Erdoğan, Merkel ile 'fasıllar' ve 'mültecileri' görüştü

Almanya Başbakanı Angela Merkel, çalışma ziyareti kapsamında İstanbul'a geldi. Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 'fasıllar' ve 'mülteciler' konusunda görüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Merkel İstanbul'a geldi. Merkel'i, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde bazı Türk ve Alman ilgililer karşıladı.  

Almanya Başbakanı Merkel, daha sonra apronda bekleyen resmi araçla havalimanından ayrıldı.  Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen Davutoğlu-Merkel görüşmesi, yaklaşık bir saat 15 dakika sürdü. İkili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Merkel: Ekonomi ve Parasal Politikalarda 17.fasılı açmak istiyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde 17. fasıl olan Ekonomi ve Parasal Politikalar faslını açmak istediklerini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlediği ortak basın toplantısında, Merkel ile küresel ve bölgesel sorunları kapsamlı şekilde görüştüklerini söyledi.

Merkel ile görüşmelerinde, özellikle Ortadoğu'daki gelişmeler ve Suriye sorununa değindiklerini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Suriye'de son 5 yıl içinde insani bir trajediye dönüşen soruna cevap bulunmaması hususunda her iki ülke de duyduğumuz rahatsızlığı ifade ettik. Suriye sorunu çözülmeden mülteciler sorununun çözülmesi çok zor. Nihayet Suriye'de sorun olmamış olsaydı bugün Türkiye ve Almanya ve bir bütün olarak Avrupa, mülteci akınına maruz kalmayacaktı. Bu çerçevede Suriye'deki son gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldık ve bütün ilgili ülkeleri Suriye'deki gelişmelerin daha da olumsuz yönde seyretmemesi konusunda duyarlı davranma çağrısı hususunda da ortak bir perspektifi dile getirdik."

"Merkel'in takındığı cesur tavrı takdir ediyoruz"

Son aylarda Avrupa'da ve dünya genelinde mülteciler konusunda ciddi bir duyarlılık oluştuğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Bu duyarlılık konusunda da Sayın Merkel'in yaptığı öncülüğü ve takındığı cesur tavrı takdir ediyoruz. Çünkü böyle bir sorun karşısında gözlerini kapatmadılar, mültecilerin sorunlarına bigane kalmadılar. Avrupa'da birçok ülke lideri mültecilerin kapı dışı edilmesi gerektiğini söylerken, kendisi mülteciler konusunda son derece insani bir tavır sergiledi" dedi.

"Fasılların açılabilmesini mümkün görüyoruz"

AB katılım müzarekeleri sürecinin hızlanması beklentisi içinde olduklarını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Beklentimiz, ahde vefa ilkesi doğrultusunda Türkiye-AB ilişkilerini donmuş olduğu konumdan çıkartarak, yeni bir hayatiyet getirecek şekilde, katılım müzakereleri sürecinin hızlanmasıdır. 17, 23, 24, 26 ve 31. fasılların açılabilmesini biz mümkün görüyoruz. Önümüzdeki günlerde 17, 23 ve 24 öncelikli olmak üzere bu konulardaki çalışmalarımızı hızlandırmak konusunda da mutabık kaldık."

"Suriye konusunda iş birliğimiz şarttır"

Türkiye'nin, yasa dışı göçle mücadelede Almanya ile iş birliği içinde çalışmaya hazır olduğunu bildiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Biz, Türkiye olarak, yasa dışı göçle mücadelede, çaresiz insanları istismar eden insan kaçakçılarına karşı mücadelede birlikte çalışmaya hazırız. Bu konuda da Türkiye olarak her türlü iş birliğini hayata geçirmeye kararlıyız. Göç bir vaka ancak bunun düzenli ve yasal olması lazım. Düzenli ve yasal göç sağlanabilmesi için de Türkiye ile Almanya omuz omuza birlikte çalışacak. Göçü kaynağında engellemek için de Suriye sorununa çözüm bulma konusunda da iş birliğimiz şarttır."

"Türk vatandaşlarına Schengen uygulamasının başlaması lazım"

Geri Kabul Anlaşmasının, göçün yasal ve düzenli olması için bir çerçeve çizeceğine işaret eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak Geri Kabul Anlaşması olabilmesi için aynı zamanda da Türk vatandaşlarına Schengen uygulamasının başlaması lazım. Bu, bizim Suriye krizi ortada yokken mutabık kaldığımız bir husustu. 2017 için planladığımız bu konuyu, 2016 içinde gerçekleştirebilmek için AB süreci içinde tabii, Almanya burada tek başına değil, ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Ümit ederiz ki 2016 Temmuz itibariyle hem Geri Kabul Anlaşması hem de Schengen vize uygulaması aynı anda devreye girer."

Merkel'in, Suriye ve Ortadoğu'daki gelişmeler konusunda Türkiye ile hareket etme konusunda geniş bir perspektife sahip olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Davutoğlu, "Mesela Kuzey Irak'ta da Kürt Bölgesel Yönetimi'ne destek bağlamında da Türkiye de Almanya da destek veriyor Sayın Barzani'ye. Bu anlamda DAEŞ'e karşı verilen bu desteklerde de koordinasyon yapılması hepimizin ortak gayreti, niyeti. Bunları geniş kapsamlı şekilde ele aldık" dedi.

