Erdoğan burs miktarlarını açıkladı

1 Ocak’tan itibaren lisans öğrencileri 300, yüksek lisans öğrencileri 600, doktora öğrencileri ise 900 lira burs alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerin burs miktarının artırıldığını açıkladı. Buna göre 1 Ocak’tan itibaren lisans öğrencileri 300, yüksek lisans öğrencileri 600, doktora öğrencileri ise 900 lira burs alacak. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Antalya'da Toplu Açılış ve 10.000 Kişilik Spor Salonu Temel Atma Töreni'nde konuştu. Erdoğan, lisans, lisansüstü ve doktora öğrencilerine verilen burs miktarının 1 Ocak’tan itibaren artırılacağını söyledi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Biz göreve geldiğimizde, Türkiye'de sadece 450 bin öğrenci burs veya kredi alabiliyordu. Kredi miktarı neydi? 45 liracık. Bu üç aydan üç aya öğrencilerimize ödeniyordu. Şu an itibarıyla Türkiye genelinde burs ve kredi alan öğrenci sayısı ne oldu biliyor musunuz? 1 milyon 340 bin. Bakın göreve geldiğimizde 451 bin. Biz ise işte gördüğünüz gibi artık milyonu devirdik ve aylık ne alıyorlar? 280 lira. Kredi Yurtlar Kurumları'nda kalanlara, 200 lira beslenme yardımı veriyoruz. Master öğrencilerine 560, doktora öğrencilerine 840 lira veri. Bugün buradan Antalya'dan 1 Ocak 2014 itibarıyla gençlerimize vereceğimiz burs ve kredi miktarını açıklıyorum:

1 Ocak 2014 itibarıyla Türkiye genelinde 1 milyon 452 bin 363 öğrencimize burs ya da kredi vereceğiz. Rakamı açıklıyorum; lisans öğrencileri için aylık 280 lira olan yüksek öğrenim kredi ve burs miktarını 1 Ocak 2014'ten itibaren 300 liraya yükseltiyoruz. Yüksek lisans öğrencilerinin aylık 560 lira olan burs veya kredi miktarını 600 liraya yükseltiyoruz. Doktora öğrencilerinin aylık 840 lira olan burs ve kredi miktarını 900 liraya yükseltiyoruz. 2002'ye göre  öğrencilerin kredi ve burs miktarını böylece yüzde 567 oranında artırmış oluyoruz. Yurtkur yurtlarında yani kredi yurtlarında kalan öğrencilerimize şu anda aylık 201 lira yemek katkısı ödüyoruz. 1 Ocak'tan itibaren bu yemek katkısını da 220 liraya yükseltiyoruz. Yani lisans öğrencisi böylece 520 lira almış oluyor. Böylece üniversite öğrencilerimize verdiğimiz kredi ve burs noktasında adeta ne kadar yükseltiğimiz ortada. Burs ve kredi miktarının ne kadar arttığı ortada."

"Türkiye rekor üstüne rekorlar kırıyor"

Turizmden bu yılın 9 ayında 24,5 milyar dolar gelir elde edildiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, "İnşallah yıl sonu itibariyle 30 milyar doları aşarak rekor kıracağız" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Dünya ekonomik olarak çok zor bir süreçten geçiyor, AB ülkeleri, ABD, Japonya çok zorlu bir süreçten geçiyor ama buna karşın Türkiye her gün rekor üstüne rekorlar kırmak suretiyle yaşamını sürdürüyor" şeklinde konuştu.

IMF'ye olan borcun sıfırlandığını kaydeden Erdoğan, "Şimdi onlar bizden borç istiyor. Anlaştık 5 milyar dolar onlara şimdi borç vereceğiz. Büyük ülke böyle olur, büyük devlet böyle olunur" ifadelerini kullandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir