Enflasyon reformlarla düşecek

Maliye Bakanı Şimşek, enflasyonun hissedilmeyecek kadar düşük bir seviyeye inmesini istediklerini ancak bunun reformlarla gerçekleştirilebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANTALYA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Gönül ister ki düşük enflasyon olsun, neredeyse fark edilemeyecek noktalara kadar insin. Ancak reformlarla bu da gerçekleşecektir" dedi.
Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) 4. Olağanüstü Genel Kurulu, Antalya'daki Rixos Lares Oteli'nde yapıldı.
Eşi Esra Şimşek ile kongreye katılan Maliye Bakanı Şimşek, yaptığı konuşmada, önce dünya ekonomisini, ardından Türkiye'de ekonomi alanında hayata geçirilen reformları değerlendirdi.
Dünya ekonomisinin özellikle 2007 yılı sonrası sıkıntılı bir döneme girdiğini ve Euro Bölgesinde endişeli bir sürecin yaşandığını belirten Şimşek, küresel krizin yansımalarının 10 yıl daha sürebileceğini belirtti.
Avrupa Birliğinin 2012 yılında ılımlı bir süreç izleyeceği öngörüsünde olan Şimşek, ABD başta olmak üzere birçok ülkeden olumlu sinyaller aldıklarını ve bu durumun dünya ekonomisine de olumlu yansıyacağını ifade etti.
Mehmet Şimşek, küresel krize karşın kısa vadeli çözümler üretildiğini ve gelişmiş ülkelerin ekonomiyi tekrar büyüme sürecine sokmak amacıyla para bastıklarını dile getirerek, bunların hoş bir şey olmadığını ancak bugünkü şartların bunu gerektirdiğini belirtti.
"Geçici bir sıkıntı olarak görüyoruz"
Avrupa ülkelerine bakıldığında da temel sorunların cari açık, borçlar ve bankacılık sektöründeki zafiyetler olduğuna dikkati çeken Şimşek, Türkiye'nin bu açıdan sağlıklı bir maliye yapısına sahip olduğunu ifade etti.
Şimşek, Türkiye'nin enflasyonda arzu edilen noktada olmadığını dile getirerek, "Gönül ister ki düşük enflasyon olsun, neredeyse fark edilemeyecek noktalara kadar insin. Ancak reformlarla bu da gerçekleşecektir. Geçici bir sıkıntı olarak görüyoruz. Kısa vadede enflasyon yükseldi ancak bu yılın ilk yarısına doğru tekrar tek haneye inmiş olur, ikinci yarısında da yüzde 6'lara doğru düşmeye başlayacaktır" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin ilerleme kaydetmesi gereken alanların başında cari açığın göründüğünü ancak başka alanların da yer aldığını belirten Şimşek, eğitimde kalitenin çok önemli olduğunu vurguladı. Eğitimde nicelik olarak son yıllarda çok büyük mesafeler kaydedildiğini dile getiren Bakan Şimşek, piyasanın ihtiyaç duyduğu alanlarda eleman yetiştirilmesi konusunda da çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.
2012 makul bir yıl olacak 
Bakan Şimşek, 2012 yılı için Türkiye için makul bir hızla büyümeyi öngördüklerini bildirdi.Türkiye'nin büyümede önemli bir yol kaydettiğini ancak bunun sürdürülebilir olması için tedbirli adımlar atılması gerektiğini ifade eden Şimşek, "Büyümenin biraz daha dengeli bir hale geldiği, sürdürülebilirliğin sağlandığı makul bir yıl olarak öngörüyoruz. Biz temkinli bir yapı içindeyiz. 2009 yılını bir kenara bırakırsanız hedefleri paralel bütçe ile gideriyoruz. Son birkaç yıldır Türkiye muazzam bir performansa sahip, büyüme çok iyi ama bunu devam ettirmek önemli. Bu reformları yapıp Türkiye'nin rekabet gücünü artırdığımız ölçüde daha rahat büyüme olacaktır" diye konuştu.
Cari açığın da çok kapsamlı bir konu olduğunu dile getiren Şimşek, "Eğitimde, altyapıda, enerjide, iş ortamını iyileştirmede biz mesafe kaydedersek cari açık sorunu kökten çözülür. Zaten kalıcı olması için de köklü çözümler gerekiyor" dedi.
Cari açığın aşağılara çekilmesi için AR-GE çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyleyen Şimşek, şirketlerin de bu konuda desteklendiğini belirtti.
AR-GE çalışmasına 100 lira harcayan bir şirkete 225 liralık vergi indirimi uygulanacağı yönünde taahhütte bulunulduğunu kaydeden Şimşek, hatta istihdam edilen insanların sosyal güvenlik primlerini de 5 yıl devlet olarak ödeme garantisi verdiklerini bildirdi. Kamu alanında AR-GE çalışmasının istenilen düzeyde olduğunu söyleyen Şimşek, özel sektörde ise bekledikleri performansı yakalayamadıklarını bildirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir