En temiz hava Çanakkale ve Adana'da

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verilerine göre, geçen kış sezonunda, en düşük partiküler madde ortalaması Çanakkale, kükürtdioksit ortalaması ise Adana Çatalan istasyonunda ölçüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verilerine göre, 2013-2014 kış sezonunda en temiz havaya sahip iller Çanakkale ve Adana oldu. 

Hava kirliliğinin çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini önlemek, hava kalitesiyle ilgili bilgi toplamak ve uyarı eşikleri aracılığıyla halkın bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla, 2005'ten itibaren hava kalitesi ölçüm istasyonlarıyla partikül madde ile kükürtdioksit parametrelerini ölçen Bakanlık, 2013-2014 Kış Sezonu Hava Kalitesi'ne ilişkin bilgileri açıkladı.  

Buna göre, hava kirleticilerinden partiküler madde ortalamasının en düşük ölçüldüğü istasyon Çanakkale, kükürtdioksit ortalamasının en düşük ölçüldüğü istasyon ise Adana Çatalan oldu. 

Partiküler madde ortalamasının en düşük çıktığı istasyonlar, Çanakkale'nin ardından Tunceli, Sinop, Adana Çatalan, Artvin, Kilis, Şırnak, Yalova, Kırıkkale ve Rize olarak sıralanıyor. 

Kükürtdioksit ortalamasının en düşük bulunduğu istasyonlar da Adana Çatalan'ın ardından sırasıyla Antalya, İstanbul Kartal, İstanbul Üsküdar, Kilis, Eskişehir, İstanbul Alibeyköy, Beşiktaş, Ümraniye ve Sarıyer'de yer alıyor. 

Adana Çatalan, her iki parametrede de havası en temiz bölge olarak dikkati çekiyor. 

Hava kalitesi en düşük iller 

Verilere göre, en yüksek partiküler madde ortalaması ise Iğdır'da ölçüldü. Partiküler madde ortalaması düşük çıkan Şırnak kükürtdioksit ortalaması en yüksek il oldu. 

Partiküler madde ortalamalarının en yüksek ölçüldüğü hava kalitesi izleme istasyonları, Iğdır'ın ardından sırasıyla Bolu, Düzce, Manisa, Batman, Isparta, Ankara Keçiören, Sakarya, Ankara Cebeci ve Siirt'te bulunuyor. 

Şırnak'tan sonra kükürtdioksit ortalaması en yüksek istasyonlar ise Muğla 2 (Yatağan), Afyon, Muğla 1, Bitlis, Yozgat, Denizli 1, Van, Karabük ve Edirne olarak sıralanıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir