Erbakan'ın notları 'Davam' da toplandı

Eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın geride bıraktığı notlar, "Davam" isimli eserde toplandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Gazete Ankara Kitap Kulübü tarafından beyaz sayfalara taşınan notlarda, Erbakan'ın mücadelesi ve hedefleri kendi kaleminden aktarılıyor. Eserdeki dikkati çeken anekdotlardan birisini, son yıllarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da önem verdiği hedeflerden "yerli otomobil" konusunda Erbakan'ın karşılaştığı sıkıntılar oluşturuyor.

Erbakan, yerli otomobil üretiminde çıkarılan engeli şöyle anlatıyor:

"Gümüş Motor'un ilk prototipi yapılıp test için ilgili makamlara götürüldüğünde bir engel çıktı. Neymiş? Avrupa standartlarına göre 5,6 litre olması gereken yakıt, bizim motorda  5,7 litre çıkmış. Bunun için onay veremeyeceklerini söylediler. Geri dönüp tekrar çalışmaya başladık. Gümüş Motor'u, Avrupa standartlarının dahi altında, saatte 5,5 litre motorin harcar hâle getirdik.

Yine standartlara uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Tabii ki mesele aslında standart meselesi değildi. Mesele, Türkiye'nin şeftali yerine, motor üretmek istemesiydi. O yıllarda düzenlenen otomobil kongresinde, 'şeftaliden başka bir şey üretemeyiz' diyenler var. Ama biz o kongrede kürsüye çıkıp, 'işte motor üretildi' diye gösterince hepsinin sesi kesildi"

Eserde verilen bilgiye göre, Türkiye'nin ilk yerli motorunun üretildiği Gümüş Motor fabrikasını dönemin Başbakanı Adnan Menderes de ziyaret ediyor. Menderes, fabrikaya destek için 1 milyon 300 bin dolarlık döviz tahsis ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir