Endüstriyel Tasarım Merkezi firmalara yenilik kapısı olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet Akif KUM / TOBB Kayseri Genç Girişimciler Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi 

Bir düşünürün söylediği gibi 'her fikri yok eden, yine bir fikirdir'. Peki bu teori sanayi  ve üretim konularında bize yol gösterebilir mi? Kayseri için şu an vazgeçilmez olan ürünleri alt sıralara indirecek, yeni bir ürün ağı bulunabilir mi?

Bu düşünce ile yola çıkan Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, yeni ismi ile Kalkınma Bakanlığı'na bağlı olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (ORAN) proje imkanlarını kullanarak "Kayseri OSB Endüstriyel Tasarım Merkezi" projesini hayata geçirmek için projelerini sundu. Geçtiğimiz günlerde tasarım merkezinin taslak projesinin mimari görselini görme fırsatı buldum. O mekanda kimbilir hangi firmalar, hangi yeni ürünlerini canlandıracak. Gerçekten harikulade. Emeği geçen herkesi şimdiden tedrik ediyorum. Bu proje Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalar için çok önemli bir yenilik kapısı olacak.

Bu projeler ile Kayseri'nin kalkınmasında uzun vadeli hedefler için ilk adımlardan birinin atıldığını düşünüyorum.Endüstriyel Tasarım Merkezi'nde gerçekleşecek çalışmalar neticesinde hem firmalar özgün ve profesyonel çalışmalar yaptırabilecek, hemde bu çalışmalar Kayseri'nin üretim dağarcığında çığır açacaktır.

Günümüzün işletme sorunları listesinde üst sıralarda olan bir sorun ise: İş potansiyeli. İşletmeleri bu soruna götüren birçok neden olabiliyor, kimi firmalarda iş talebi çok fakat personel sıkıntısı var. Kimisinde ise personeller ve iş talebi çok fakat koordinasyon sıkıntısı var. Bir başka işletmede ise herhangi bir yapısal sorun olmadığı halde kurumsal olamamanın getirdiği bireysel sorunlar yaşanıyor.

Ama gözlemlediğim o ki Kayseri'mizdeki birçok firma potansiyelinin daha altında  bir konumda olduğunun  farkında değil. Halbuki, insanlar eğer bir şeyi sorun halinde görürler ise çözüm aramaya başlar. Asıl sorun şu ki bu firmaların hemen hemen hepsi kendilerinin çok iyi olduğuna inanmış durumda.

'Boyumuza göre iş yaparız', 'bu kadar personel ile daha fazla yapılmaz', 'gelen talebi yetiştiremiyoruz"  "çok iyiyiz", "işten başımızı alamıyoruz' gibi birçok ortak cümle kullanılıyor. Fakat gerçeği görmek için işin akışının baştan sona analiz edilmesi şart. Bu durumu aşan birçok firma çözüm arayışına giriyor, nasıl sorusunu sorarak kendilerini tahlil ediyor. Nasıl sorusunu sorarak kullandığınız her cümle, ihmal ettiğiniz yada aklınızın ucundan geçmeyen bir fikir verecektir. Oluşturulan nasıl soru cevapları ile yola çıkıldığında ve en önemlisi; doğru işi doğru kişiye verdiğinizde,  işi takip ettiğinizde, sonucunu rapor ettirdiğinizde, kendilerinde çok büyük bir potansiyel artışını ve yeniden heyecanı fark ediyorlar. İşinizi daha verimli hale getirebilmek mümkündür. Ya da sizin iş talebinize göre bir plan çıkarmak. Tüm bunları gerçekleştirebilmek için yeter ki siz talepkar olun.  Son söz; bir iş için; birden fazla çalışan aynı düzeyde sorumlu ise işin süresi ve akışı düşündürücüdür.