Erdoğan: Mutabakatın yeri parlamentodur
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram namazı sonrası önemli açıklamalarda bulundu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazını Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nde kıldı.
Erdoğan, sabah saatlerinde Kısıklı'daki konutundan çıkarak Ataşehir Mimar Sinan Camisi'ne geldi. Burada bayram namazını kılan Erdoğan'a, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve AK Parti İstanbul Milletvekili Berat Albayrak da eşlik etti. Erdoğan, namaz sonrasında vatandaşlarla bayramlaştı.
Erdoğan, bayram namazı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, kendisini takip eden gazetecilerin Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, "Tüm milletimin Ramazan Bayramı'nı tebrik ediyorum, tüm İslam dünyasının, tüm insanlığın barışına, huzuruna vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.
'Kapısı çalınacak olan merci milli iradedir'
Seçimler sonrası sandıktan çıkan netice sebebiyle en fazla oyu alan AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini verdiğini hatırlatan Erdoğan, Başbakan Davutoğlu'nun şu an itibarıyla parlamentoda grubu olan AK Parti dışındaki 3 siyasi parti genel başkanını ziyaret ettiğini ve görüşmeler yaptığını anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"Görüşmelerden sonra öyle zannediyorum ki yetkili kurullarında da bunun değerlendirmesini yapacaklar ve bu değerlendirmelerden sonra da ikinci bir tur hangi siyasi partilerle yapacak bunları da göreceğiz. İkinci turun dışında da kendileri bana sivil toplum kuruluşlarıyla da bu süreçte bazı görüşmeler, değerlendirmeler yapacağını, yani işin temelini sağlam bir zemine oturtmanın gayreti içerisinde olduğunu, bu düşünceyle koalisyon şartlarını zorlayacağını ifade etti. Bütün bu şartlar neticesinde eğer böyle bir koalisyon oluşmuyorsa bu işte en önemli kapısı çalınacak olan merci, milli iradedir. O zaman milli iradeye gitmek, neticeyi alabilme noktasından da en isabetli yol olacaktır."
'Aydınlar yarınların Türkiyesi çok önemli'
Kenetlenmiş bir Türkiye'nin imar edilmesi mecburiyeti bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Aydınlık yarınların Türkiyesi bizim için çok önemli. Bunun, birlik, beraberlik, kardeşlik içerisinde olması lazım. Biz özellikle Cumhurbaşkanı olarak, Türkün Kürde, Kürdün Türke ülkemizdeki Abhazasının, Gürcüsünün, Lazının, Arnavutunun, kim varsa 78 milyonuyla biz, kardeşlik bağları içerisinde birbirine kenetlenmiş bir Türkiye'yi imar etmek durumundayız" dedi.
Herkesin, kendi değerler silsilesi içerisinde bir siyaset yürütebileceğini ancak bunu ülkenin şartları olarak ortaya süremeyeceğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Yani, 'Ülkenin şartları olarak bunlar kabul edilmelidir' diyemez. Siz eğer demokrasiyi bir uzlaşma şekli olarak görüyorsanız siz de şartlarınızı söyleyeceksiniz ama karşı taraf da şartlarını söyleyecek ve bu şartların bir bileşkesi ortaya çıkacak. Bu siyasi bileşke üzerinden de adımınızı atacaksınız. Eğer birbirinize şartlarınızı dayatmaya kalkarsanız zaten ortaya o zaman bir senfoni çıkmaz. Bir kakofoni çıkar. Ama biz senfoni arıyoruz. Bunun tadını alalım."
'Mutabakatın yeri parlamentodur'
Ülkenin geleceğine yönelik atılacak adımlara yönelik mutabakatların yerinin parlamento olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:
"Ben 'Dolmabahçe Mutabakatı' ifadesini asla kabul etmiyorum. Çünkü o toplantı bir mutabakat toplantısı olamaz. Niye? Çünkü ortada bir hükümet vardır, diğer tarafta grubu olan bir siyasi parti vardır. Burada neyin mutabakatını, kimle, ne için sağlıyorsun? Öyle bir şey olmaz. Yani eğer ada ile ilgili bir çalışmaysa bu, böyle bir şey asla olmaz. Burada ülkemizin geleceğine yönelik atılacak bir adımsa bu mutabakatın yeri parlamentodur."