Erdoğan karikatürüne 11 ay hapis

Penguen Dergisi’nin 2 çizeri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e çıkışını konu alan kapak karikatürü nedeniyle, ikinci duruşmada 11 ay 20’şer gün hapis cezasına çarptırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya hakaret suçlamasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan Penguen Dergisi çizerleri Bahadır Baruter ve Özer Aydoğan katılmadı.

Mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılma talebini kabul etti. Baruter ve Aydoğan’ın avukatı Tora Pekin, “Erdoğan aleyhine bir çizim ya da hakaret söz konusu değildir. Müvekkillerimin ayrı ayrı beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme, hakaret suçundan 3’er ay hapis cezasına çarptırdığı çizerlerin cezasını, eylemin kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlendiğini belirterek 1’er yıl hapis cezasına çıkarttı.

Cezayı ‘aleniyet unsuru’ oluştuğu gerekçesiyle 1/6 oranında arttırarak 1 yıl 2’şer aya çıkartan mahkeme, sanıkların iyi halini dikkate alarak cezalarını 11 ay 20’şer gün hapse indirdi. Mahkeme daha sonra cezayı 7’şer bin lira para cezasına çevirdi ve 10 eşit taksitle ödenmesine hükmetti.

Erdoğan'a hakarete 7 ayda 8 tutuklama

Mahkeme ayrıca sanıklardan Bahadır Baruter hakkında bir önceki oturumdaki savunması nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Baruter, söz konusu savunmasında, “Karşılayan kişinin köşk görevlisi olduğu düşünüldüğünde hem Cumhurbaşkanı’nın karşılanması hem de ona el hareketinin yapılması mizah tarzı olarak uygun değildir. Bu şekilde tanımlamanın savcının da şuuraltıyla ilgili olabileceğini söyleyebiliriz” demişti.    

'Böyle bir espri tekniği yoktur'

İstanbul 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 19 Mart'ta görülen duruşmaya hakaret suçlamasıyla 1 yıldan 2 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan Bahadır Baruter ve Özer Aydoğan katılmıştı. Suçlamayı kabul etmeyen Bahadır Baruter, şunları söylemişti:

"Savcılık aşamasında ifade verirken gazetecilerin yoğun olarak işten çıkarılmasını eleştiri mahiyetinde bu çizimi yaptığımızı söyledik. Biz bu konuda ifademizi verdiğimizi düşünüyorduk. Ancak iddianame anlatımına göre aynı zamanda küçültücü olan bir el hareketinin karikatürde ceketini düğmeleyen şahsın yaptığı hareketle özdeşleştirilmesi nedeniyle de suçlandığımızı öğrenmiş olduk. Karikatürün bütünü incelendiğinde genel espri ile aslında o el hareketi arasında bir ilgi yok. Böyle bir espri tekniği yoktur. Ana esprinin amacını aşan ikincil bir espri anlayışı mevcut değildir. Zaten karşılayan kişinin köşk görevlisi olduğu düşünüldüğünde hem Cumhurbaşkanının karşılanması hem de ona el hareketinin yapılması mizah tarzı olarak uygun değildir" dedi.

a564d.jpg

'Bu kadar basit bir olay yer alamaz'

Bu zamana kadar bulduğu esprileri Bahadır Baruter'in birebir çizdiğini belirten Özer Aydoğan ise, "Zaten bu espri içinde bu kadar basit bir olayın yer alması düşünülemez. Bulduğum espride yoktu. Bahadır beyde bu amaçla çizmiş olamaz. Çünkü benim bulduklarımı birebir çizdi. Gazeteci kesme olayına gelince algıya göre bu kurban etme anlamındadır. Mecazi olarak yer almıştır. Espri olarak verilmek istenen mesajın verilmesi amaçlanmıştır" demişti.

Mahkeme, dosyanın karar verilmek üzere incelemeye alınmasına karar vererek duruşmayı ertelemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir