Erdoğan, Putin'le birlikte Moskova Merkez Camii'nin açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le birlikte Moskova Merkez Camii'nin açılışını yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte restore edilen 111 yıllık Moskova Merkez Camii'nin açılışını yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli sığınmacılarla ilgili olarak, "Akdeniz'de, Ege'de ölen, mağdur olan, zarar gören insanlığın vicdanıdır, insanlığın ta kendisidir. Ben, bu vesile ile Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyaya, tüm devletlere, tüm halklara büyük Rus edebiyatçısı Tolstoy'un şu güzel mesajını iletmek istiyorum: 'Hayatta en önemli uğraş, iyiliktir.' Tolstoy, başka bir hikayesinde de art niyetle yakılan ateşin o evle birlikte tüm köyü de yok edebileceğini söylüyor" dedi.

Erdoğan, mülteci sorununun çözümünün, sınırları kapatmaktan veya bu insanları denizlerde ölüme terk etmekten değil, ülkelerini onlar için yeniden yaşanabilir yerler haline dönüştürmekten geçtiğini dile getirdi.

"Mescid-i Aksa'nın kutsiyeti ihlal ediliyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde Kudüs'te yaşananlara değinirken de "İsrail'in Filistinlilere uyguladığı ayrımcı politikalar Kudüs'te Mescid-i Aksa'nın kutsiyeti ihlal edilerek tehlikeli bir yere doğru götürülüyor. Bilhassa Suriye, Irak, Mısır, Libya, Yemen gibi yakın çevremiz ile bu bölgelerden kaçan insanların yöneldiği Avrupa sınırlarında tüm insanlığı utandırması gereken hazin manzaralar yaşanıyor" dedi.

Tolstoy'dan alıntı yaptı 

"Biz bu güzel manzara karşısında memnuniyetimizi dile getirirken, maalesef dünyanın bazı yerlerinde tam tersi görüntüler yaşanıyor. İsrail'in Filistinlilere uyguladığı ayrımcı politikalar, Kudüs'te Mescid-i Aksa'nın kutsiyeti ihlal edilerek tehlikeli bir yere doğru götürülüyor. Bilhassa Suriye, Irak, Mısır, Libya, Yemen gibi yakın çevremiz ile bu bölgelerden kaçan insanların yöneldiği Avrupa sınırlarında tüm insanlığı utandırması gereken hazin manzaralar yaşanıyor.

Tolstoy'un şu sözüyle tüm dünyaya sesleniyorum: Hayatta en önemli uğraş iyiliktir. Tolstoy başka bir hikâyesinde art niyetle yakılan ateşin o evle birlikte tüm köyü yakabileceğini söylüyor. Bölgemizdeki gelişmelere de bu açıdan bakmalıyız. Ortadoğu'da yanan ateşi, iyilikle, adaletle, vicdanla söndürmeye çalışmalıyız. İşte biz bunun için sınırlarımıza gelen 2 milyon mağduru hiç tereddüt etmeden kabul ettik. İşte bu yüzden bu insanlara, elimizden gelen yardımı yapıyoruz.

Erdoğan, törende yaptığı konuşmayı Rusça "Spasiba" (Teşekkürler) diyerek sonlandırdı.

Rusya Devlet Başkanı Putin:
İslam, Rusya'nın ayrılmaz bir parçası

Törende konuşan Putin, Moskova Merkez Camisi açılışının Rusya Müslümanları için önemli bir olay olduğunu belirterek, açılışı yapılan caminin farklı dinleri bünyesinde barındıran Rusya'ya yakışır bir eser olduğunu ifade etti.  

Putin, başta Türkiye ve Kazakistan olmak üzere cami inşaatına katkıda bulunan herkese teşekkür etti. 

İslam'ın Rusya'nın "ayrılmaz bir parçası" olduğuna  vurgu yapan Putin, Müslüman kanaat önderlerinin, Rusya'da barışın ve toplumsal anlayışın gelişmesi ve aşırılıkla mücadeleye önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.  

Putin, "Hayır yolunda yarışın" ayetini örnek verdiği konuşmasında, "Rusya her zaman çok dinli ve çok milletli bir ülke oldu. Rusya'nın bu yapısı bizim gücümüzü bir araya getiriyor" diye konuştu.  

Aşırıcılıkla mücadelenin, dinin siyasi amaçlar için kullanılmaya çalışıldığı bu dönemde daha da önem kazandığını kaydeden Putin, Müslüman gençliğin İslam dininin özüne göre yetiştirilmesinin önemine vurgu yaptı.  

Putin, terör örgütü DAEŞ'in ideolojisinin "çarpıtılmış yalanlar üzerine kurulu" olduğunu belirterek, Rusya Müslümanları dini liderlerinin bu tarz propagandalara karşı "cesurca ve erkekçe" karşı koyduğunu ifade etti.  

Abbas'tan dünya kamuoyuna Mescid-i Aksa çağrısı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkı adına Moskova Merkez Camisi açılışında bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.  

Abbas, Moskova Merkez Camisinin, mimari özellikleri açısından Moskova'nın sembol yapıları arasına gireceğini ifade etti.  

Moskova'nın uluslararası politikada önemli rol oynayan bir ülkenin başkenti olduğunu belirten Abbas, caminin böyle bir şehrin merkezinde açılmasının çok daha önemli olduğunu kaydetti.  

Abbas, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine değinerek, dünya kamuoyuna Kudüs'teki kutsal mekanların korunması çağrısında bulundu.  

Müslümanların, Mescid-i Aksa'ya gitme ve orada ibadet etme hakkı bulunduğuna vurgu yapan Abbas, İsrail'in Mescid-i Aksa'nın statüsünü değiştirmeye yönelik faaliyetlerini kınadıklarını söyledi.  

85-005.jpg

Aynı anda 10 bin kişi namaz kılabilecek

Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Müslümanları Dini İdaresi tarafından inşa ettirilen caminin iç dekorasyonu Klasik Osmanlı sanatı üslubuyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfınca yaptırıldı. 

Aynı anda 10 bin kişinin namaz kılabileceği, kubbe yüksekliği 46, minarelerinin uzunluğu 81 metre olan caminin iç dekorasyonu Klasik Osmanlı sanatı tarzıyla yapıldı.  

Törenden notlar 

Açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Rus ve yabancı üst düzey yabancı konuklar katıldı. Törende, Rusya Müslüman topluluğu ve diğer din temsilcileri de yer aldı. 

Ayrıca, Rusya'ya bağlı Çeçenistan, Dağıstan ve Tataristan liderleri katıldı.  

Tören, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. 

Açılış konuşmasını, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuttin yaptı.   

Gaynuttin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına cami inşaatına verdiği "büyük destekten" ötürü teşekkür etti. Gaynuttin, Moskova'nın merkezinde ibadete açılacak caminin İslam alemi ve Rusya Müslümanları için önemli bir gelişme olduğunu belirterek, hayırlara vesile olmasını diledi.  

Konuşmaların ardından, sahneye çıkan grup eşliğinde salavatlar getirildi. 

Açılış töreninin ardından konuk ülke liderleri camiyi gezdi.