Endonezya'da 1,8 trilyon dolarlık potansiyel var

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Endonezya Ticaret ve Yatırım Forumu'nun açılışında konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Endonezya arasında büyük bir ekonomik potansiyel bulunduğunu, bunu harekete geçirmek gerektiğini belirterek, "1,8 trilyon dolarlık büyük bir potansiyel var önümüzde. Bunu değerlendirmek size kalıyor. Sakın 'Mesafe uzak' demeyin. Eğer potansiyel varsa, iş yapmasını bilen insanlar da varsa mesafe anlamsızdır bugünkü dünyada" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Endonezya ve Endonezya Yatırım Koordinasyon Kurulu tarafından Conrad Oteli'nde düzenlenen Türkiye-Endonezya Ticaret ve Yatırım Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, konuk Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile yaptıkları görüşmelerde, Endonezya Cumhurbaşkanı'nın da Türkiye'ye çok önem verdiğini gördüğünü ifade etti.

Türkiye ile Endonezya'nın ilişkilerini her bakımdan güçlendirmek için çok büyük iradelerinin bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şöyle devam etti: "Dolayısıyla, böyle iki büyük ülkenin buluşmasına şahit oluyoruz ve bu ziyaret 25 sene sonra cumhurbaşkanı seviyesinde Türkiye'ye yapılan bir ziyarettir. İki ülke arasında yeni bir sayfanın açıldığını, iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda çok daha farklı olacağını bugünden size söyleyebilirim. Bundan da çok büyük mutluluk duyuyorum. Çünkü hem Endonezya hem Türkiye halkı bunu gerçekten hak etmektedir."

Daha 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulan dostlukların bugün de en güçlü bir şekilde devam ettiğini dile getiren Gül, ilk kez 1980-1990'lı yıllarda bir bankacı olarak yurt dışında çalıştığı dönemlerde gittiği Endonezya'yı daha o zamandan tanıdığını daha sonra siyasi hayatında da görevleri icabı bu ülkeye gidip geldiğini anlattı.

Abdullah Gül, "Endonezya gerçekten çok büyük bir ülke, çok büyük potansiyeli olan bir ülke ve Türkiye'yi kalpten seven bir ülke. Onun için siz hem Türk hem Endonezyalı iş adamlarına burada hitap etmek istiyorum. Bu büyük bir potansiyel var aramızda. Bu büyük potansiyeli muhakkak harekete geçirmek gerekir" diye konuştu.

"Sakın 'mesafe uzak' demeyin"

Konuk Cumhurbaşkanı ile dün yaptıkları ikili görüşmelerde bunları tek tek gözden geçirdiklerini, heyette yer alan bakanların da muhatapları Türk bakanlar ile bir araya geldiklerini ve 8 tane anlaşma imzalandığını dile getiren Gül, şöyle devam etti:

"Her zaman söylediğim bir söz var: biz, siz iş adamları için yolları açıyoruz. Yolları döşüyoruz, otobanlar yapıyoruz, raylar döşüyoruz ki üzerinde sizler yürüyün ve hızlı gidin diye. Siyasetçilerin, devlet adamlarının yapacağı budur. Siyasi alanda mükemmel ilişkilerimiz var Endonezya ile. Ekonomik alanda da ilişkilerimiz iyi ama potansiyelinin çok gerisinde. Dün sayın Cumhurbaşkanı bir konuya dikkat çekti. Dedi ki, 'Türkiye ve Endonezya'nın Gayrı Safi Milli Hasılalarını harcama paritesine göre hesapladığımızda 1,8 trilyon dolar yapar' dedi. Yani 1,8 trilyon dolarlık büyük bir potansiyel var önümüzde. Bunu değerlendirmek size kalıyor.

Sakın 'mesafe uzak' demeyin. Eğer potansiyel varsa, iş yapmasını bilen insanlar da varsa, mesafe anlamsızdır bugünkü dünyada. Amerika ile Latin Amerika ile mesafeye bakın, Çin ile Japonya ile mesafeye bakın. Dolayısıyla Endonezya ile olan mesafe bu mesafelerden daha uzak değil, aynı mesafeler. Onun için mesafe hiçbir zaman önemli değil. Önemli olan kalplerde mesafe olmaması. Kalplerimizde ise mesafe değil büyük bir sevgi, büyük bir muhabbet var."

Endonezya'nın çok büyük tabii kaynaklarının, çok dinamik bir nüfusunun bulunduğunu dile getiren Gül, bu ülkenin son 10 sene içinde çok köklü reformlar yaptığını ve köklü transformasyon gerçekleştirdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, 2004 yılından itibaren demokrasinin bütün kurallarıyla işlediği Endonezya'da istikrarın bulunduğunu, net olan ekonomik programı ve makro ekonomik göstergelerinin bütün dünyanın gözlerini kamaştırdığını dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir