Erdoğan: S400 görüşmeleri büyük ölçüde bitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'dan S400 füzesi alımına ilişkin, "Rusya ile görüşmeleri yapıyoruz. Adımı da atacağız. Bunun endişe edilecek bir tarafı yok. Zaten görüşmeler büyük ölçüde bitti." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Rusya ile sürdürdüğü S400 hava savunma füzesi alımıyla ilgili görüşmelerinin büyük ölçüde tamamlandığını söyledi.

Erdoğan Körfez ülkelerini ziyareti sonrası dün akşam Ankara Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında bu konudaki bir soru üzerine, "Her ülke kendi güvenliği için belli tedbirleri almak durumunda. Biz bu konuda ABD ile de bir çok kez görüşmelerimizi yaptık, ne yazık ki onlarınkini temin edemediğimiz için Rus S400 üzerine planlarımızı yaptık" diye konuştu.

Konuyla ilgili hafta sonu bir değerlendirme yapan ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, "Türkiye Rusya'dan S400 füzesi alsaydı bu kaygı verici olurdu. Ancak yapmadılar" ifadesini kullanmıştı.

Dunford'un açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Erdoğan şu sözleri söyledi:

"Rusya ile görüşmeleri yapıyoruz. Adımı da atacağız. Bunun endişe edilecek bir tarafı yok. Zaten görüşmeler büyük ölçüde bitti. Patriot kullanılınca endişe vermiyor da S400 kullanılınca mı endişe veriyor? Biz kiminle ortak üretime gidebilirsek orayı tercih ederiz."

Geçtiğimiz hafta Milli Savunma Bakanlığı koltuğunda otururken yaptığı açıklamada Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, "Türkiye ve Rusya S400 konusunda tüm teknik detaylarda anlaştı" demişti.

ABD ve NATO üyesi ülkelerden gelen ve medyaya yansıyan bazı demeçlerde, üye ülkelerin, NATO sistemine uymaması gerekçesiyle Türkiye'nin Rusya'dan S400 alımına soğuk baktıkları vurgulanmıştı.

Erdoğan'dan  'Mehmet Görmez' açıklamasıErdoğan'dan 'Mehmet Görmez' açıklaması