Erdoğan: PKK silah bırakırsa operasyonlar durur

ABD'de bir dizi temaslarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütüne silah bırakması yönünde mesajlar verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Silah bırakma konusunda terör örgütü eğer bu işi başarabilirse zaten operasyonların da biliyorsunuz bu bitmesi anlamına gelir ki terör inanıyorum ki minimize olacaktır. Ama terör örgütünün kendi içinde ayrı sıkıntıları olabilir o ayrı mesele. Biz, şu anda bütün çalışmalarımızı terörle mücadelede olması gereken bütün boyutlara yönelik vermeye devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, Türkevi'ne gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile yaptığı görüşmeyle ilgili olarak, "Irak topraklarından, Kandil'den Türkiye'ye yapılan saldırılar konusunda Irak'tan net, somut ne tür destek gelecek?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Sayın Talabani'yle yaptığımız görüşmede, şu ana kadar devam eden özellikle teröre karşı ortak mücadele noktasında Sayın Talabani'nin de daha önce biliyorsunuz Dışişleri Bakanlığı Müsteşarımız Feridun Bey'i de gönderdik, orada zaten bazı görüşmeler yapmıştı ve o görüşmeler çerçevesinde bundan sonraki süreçte de aynı şekilde mücadelemizin devam edeceği noktasında herhangi bir ayrılık sözkonusu değildir. Aynı mutabakat içinde biz bu mücadelemizi sürdüreceğiz."

"Şu durumda operasyonlar devam edecek"

Erdoğan, Türkiye'nin Irak'ın Kuzeyine gerçekleştirdiği sınırötesi operasyonlardan Talabani'nin rahatsızlığını dile getirdiği iddialarına yönelik bir soru üzerine, "Bu konuyla ilgili bizim kararımız nettir. Orada böyle bir şeyi geri almak, böyle bir şeyi düşünemeyiz. Kaldı ki bunu yine kendilerine açık net söyledim. 'Terör devam ettikçe sınırötesi operasyonlarımız da aynen devam edecektir' dedik. Bu konuda kendilerinin olur mu olmaz mı diye de bir yaklaşımı zaten olmadı. Bunlar aynen devam edecektir" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Sizin bir istediğiniz oldu mu Talabani'den?" sorusuna, "Bizim söylediğimiz şeyler, bugüne kadar olan konulardır. Bunun birincisi silah bırakma olayıdır ve bu silah bırakma konusunda terör örgütü eğer bu işi başarabilirse zaten operasyonların da biliyorsunuz bu bitmesi anlamına gelir ki terör inanıyorum ki minimize olacaktır. Ama terör örgütünün kendi içinde ayrı sıkıntıları olabilir o ayrı mesele. Biz şu anda bütün çalışmalarımızı terörle mücadelede olması gereken bütün boyutlara yönelik vermeye devam edeceğiz."

"İnsansız hava araçları için prensipte mutabakat var"

Başbakan Erdoğan, "insansız hava araçlarıyla ilgili gelişme var mı?" sorusuna "Onunla ilgili Dışişleri Bakanlarımız kendi aralarında bu çalışmaları yürütecekler. Çünkü biz kendilerine teklifimizi, geçen açıkladığım gibi 'ister satın alma, ister kiralama şekliyle alabiliriz' dedik. Görüşmelerimiz devam edecek. Bu konuda olumsuz bir durum söz konusu değil" yanıtını verdi.

Erdoğan, bir gazetecinin "bu konuda anlaşma sağlandığı yönünde haberler geçiliyor" demesi üzerine, "Mutabakat istikametindedir gelişmeler. Olumsuz bir yaklaşım yoktur" dedi. Başbakan Erdoğan, "Prensipte mi mutabakat var?" sorusuna, "Evet" yanıtını verdi.

"Rumlar müzakere sürecini sabote ediyor"

Başbakan Erdoğan, "Rum tarafı aramayı bırakırsa biz de bırakır mıyız?" sorusu üzerine, şöyle konuştu:

"Eğer Rum tarafı aramayı bırakırsa biz de orada bu tür bir çalışmayı durdururuz. Biz müzakere sürecinin provoke edilmesini istemiyoruz ama şu anda yapılan aslında sabotedir. Bu, müzakere sürecini sabote etmektir.

Bizim şimdi önümüzde Yunanistan'la Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantımız var. Şimdi bu çalışma bu şekilde devam ederse ne oluyor? Bizim o yapacağımız toplantı da ne yazık ki sabote edilmiş oluyor.

Erdoğan, "Yunanistan'a böyle bir mesaj gitti mi? Rumlar, bu çalışmaları devam ettirirse bu toplantı iptal edilecektir diye" sorusuna, "Hepsi almıştır" mesajını verdi.

Suriye'ye uyarı

Erdoğan, Suriye ilişkiler konusunda sorulan bir soruya şu yanıtı verdi:

"Şimdi bizim Suriye'ye yönelik olarak, söylediğimiz gibi herhangi bir silah taşıyan araç olduğu takdirde bunları engellemeye yönelik kararımızı açıkladık. Bunu kendilerine de söyledik. Komşu ülkelere de ayrıca duyurduk ve söyledik. Bunun için daha önce biliyorsunuz Marmara'da bir gemiye müdahalemiz olmuştu. Şimdi de eğer bu tür uçaklar olacak olursa, karadan böyle bir nakliye olmuş olursa daha önce durdurduğumuz, el koyduğumuz gibi durdurur el koyarız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir