En çok cep arandı

akakce.com'un verilerine göre bu yıl ziyaretçiler en çok cep telefonlarına ilgi gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Karşılaştırmalı alışveriş platformu akakce.com, 2010 yılının en çok aranan ürünlerini açıkladı.

Siteden yapılan yazılı açıklamaya göre, yıl içerisinde www.akakce.com'u ziyaret eden 24 milyon ziyaretçinin, en çok tercih ettiği kategori cep telefonu iken, dijital fotoğraf makineleri en büyük düşüş yaşanan kategori oldu.

Buzdolabı, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi beyaz eşya grubu ürünleri en çok tercih edilen 10 kategori listesinde yer aldı.

Cep telefonu seçimlerinde, 3G, dokunmatik ve wi-fi telefonlar belirleyici oldu. 3G telefonlar yüzde 24 ile ilk sıradayken, 3G telefonları yüzde 23 ile dokunmatik telefonlar ve yüzde 22 ile wi-fi telefonlar izledi.

Akıllı telefonlara ilginin arttığı bu yıl, işletim sistemlerine göre sıralama, yüzde 71 standart işletim sistemi, yüzde 12 Symbian, yüzde 7 Windows Mobile ve yüzde 5 Android şeklinde oldu.

Fiyat aralığında ise tüketicilerin uygun fiyatlı telefonlara olan talebinde düşüş yaşandı. Yüzde 18'lik oranla 500-750 lira fiyat aralığındaki telefonlar en yoğun ilgiyi gördü.

Masaüstü bilgisayarlara ilgi giderek azalırken bu yıl taşınabilir bilgisayarların yılı oldu. Taşınabilir bilgisayar kategorisinden notebooklar yüzde 92 ile ağırlığını korudu, netbook ve tablet bilgisayarlar, gelecek yılın artış gösterecek kategorileri oldu.

Ziyaretler yüzde 25 arttı

200'ün üzerinde alışveriş sitesinin fiyatlarının karşılaştırıldığı akakce.com'da, geçtiğimiz yıla göre ziyaretlerde yüzde 25'lik artış yaşandı.

Tüketiciler, her yıl olduğu gibi bu yıl da en yoğun ilgiyi aralık ayında gösterdi.

Mobil internet kullanımındaki artış ile birlikte tüketiciler bu yıl internetin yanında mobil fiyat karşılaştırma hizmetini de kullanmaya başladı. Mobil fiyat karşılaştırma hizmeti veren m.akakce.com'da her gün yaklaşık 7 bine yakın kişi alışverişleri sırasında anında fiyat karşılaştırarak alışveriş kararını verdi.

Akakce.com Genel Müdürü Koray Karataş, e-ticaretin ilk gelişimini teknoloji ürünleri ve tüketici elektroniği kategorileri ile yaşandığını belirterek, 2010 yılında online alışverişte tekstil, aksesuar gibi yeni kategorilere ilginin artığını gözlemlediklerini ifade etti.

2011'de bu artışın devam edeceğini ve kozmetik, ev dekorasyon, tekstil kategorilerinin daha fazla ön plana çıkacağını kaydeden Karataş, "Tüketiciler hem online hem de fiziksel mağaza alışverişlerinde bilgi sağlayıcı olarak hizmet veren fiyat karşılaştırma sitelerini çok daha yoğun olarak kullanmaya başlayacak. İnternetin yanında mobil fiyat karşılaştırma da 2011 yılında gündemimizde olacak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir