Erdoğan: Türkiye'yi dünyanın bir eğitim üssü yapacağız

Başbakan Erdoğan, MEB'in "Beş Yılda Beş Bin Öğrenci Projesi" kapsamında lisans üstü eğitim için yurt dışına gönderilecek öğrenciler bilgilendirme toplantısına katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'yi dünyanın bir eğitim üssü, bir eğitim merkezi yapmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi. 
Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığının "Beş Yılda Beş Bin Öğrenci Projesi" kapsamında lisans üstü eğitim için yurt dışına gönderilecek öğrenciler bilgilendirme toplantısına katıldı. 
Erdoğan, yaptığı konuşmada, proje kapsamında dil ve edebiyat, temel bilimler ve mühendislik, sağlık bilimler, sosyal bilimler, uygulamalı sosyal bilimler, ziraat ve ormancılık alanlarının 381 alt alanında öğrencilerin eğitim almalarını öngördüklerini ifade etti.
Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Gazi Mustafa Kemal bunu 1920'li yıllarda fark etmişti. Yurt dışına ilk öğrenci gönderme kararı bizzat Gazi Mustafa Kemal'in verdiği talimatla 1929 yılında çıkarılan kanunla verilmiştir. Yeni Türkiye'nin fabrikaları, demir yolları, kara yolları, köprüleri işte o mühendislerin eliyle inşa edildi. Ama ondan sonra uzunca bir ara... 
Cumhuriyetin 10. yılında o öğrencilerimizin imzası vardı. İnşallah, Cumhuriyetimizin 100. yılında da, 2023'te şimdi gönderdiğimiz öğrencilerin imzası olacak."
Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
"Kırşehir'de, Batman'da, Yozgat'ta, Kırklareli'nde, Mardin'de, Şırnak'ta Hakkari'de üniversitelerimiz bu şehirlerimizin umudu, vizyonu haline geldi. Bu üniversitelerimizde, inanıyorum ki, oralarda barışın tohumları atılıyor; inanıyorum ki, ekonomik hareketlenmenin tohumları atılıyor. Belki bugün değil ama en geç yarın bunlar gerçekleşecek." 
"İlim, Çin'de de olsa alınız" sözünü anımsatan Başbakan Erdoğan, "İlim dünyanın en uzak bir ucunda bilgi ve bilim olsa, onu almak bizim medeniyetimizin de gereğidir" dedi. 
Erdoğan, şöyle konuştu:
"Ama biz uzun zaman içine kapalı bir süreci yaşadık bilimde, dışa açılamadık ve dışarıyı da içeriye sokmadık. Dikkat ediniz, 7 yılda 63 yeni üniversiteyi Türkiye'ye kazandırırken, buna itiraz edenler oldu. İşte bu, içe kapanmanın, maalesef, neticeleriydi. 'Binayı, personeli, öğretim görevlisini nereden bulacaksınız' dediler. Biz, her zaman şunu söyledik; 'kaynak Türkiye'dir' dedik. İşte öğretim üyelerimiz burada ama yatırım yaparsan öğretim üyesi olur."
Çubukçu: Türkiye büyük adımlarla hedefe yürüyor
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'da törende, bugün hem Türkiye'nin hem dünyanın Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllardan çok farklı bir noktada olduğuna işaret ederek, öğrencilere, "Dünyanın en seçkin üniversitelerinde okuyacak siz gençlerimizden ülke olarak beklentilerimiz çok daha fazladır. Türkiye, büyük adımlarla çağdaş uygarlıklar düzeyini aşma hedefine yürürken bu uzun soluklu yürüyüşün aktörleri dün olduğu gibi bugün de sizlersiniz" diye seslendi. 
"5 Yılda 5000 Öğrenci Projesi" kapsamında 2007'de 475, 2008'de 418, 2009'da da 567 öğrencinin dünyanın en prestijli üniversitelerine gönderildiğini kaydeden Çubukçu, 2012 sonuna kadar toplam 5 bin öğrenciyi ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda yurt dışına lisansüstü eğitim için göndermeyi hedeflediklerini belirtti.