Erdoğan, toplu açılışta konuştu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca yapımı tamamlanan 113 eserin toplu açılışında konuştu
ANKARA (AA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yapımı tamamlanan 113 eserin toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, açılışı gerçekleştirilen 113 hizmet ve eserin Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.
Erdoğan, açılışı yapılan 113 eser ve hizmetlerin toplam yatırım bedelinin 3 milyar 250 milyon lira olduğunu belirterek, bugün Kahramanmaraş Adatepe Barajı, Bingöl Gülbahar Barajı, İzmir Burgaz Barajı ile Şanlıurfa Suruç Ovası pompa sulaması sağ ve sol sahil ana kanalı ile taş basan depolamasını da hizmete aldıklarını kaydetti.
"Laf üretenler, karada yol yapamazken biz denizin atlından tünel açıyoruz"
Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu temin projesi olan Melen sisteminin birinci aşamasını geçen yıl resmen hizmete sunduklarını hatırlatarak, "Hizmet yerine laf üretenler, oturdukları yerden bizleri eleştirenler, karada yol yapamazken biz denizin atlından tünel açıyoruz" dedi.
Erdoğan, asırlık rüyaları bir bir gerçekleştirdiklerini, 29 Ekim 2013 tarihinde 153 yıllık rüya olan Marmaray'ı bir gerçeğe dönüştürdüklerini belirterek, şöyle konuştu:
"İşte Konya'da Mavi Tünel, bir başka rüya, bir başka asırlık proje, onu da biz tamamladık. İşte Çine Adnan Menderes Barajı, hamdolsun onu da tamamlamak bize nasip oldu. Kendi sınıfında Avrupa'nın en yüksek, dünyanın 5. barajı, Türkiye'nin haklı gururu Çine Adnan Menderes Barajını tamamlamak hamdolsun o da bize nasip oldu. İşte asırlık rüyayı o barajı 10 Ekim 2010 tarihinde hizmete bizzat gittik ve açtık. Rahmetli Menderes'in hatırasına sahip çıkarak, adını da Çine Adnan Menderes Barajı koyduk."
Erdoğan, son 11 yılda su, ormancılık, tabiat koruma ve meteoroloji alanında Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerini, yatırımlarını gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
"11 yılda 268 adet barajı ülkemize kazandırdık. Bunların içerisinde ülkemizin gururu dev barajlar var. 81 ilimiz için hazırladığımız içme suyu eylem planı ile illerimizin 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacı planlandı. İşletmeye aldığımız 76 adet içme suyu tesisiyle takriben 41 milyon kişiye içme suyu sağladık. 36 projenin inşaatı devam ediyor, bu projeler tamamlandığında yaklaşık olarak 18 milyon kişiye daha ilave içme suyu sağlamış olacağız. Son 11 yılda 20 milyon dekar araziyi suya kavuşturduk, toplam sulanan alanı 60 milyon dekara ulaştırdık. Sulama yatırımları sayesinde ülkemiz tarımda dünyada ilk 7'ye yükseldi. 59 yılda 486 gölet tamamlanmışken, biz '1000 günde 1000 gölet' projesini başlattık ve sürdürüyoruz.
Ormancılık çalışmalarına gelince; hrman varlığımız 10 yılda bu artışını yoğun bir şekilde devam ettirmiş oldu. 1992 - 2002 dönemi yıllık ortalama 75 milyon adet fidan üretilirken, 2012 yılında fidan üretimini 470 milyon adete çıkardık. Korunan alanlarımızı da hızla artırıyoruz. 2002 yılında 952 olan korunan alan sayısını, 2013 yılında bin 533'e, korunan alan miktarını ise 3.4 milyon hektarda, 5.6 milyon hektara çıkardık. 2003'te 33 olan milli parklarımızı 40'a, 17 olan tabiat parklarımızı 193'e çıkarttık. Türkiye'yi her alanda büyütüyoruz, hayallerimize, hedeflerimize doğru hızlı adımlarla koşuyoruz. Yoluyla, suyuyla, mimarisiyle, toplu konutlarıyla 81 vilayetimizi yeniden inşa ediyor, çevreye düşkün olarak, yeşille bütünleşerek şehirlerimizi ihya ediyor, insanımıza hayat kalitesi yüksek şehirler kazandırıyoruz. 2023 hedeflerimize adım adım yaklaşıyoruz, 2023 vizyonumuzu adım adım gerçeğe dönüştürüyoruz" dedi.
"Artık su akar Türk yapar var"
Törende, Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından video konferans sistemiyle sırasıyla bağlantı kurulan Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, İzmir ve Kırklareli'nde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan tesislerin açılışı gerçekleştirildi. Canlı bağlantı yapılan illerin valileri, açılışı yapılacak tesisler hakkında bilgi verdi.
Şanlıurfa'da yaptırılan Suruç Ovası Pompaj Sulama İstasyonu sayesinde Suruç bölgesinin çok daha verimli, bereketli olacağını ifade eden Erdoğan, "Yani artık su akar Türk bakar yok. Artık su akar Türk yapar var. Maşallah orada da karlar var. Karları da artık değerlendireceğiz. Artık inşallah boşa hiçbir şey gitmeyecek" dedi.