Görüşmelerinde, Suriye'deki güç dengelerindeki değişim konusunu kapsamlı ele aldıklarına dikkati çeken Davtuoğlu, şunları kaydetti:

"Suriye bağlamında son dönemde Türk hava sahasının ihlali ve Suriye'deki güç dengelerindeki değişim konusunu kapsamlı bir şekilde ele aldık. Her şeyden önce Sayın Merkel'e patriotlar konusunda 3 yıl Türkiye'de kalmaları sebebiyle teşekkür ettim. O da Türkiye'nin güvenliği konusunda bundan sonra iş birliği yapmaya devam edeceğimiz hususunu vurguladı. Askeri yetkililerimiz arasında bu konular görüşülecek. Türkiye-Almanya NATO sistemi içinde ortak bir güvenlik sistemine sahip ülkelerdir. Bu çerçevede askeri ve savunma iş birliği anlamında bundan sonra da daha yakın bir istişare içinde olacağız."

 

11454.jpg

Davutoğlu'na 'Atatürk' sorusu

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen Davutoğlu-Merkel görüşmesi, yaklaşık bir saat 15 dakika sürdü. 

Merkel, ikili görüşmenin başında Davutoğlu'na, "Atatürk, hayatını burada mı kaybetti?" sorusunu yöneltti. Davutoğlu da Merkel'e, "Atatürk, Dolmabahçe Sarayı'nda hayatını kaybetti fakat burası sarayın başka bir bölümü. Biz burayı sizin gibi önemli konukları ağırladığımız Başbakanlık Ofisi olarak kullanıyoruz" yanıtını verdi.  

Görüşmenin ardından Davutoğlu ve Merkel, ofisin bahçesinde ve sahil bölümünde gezinti yaptı. Başbakan Davutoğlu, Alman mevkidaşına İstanbul ve tarihi yarımadayı anlattı.  

Bu sırada Boğazdan geçen Şehir Hatları vapurları, Davutoğlu ve Merkel'i siren çalarak selamladı.  

Davutoğlu ve Merkel, ikili görüşmenin ardından heyetler arası çalışma yemeğine geçti. Çalışma yemeğine, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Avrupa Birliği Bakanı Beril Dedeoğlu, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Durmuş Ali Sarıkaya, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Murat Salim Esenli, Başbakanlık Dışişleri Başdanışmanı Kemal Ökem, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Mehmet Samsar da katıldı. 

Heyetler arası çalışma yemeğinin ardından Davutoğlu ve Merkel, ortak basın toplantısı düzenleyecek. 

Öte yandan, Davutoğlu ile Merkel'i takip eden basın mensuplarına Başbakanlık Çalışma Ofisi'ndeki basın odasında öğle yemeği ikram edildi. 

Erdoğan'la fasıl ve mültecileri görüştüler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkel ile 'fasıllar' ve 'mültecileri' görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel ile mülteciler konusunda 'külfet paylaşımı' üzerinde durduklarını belirterek, Merkel'in 'Türkiye'ye yardımcı olmamız gerekir' dediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya Başbakan Angela Merkel ile görüşmesinin ardından ortak basın açıklaması yapıldı.

Erdoğan, Merkel ile Türkiye-AB ile ilgili fasıllar üzerindeki çalışmaları değerlendirdiklerini belirterek, "Gerek 15, 17, 23, 24 ve bu noktada 31. fasıllar üzerinde değerlendirme yaptık. Gerek Almanya'nın, Fransa'nın, İngiltere'nin, İspanya'nın, bu tür ülkelerin bu konudaki desteğini kendilerinden özellikle rica ettim" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önemli konu başlıklarımızdan bir tanesi mültecilerin şu andaki gerek Türkiye'deki durumu gerekse Batı'ya olan yönelişidir. Bu konuda külfet paylaşımı üzerinde değerlendirmemiz oldu. Türkiye'nin bu konuda üstlendiği yükü kendileri (Merkel) de ifade etmek suretiyle 'Türkiye'ye yardımcı olmamız gerekir' dediler" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Merkel de "Türkiye'nin bugüne kadar 2 milyon mülteciyi kabul ederek çok büyük, zor bir görevi üstlendiğinin bilincinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Burada tabii ikili menfaatler çerçevesinde bütün bu saydığım süreçlerle ve gelişmelerle bağlantılı olarak da bir mülteci hareketinin olduğunu, bu mülteci hareketinin çoğalabileceğini ve bu mülteci hareketinin de Türkiye üzerinden Avrupa Birliği'ne akacağını görebiliyoruz. Bu alanda da Türkiye'nin yükünü mutlaka birlikte üstlenmek gerektiğini, Türkiye'ye burada destek olunması gerektiğini savunuyoruz" dedi.

Erdoğan ile terörle mücadele konusunu değerlendirdiklerini ifade eden Erdoğan, Suriye'de bir siyasi çözümün gerekliliğini ele aldıklarını belirtti. Merkel, bu konuların iki ülkeyi ilgilendiren önemli konu başlıkları olduğunu vurgulayarak, bu iki konuyu da ikili düzeyde bundan sonra da görüşme konusunda mutabakata varıldığını kaydetti.