Erdoğan: Kimlik siyaseti ile istismar yapılıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı kesimlerin kimlik siyaseti yaparak Kürt kökenli vatandaşları istismar etmeye çalıştığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABZON - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı kesimlerin kimlik siyaseti yaptığını ve Kürt kökenli vatandaşların istismar edildiğini belirterek, ''Benim Kürt kökenli vatandaşlarımı istismara kimsenin hakkı yok. Onlar bizim kardeşimizdir, canımız, ciğerimizdir. Çünkü hangi kökenden gelirse gelsin biz ayrım yapamayız. Bizde etnik milliyetçilik yok'' dedi.

Başbakan Erdoğan, partisinin bazı belediye başkan adaylarının 19 Mayıs Spor Salonu'nda düzenlenen tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu'nun, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayları olduğunu açıkladı.

Erdoğan, bütün Doğu ve Güneydoğu illeri gibi Diyarbakır'ın da ihmal edilmiş sorunlarını çözmek için bugüne kadar yoğun gayret sarf ettiklerini belirtti.

Merkezi yönetim olarak Diyarbakır'da ciddi yatırımlar gerçekleştirdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'a iktidarları döneminde yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Erdoğan, GAP eylem programının da Diyarbakır'da açıklandığını anımsatarak, yatırımların devam edeceğini bildirdi.

İmkanı olmayan ailelere yönelik bölgedeki yardımlardan rakamlarla örnekler veren Erdoğan, çiftçilere yapılan yardımlar ile yoksullukla mücadeleye dönük çalışmaları da anlattı.

Başbakan Erdoğan, defalarca gittiği Diyarbakır'ın yerel yönetimler noktasında ''Maalesef terk edilmiş bir yanının'' olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Burada ne yazık ki kimlik siyaseti yapılıyor. Benim Kürt kökenli vatandaşlarım burada istismar ediliyor. Benim Kürt kökenli vatandaşlarımı istismara kimsenin hakkı yok. Onlar bizim kardeşimizdir, canımız, ciğerimizdir. Çünkü hangi kökenden gelirse gelsin biz ayrım yapamayız. Bizde etnik milliyetçilik yok. Yunus ne diyor; 'yaradılanı yaradandan ötürü severim.' Bizim anlayışımız bu. Bu kimlik siyaseti yapanlara, inanıyorum ki benim halkım, benim vatandaşım Güneydoğu Anadolu bölgemizde AK Parti'yi bugüne kadar nasıl birinci parti yaptıysa, yerel seçimlerde de artık susadığı bu yerel hizmetleri tam anlamıyla alabilmesi için 29 Mart'ta sandıklarda gereken cevabı verecektir. Zira tehditlerle bir yere varılmaz. Demokrasi özgürlüğün sandığa yansımasıdır. İşte bunu gerçekleştireceğiz. Diyarbakır'ın potansiyelini, zenginliğini, kaynaklarını yine Diyarbakırlıların hizmetine sunmak yerine maalesef enerjiyi başka alanlara yönlendirenler 29 Mart'ta gereken cevabı sandıkta alacaklardır. Diyarbakır'daki yoksulluğa, işsizliğe çözüm üretmek yerine mesaisini başka alanlara sarf edenler sandıkta cevabı alacaklardır.

"Diyarbakır bu manzaraya layık değil "

Diyarbakır şu ana kadar yapılanlara layık değil. Diyarbakır bu manzaraya layık değil. 10 yıldır Diyarbakır bunu gördü. İşte şimdi Diyarbakır kabuğunu kırıyor ve demokratik iradesini inşallah 29 Mart'ta gösteriyor.''

Diyarbakır'ın eserlere ve yeni yatırımlara kavuşacağını dile getiren Erdoğan, Diyarbakır'ın kültürel bir cazibe alanı olduğunu vurguladı.

Başbakan Erdoğan, TRT 6'nın 24 saat Kürtçe yayın yaptığına dikkati çekerek, ''Bizler devletin milletine ulaşmasının yolunu açtık, milletin devletine ulaşmasına yolunu açtık. Bunu bugüne kadar hiçbir iktidar yapmadı, ama biz yaptık. Şimdi yeni bir adım daha atıyoruz. Bu adımla ilgili görüşmelerimizi yaptık ve Türkiye'deki bazı üniversitelerde bu da gerçekleşecek. Kürt dili ve edebiyatı üzerine bazı bölümler açılacak'' diye konuştu.

Diyarbakır'dan aday gösterdikleri Kutbettin Arzu'nun Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunu ve mimar olduğuna işaret etti.

''Kutbettin'in boyunun kısa olduğuna bakmayın, yüreği sağlamdır'' diye espri yapan Erdoğan, Arzu'nun şehre sinerji katacağına inandıklarını kaydetti.

"Vuramazsınız, halk bunları yutmaz"

Başbakan Erdoğan şu ana kadar 130 bin derslik yaptıklarını anımsatarak, şunları söyledi:

''Neden? Şu anda çağdaş ve modern bir iktidar işbaşında. Ama bunlar göremezler. Niye? Onlar bakar kördür de onun için. Ama onlar görmesin önemli değil, benim vatandaşım görüyor ya milletim görüyor ya, bizim yavrularımız bu okullarda bunu görüyor ya. Bakarsınız bir okulda bir tane eksik yakalasınlar hemen bütün medyayı çağırırlar oraya. Onu hemen fokuslarlar. Onu duyururlar. 'Bak bu okulda sobalar yanmıyor.' Eğer o okulda soba yanmıyorsa suç Hükümet'in değil, o okulun yöneticisinin. Çünkü o okulda böyle bir eksiklik var. İmkanları el vermiyorsa hemen kaymakamıma, bunu duyurması lazım. O da mı yok? Milli eğitim il müdürlüğü var, oraya duyurman lazım. Bunlar ne yapıyor? Medyaya duyuruyor. Onlar ne yapıyor? Arayış içerisinde, malzeme yok, bununla  zannediyorlar ki bizi en güçlü noktadan vuracaklar. Vuramazsınız, halkım bunları yutmaz.''

Erdoğan, kış mevsiminde fakir fukaraya, garip gurebaya kömür dağıttıklarını belirterek, bundan da rahatsız olanların bulunduğunu da kaydetti.