Erdoğan, daha sonra Kahramanmaraş'ta yaptırılan Adatepe Barajının bulunduğu bölgeye video konferans sistemiyle bağlandı. Adatepe Barajı ile bölgenin çok daha büyük imkanlara kavuşacağını ifade eden Erdoğan, "Ya Allah Bismillah" diyerek tesisin açılışını gerçekleştirdi.
Balıkesir'de de Havran Barajı bölgesine canlı bağlanan Erdoğan, eskiden açık sistemle sulama yapıldığını, artık buharlaşmayı minimize etmek için damıtma ve yağmurlama gibi sistemlere geçiş yapmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, bu şekilde çok ciddi bir geri dönüşümü sağladıklarını kaydetti.
Erdoğan, İzmir'de yaptırılan isale hattının bulunduğu bölgeyle kurulan canlı bağlantıda da, döşenen boruların genişliğini göstermek amacıyla içerisine Renault Toros marka aracın konulduğu görüntünün verilmesi üzerine, "Veysel hoca İSKİ Genel Müdürlüğü'nden beri böyle Renault'u geçirmeye bu borulardan bayılıyor. O zaman da yine aynı şeyi yapmıştı, artık Renault'u geçirmeyelim. Burada çok daha farklı araçlar geçirelim" diye konuştu.
İzmir'deki isale hattının, yerel yönetim tarafından yapılması gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Kendileri yapamadıkları için bizler yapmak durumunda kaldık. Şimdi atık su arıtma tesisini de yapamadılar herhalde. Bu iş de bizim başımıza kalacak" ifadesini kullandı.
Erdoğan, Kırklareli ile yapılan bağlantıda da bu ilde 1 yıl içerisinde yapılan ve 60 bin kişiye hitap eden arıtma tesisinin bölge açısından önemine işaret ederek, "3.2 milyar sadece Ergene projesine ayırdık. Bunların hepsi yerel yönetimlerin yapması gereken hizmetler. 2011'de verdiğimiz talimatla artık bu işi biz yapacağız dedik. Şu anda da gördüğünüz gibi bunu gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.
Canlı bağlantıların ardından, Erdoğan ve beraberindekiler açılış kurdelesini kesti.
Törene, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve milletvekilleri de katıldı.
[PAGE]
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan 113 tesisin açılışı nedeniyle Ankara Arena'da düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Bugün Sayın Başbakanımızın uğurlu elleriyle 113 dev eseri aziz milletimize kavuşturmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun inşallah, milletimize bereket getirsin" ifadesini kullandı.
2003 yılından bu yana sürekli toplu açılışlar yaptıklarını, Orman ve Su İşleri Bakanlığının zamanla yarıştığını dile getiren Eroğlu, 10.10.2010 tarihinde 110, 11.11.2011 tarihinde 111, 12.12.2012 tarihinde de 112 tesisi milletin hizmetine sunduklarını belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanlığının, özellikle son 10-10,5 yılda çok büyük hizmetlere imza attığını vurgulayan Eroğlu, "DSİ tarafından daha önceki yıllarda, 3,5 yılda sadece 9 tesis açılırken, biz şu anda her yıl 350-400 tesisi DSİ'de açıyoruz. Şu ana kadar da bin 763 büyük tesisi açarak hizmete sunduk" diye konuştu.
Bunlar arasıda 268 baraj ve çok sayıda gölet bulunduğunu ifade eden Eroğlu, "1000 günde 1000 Gölet Projesi" kapsamında önümüzdeki yıl bin gölet ve sulama tesisinin de hizmete sunulacağını aktardı.
İstanbul'da Melen Projesi kapsamında Asya'dan Avrupa'ya su getirdiklerini, İzmir'de de Büyükşehir Belediyesinin yapması gereken tesisleri Bakanlık olarak tamamladıklarını ve su sorununu çözdüklerini anlatan Eroğlu, İzmir'e sadece içmesuyu amacıyla yapılan yatırımların bedelinin 508 milyon lira olduğunu dile getirdi.
Ankara'nın su sorununun da Gerede'den getirilecek su ile çözüleceğini belirten Eroğlu, bütün şehirlerin su meselesini kökünden çözdüklerini ifade etti.
Orman varlığı
Bütün dünyada orman varlığı azalırken, Türkiye'nin hem orman varlığını ve hem odun servetini artıran nadir ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Eroğlu, 2008 yılında başlatılan Ulusal Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliğinde 2 milyon 419 bin hektar arazinin ağaçlandırıldığını, son 10,5 yılda 3 milyardan fazla fidanın toprakla buluşturulduğunu anlattı.
Bunun dışında Meteoroloji Genel Müdürlüğünün, kullanılan yeni teknolojilerle birlikte tahminlerinde çok büyük bir isabet kaydetmeye başladığına dikkati çeken Eroğlu, bunu daha da ileriye götürmek için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Eroğlu, bugün açılışı yapılacak tesislerle birlikte 2 milyon 100 bin dekar arazinin sulama imkanına kavuşturulduğunu, 100 bin dekar arazinin taşkınlardan korunduğunu, ayrıca 36 dev barajın ve 6 içmesuyu tesisinin hizmete alındığını, bunun dışında ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve doğa koruma alanlarında tesislerin açılışının yapıldığını söyledi.