Entegrasyonun güçlenmesi 'euro için şart'
Tasarruf planı hazırlığı içinde olan Peugeot-Citroen Ceo'su Varin, “Ekonomik ve siyasi entegrasyonun daha da güçlenmesi euro için şart” dedi.
Didem ERYAR ÜNLÜ
Mart 2009 tarhinde PSA'nın başına gelen Philippe Varin, 2008 finans krizinin etkisiyle sektörde yaşanan "kabus" dönemini yeniden yaşamamak amacıyla, şirketini tasarruf planı hazırlığına soktu. Her ne kadar sipariş düzeyi iyi bir seviyede olsa da, şirket piyasaların tepetaklak olması ve otomobil satışlarının yavaşlaması ihtimaline karşı harekete geçmiş durumda. Sonuç olarak şirket iki tür önlem alacak. Kısa vadede üretim talep doğrultusunda belirlenecek ve bu sayede stok oluşması önlenecek. Buna paralel olarak, masraflarda hızla kısıntıya gidilecek. Şirketin bugün yaşadığı en önemli sorunlardan birisi, boyut sorunu. Şirkette, karlılık sağlamayan bölümlerin sona erdirilmesi gerekiyor. Bu planın temel aldığı alanlar, Avrupa dışı piyasalarda büyümek; çeşitliliği artırmak ve masrafları azaltmak.Şirket bugün satışlarının yüzde 60'ını hâlâ Avrupa'da gerçekleştiriyor.
PSA, bundan iki sene önce yaptığı tahminlerde, 2011 yılında Avrupa piyasasında hızlanmanın başlayacağını, bunun 2012'de de devam edeceğini ileri sürmüştü. Fakat geçen zaman içinde, bu tahminler olumsuz yönde değişim gösterdi. Temmuz ayında finansal sonuçlarını açıklayan PSA, hammadde fiyatlarındaki artış, İtalya ile İspanya gibi Avrupa piyasalarındaki satışlarının düşmesi sonucunda, finansal tahminlerini geri çekti.
Philippe Varin bu hafta başı Le Figaro Gazetesi'nde yer alan söyleşisinde, şirketin önümüzdeki döneme yönelik stratejilerini şöyle dile getirdi:
> Avrupa'daki borçlanma krizi dikkate alındığında, ekonomide bir yavaşlama bekliyor musunuz?
Euro bölgesini sarsan bu krizin ekonomik sonuçlarının ne olacağına dair çok büyük bir belirsizlik içindeyiz. Olaya daha sakin baktığımızda, tüketicilerin harcamalarında farklılıklar gösterebileceklerini görüyoruz. ABD'nin kemer sıkmaya devam etmesi gerekiyor. Avrupalı sanayicilerin de daha dikkatli olmaları lazım. Önümüzdeki aylarda, çok yavaş büyüme senaryosunun gündeme gelme ihtimali var.
> Euro bölgesinde dağılma PSA Peugeot Citroen gibi bir grubu nasıl etkiler?
Euro'nun kesinlikle korunması gerekli. Hatta bu kriz nedeniyle, ekonomik ve siyasi entegrasyonda daha ileri gidilmesi gerekecek. Dürüst olmak gerekirse, euro ile ilgili yaşanacak bir sorunun sonuçları ne olur, kimse bilemez. Gerçek olan şu ki, Avrupa'da ortak para birimine geçmiş olmak, bizim işimizi inanılmaz derecede kolaylaştırdı.
> Talep daralması yaşıyor musunuz?
Şu an için siparişlerimizde bir değişiklik söz konusu değil. Temmuz ayı sonunda yaptığımız tahminler kapsamında Avrupa satışlarında duraklama, yada hafif bir gerileme öngördük. Avrupa içinde önemli farklılıklar var. Almanya'da yüzde 10'luk büyüme söz konusuyken, Fransa'da yüzde 5, İtalya'da yüzde 7 yada İspanya'da yüzde 15 daralma var.
> Ekonomide ani bir durgunluk yaşanırsa, 2008 yılına oranla daha iyi bir donanımda mısınız?
Finansal durumumuz çok daha iyi. 2008 yılında üretime çok uzun süre devam ettik. Harekete geçmekte geç kaldık. Herşeyin yoluna gireceğini düşündük. Daha sonra bu hatayı telafi etmek zorunda kaldık ve bu çok zor oldu. Bugünkü mevcut stoklarımız 2008 stoklarının çok altında.
> Masraflarda kısıtlamaya gidecek misiniz?
Kısa vadeli önlemlerin yani sıra, bizim için önemli olan stratejik planımızı gerçekleştirmek. 2009 yılında belirlenen bu plan grubun globalleşmesini, masraflarını kısılmasını hedefliyoruz. Bu çok etkili bir strateji. Büyümenin motoru olan bölgeler Asya, Rusya ve Latin Amerika. Strateji kapsamında çok önemli yatırımlar yapmamız gerekiyor. Bu yatırımları Avrupa'daki nakit akışı ile gerçekleştireceğiz; çünkü diğer bölgeler yeterince katkı sağlayabilecek boyutta değiller.
> Çin'e yönelik özel bir gelişme planı öngörüyor musunuz?
DS modelinin gelişimi için özel bir ağ kurmayı planlıyoruz. DS'in Çin piyasasında özel bir marka olmasını hedefliyoruz. DS4'ü ise yerel bir ortakla geliştireceğiz ve bu markanın Çin halkının zevkine göre tasarlanmasına dikkat edeceğiz.