Erdoğan: Suriye'deki ölümlere seyirci kalamayız

Başbakan Erdoğan, Suriye'de Esad güçlerinin muhaliflere yönelik operasyonlarını değerlendirerek "Suriye'deki gelişmelere çok daha fazla seyirci kalamayız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PRETORİA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta sonu veya gelecek hafta Hatay'da Suriye vatandaşlarının kaldığı kampa bir ziyaret gerçekleştireceğini belirterek, "Zira Suriye'deki gelişmelere çok daha fazla seyirci kalamayız. Mağdur, mazlum, savunmasız insanlara karşı burada ciddi ölümler var. Bunlar 'devam etsin' diyemeyiz" dedi.

Erdoğan ile Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kgalema Motlanthe ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Güney Afrika Cumhuriyeti'ni Afrika'da çok önemli bir yeri ve stratejik bir konumunun mevcut olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"İnanıyorum ki birlikte yapabileceğimiz çok şeyler var. Gerek İsrail, Filistin konusunda, gerek Sudan'daki gelişmeler konusunda. Gerek Somali konusunda bütün bunları ile alma fırsatını bulduk, Kıbrıs'taki gelişmeleri değerlendirme fırsatını bulduk. Tabii ekonomik ilişkiler noktasında Türkiye, Güney Afrika Cumhuriyeti ilişkilerini çok ama çok önemsiyoruz. Zira 2008'de 2,7 milyar dolara çıkan ticaret hacminin, 2010 yılında uluslararası finans krizi sebebiyle düşüşü... 1,2 milyar dolara kadar düşmesi manidardı. Fakat bu yıl itibarıyla ile ilk 7 ayda 1 milyar dolara çıkmış olması gösteriyor ki geçen yılı bu yıl aşacağız.

Basın toplantısından önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Güney Afrika Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kgalema Motlanthe, yaptıkları başbaşa ve heyetlerarası görüşmelere ilişkin Türkiye ve Güney Afrika arasında ortak bildiriye imza koydular.

Ayrıca Türkiye ve Güney Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlıkları arasında diplomatik akademilerarası işbirliği mutabakat zaptı imzalandı.

"Gelişmelere seyirci kalamayız"

Başbakan Erdoğan, Suriye'deki gelişmelerle ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

"Öncelikle ben şunu ifade edeyim; bildiğiniz gibi bugün, BM Güvenlik Konseyi'nde bir metin gündeme geliyor ve bu metin oylanacak. Doğrusu ben bu metni, Suriye ile ilgili önemli bir uyarı metni olarak görüyorum. Ve bu hafta sonu veya hafta başı ülkemize gelen Suriyeli, gelmiş olan Suriyeli kardeşlerimiz var. Bizde şu anda misafirler. Yaklaşık 7 bin 500 civarında... Bizdeki şu anda hazırlanmış kamplarda kalıyorlar. Kendilerini ziyaret edeceğim, kendileriyle görüşeceğim, Türkiye olarak değerlendirmesini yapıp, bizler bir açıklamada bulunacağız. Zira Suriye'deki gelişmelere çok daha fazla seyirci kalamayız. Mağdur, mazlum, savunmasız insanlara karşı burada ciddi ölümler var. 'Bunlar devam etsin' diyemeyiz. Bunlara karşı bizler, insani ve vicdani görevimizi yerine getirmek durumundayız. Hatay kampını ziyaretten sonra değerlendirmemizi yapıp ondan sonra da açıklamalarımızı yapacağız."

"Bizim için aslolan Suriye halkıdır"

Başbakan Erdoğan, "Suriye'ye yönelik ABD ziyaretinizde bir yaptırım paketinden söz ettiniz. Bunu detayları netleşti mi?" sorusuna, bu konuda değerlendirmeleri Hatay ziyaretinden sonra yapacaklarını belirterek, "Bundan sonra bunun etaplarını hepsini ortaya koyarak yol haritamızı açıklayacağız. Aslında şu anda biliyorsunuz, zaten kısmen açıklamadan başlayanı da var, çünkü onlar artık adeta beklemeye tahammülü olmayan adımlardı ve bu adımları da attık.

Başbakan Erdoğan, Suriye konusunda bir başka soru üzerine ise şöyle konuştu:

"En keskin buradaki benim bu yorumdan öte bir şey artık, tespitimdir; güvenlik güçlerinin savunmasız insanlara karşı yapmış olduğu bu ölümlerin, bu saldırıların hiçbir insani açıklaması olamaz. Vicdani açıklaması olamaz. Bunları Sayın Esad ile çok konuştuk. Ama biz, dostluğumuzu, arkadaşlığımızı ilkeler üzerinden sürdürmeliyiz. Eğer bu ilkeler çiğnenirse, bu ilkeler bir kenara bırakılırsa o zaman biz, dost olan arkadaşı da bir kenara bırakırız. Çünkü bizim için aslolan Suriye'nin halkıdır, Suriye'nin kendisidir."

"BM'de reform lazım"

Başbakan Erdoğan, BM'nin bir reforma ihtiyacı olduğuna yönelik eleştirilerle ilgili bir soru üzerine ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şu anda bizler BM Güvenlik konseyinde üye değiliz, bizim dönemimiz bitti. Fakat Güney Afrika Cumhuriyeti şu anda BM Güvenlik Konseyi'nde geçici üye. Görüldüğü gibi daimi üyeler daha belirleyici oluyor. Onun için de eylül ayında BM Genel Kurulu'nda bu reforma yönelik yaptığımız açıklamalar oldu. Tabii bu reform olmadığı sürece BM Genel Kurulu'ndan yaptırım gücü olan kararların çıkması bazı ülkelere göre ne yazık ki değişiyor."

Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kgalema Motlanthe ise çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve önemli ekonomik konuları ele aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Siyasi istikrarın her iki ülke açısından da önemli olduğunu gördük.Şunu umuyoruz ki; bu ziyaret çerçevesinde iki ülke arasındaki somut ortak projeler ortaya konacak. Ve yeni projeler oluşturulacaktır, özel sektörler arasında. İki ülke arasındaki ticaret hacmi düzenli bir şekilde artış göstermektedir. Bu aslında siyasi ilişkilerle tam bir paralellik göstermektedir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir