Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi

Uçak krizi sonrası ilk kez bir araya gelen iki liderin görüşmesi sona erdi. Görüşmeyle ilgili bilgi veren bir yetkili, görüşmelerin çok olumlu geçtiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin baş başa görüştü. Görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya geçildi.

İki lider toplantı öncesinde açıklamalarda bulundu.

Putin, "Darbe girişiminin ardından ilk arayan liderlerden biriyim. Her türlü darbe girişiminin karşısında olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

"Erdoğan'ın ziyareti iki tarafın da ilişkileri iyileştirmek istediğinin işareti" diyen Putin, "Toplantıda ticari ve ekonomik ilişkiler ile terörle mücadele konusu ele alınacak. Nahoş olaydan sonra süratle bir araya gelmemize vesile olması sebebiyle teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Erdoğan ise, "Dayanışmamız bölgedeki sorunların çözümüne yardımcı olacaktır. Atacağımız adımlarla çok daha farklı bir sürecin içerisine gireceğiz. Kendimize büyük hedefler belirlediğimiz bir süreç." açıklamasını yaptı.

Öte yandan görüşmeye ilişkin açıklama yapan Türk yetkili, görüşmelerin çok olumlu geçtiğini belirterek, "İlişkilerin Kasım 2015 öncesi seviyesine döndürülmesi için mutabakat var" açıklamasını yaptı.

Erdoğan saat 13.15'te indi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel uçak "TUR" ile 13.15'te Rusya'nın St. Petersburg kentine geldi.

Erdoğan'ı, St. Petersburg Pulkovo Havalimanı'nda, Rusya Dışişleri Bakanlığı St. Petersburg Temsilcisi Vladimir Zapivalov, St. Petersburg Valiliği Dış İlişkiler Başkanı Yevgeni Grigoryev, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, St. Petersburg Başkonsolosu Kazım Çavuşoğlu ile büyükelçilik ve başkonsolosluk personeli karşıladı. 

Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Rusya'ya geldi.