia cephesinde yankı buldu. Başta gümüş olmak üzere petrol ve altın geri çekildi.

El Kaide lideri Usama Bin Ladin'in öldürülmesinin, Obama'nın 2012 seçimleri öncesi oy oranını artırması bekleniyor. Bin Ladin'in öldürülme haberinin ardından emtiaya satış gelirken, hisse senetleri cephesinde başta ABD piyasası olmak üzere küresel çapta alım ağırlıklı görüntü sergileniyor.

Cuma gününü çıkışla tamamlayan İMKB'de yükseliş eğilimi yeni haftaya başlarken de devam ediyor. Açılışını 370 puan artışla 69.620 puan seviyesinden gerçekleştiren İMKB-100, 69.807 seviyesine kadar yükseldi. İlk seans 523 puan ve yüzde 0.76 değer artışla 69.773 puandan tamamlanırken, 1.2 milyar liralık işlem hacmi oluştu.

 

Gelen haberlerin ardından doların kuvvetlenmesiyle diğer para birimlerinde geri çekilmeler yaşandı. Euro / Dolar paritesi 1.4793 seviyesine inerken bunun da etkisiyle diğer emtianın değerlerinde düşüşler yaşandı. Şu sıra Euro/Dolar 1.4815, Dolar/Yen 81.50 seviyesinde işlem görüyorlar. Yurtiçinde ise dolar 1.5195 liradan, euro 2.2505 liradan alıcı buluyor.

Cuma günü yüzde 8.34 bileşikten kapanan gösterge faiz ise yüzde 8.35 bileşik seviyesinde yatay görüntü sergiliyor. Cuma günü Hazine, Mayıs-Temmuz dönemine ait iç borçlanma stratejisini açıkladı. Hazine'nin Mayıs ayında toplam 14,6 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık, ayın 9,10 ve 24'ünde yapacağı 5 ihale ile toplam 10,8 milyar TL iç borçlanma gerçekleştireceği planlandı.

Petrol geriledi, altın zirveden döndü

Bin Ladin'in öldürülmesiyle Ortadoğu'daki risklerin kısmi olarak azalacağı algısı petrol fiyatlarını aşağı çekti. Brent petrol yüzde 2'ye yakın düşüşle 124 dolara inerken, ABD ham petrolün varili yüzde 1.5 kayıpla 112 dolar seviyesine gerilemiş durumda.

Öte yandan yatırımcının güvenli liman olarak kabul ettiği altında bugün yeni rekorun ardından geri çekilme yaşandı. Altının onsu 1.576 dolara ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Altın onsu ardından geri çekildi ve şu sıra 1.550 dolar seviyesinde işlem görüyor. Bu arada haber sonrası gümüşte de geri çekilme dikkat çekti. Spot gümüşün ons fiyatı yüzde 11 değer kaybederek 44.3487 dolardan, 42.6775 dolara geriledi.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir