Erdoğan'a 'üslup' eleştirisi

CHP'nin çalışma toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleriyle ilgili olarak tehdit içeren üslubunu doğru bulmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sabrın da bir sınırı var" sözleriyle ilgili olarak, "Sözleri verip de daha sonra (Sabrın da bir sınırı var) diyerek bir tehdit uslubu kullanmayı ben doğru bulmuyorum" dedi. 

Hamzaçebi, Antalya'nın Serik ilçesi Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde yapılan CHP TBMM Grubu 5. Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi. 

2011 yılındaki genel seçimlerden bu yana yaptıkları çalışma ve değerlendirme toplantılarının beşincisini Antalya'da gerçekleştirdiklerini belirten Hamzaçebi, evvelki akşam başlayan çalışmaların bugün sona erdiğini söyledi. 

TBMM CHP Grubu olarak son derece başarılı ve yararlı bir çalışma gerçekleştirdiklerini anlatan Hamzaçebi, "Seçimlerin 2015 yılı Haziran'ında yapılacağını dikkate aldığımızda, önümüzde 7 aylık bir sürenin olduğu gözükmektedir. Eğer seçimler daha erken bir tarihe alınırsa daha erken bir zamanda genel seçimi gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu. 

Hamzaçebi, 2015 yılında yapılacak genel seçimin Türkiye açısından son derece önemli bir dönemeci oluşturacağını vurgulayarak, böyle bir sürece girerken CHP TBMM Grubu'nun hem geçmiş 3,5 yıllık dönemdeki çalışmalarını gözden geçirmek hem de seçime yönelik hazırlıklarını değerlendirmek üzere yaptıkları toplantının son derece önem taşıdığını kaydetti.  

"Türkiye'yi 12 yılı aşkın zamandır yöneten, hukuk tanımayan, demokrasi ve özgürlük karşıtı bir iktidara karşı CHP TBMM Grubu insan hak ve özgürlüklerini merkeze alan, insan odaklı, zenginleşen bir ekonomi politikasını esas olarak benimseyen anlayışla bugüne kadar Meclis çalışmalarını yürütmüştür" diyen Hamzaçebi, sadece hükümet uygulamalarını eleştiren, onlara karşı çıkan ya da engelleyen bir muhalefet anlayışı değil, aynı zamanda (CHP iktidar olsaydı bu konularda hangi politikaları uygulardı) sorusunun cevabını vermeye yönelik politika anlayışının CHP'nin muhalefetinin esasını oluşturduğunu dile getirdi. 

Seçime doğru yapılan toplantıda son derece başarılı sunumlar ve başarılı değerlendirmeler yapıldığını ifade eden Hamzaçebi, seçmen davranışları, 2015 yılı genel seçiminde izlenecek stratejinin ana unsurları ve CHP'nin izleyeceği ekonomi politikası gibi konuların etraflı şekilde değerlendirildiğini söyledi. 

Hamzaçebi, genel seçim öncesinde bir veya iki toplantı daha gerçekleştireceklerini bildirdi. 

Tüm konular değerlendirildi 

Sencer Ayata tarafından yapılan sunumda, CHP'nin oy aldığı ve alamadığı kitleler, hangi yaş grubunda daha güçlü, hangilerinde daha az güçlü oldukları gibi konuların bütün ayrıntısıyla değerlendirildiğini belirten Hamzaçebi, "Bu değerlendirmeler CHP'nin güçlü olmadığı alanlara, bölgelere veya toplum kesimlerine yönelik değerlendirmeler, seçimde izleyeceğimiz stratejinin esaslarını oluşturmuş oldu" diye konuştu. 

Torba Yasa'nın bazı düzenlemelerine itiraz 

Hak ve özgürlükleri koruma konusunda CHP'nin çok titiz çalışma içinde olduğuna işaret eden Hamzaçebi, son çıkarılan Torba Yasa'nın internet ve iletişim özgürlüğü gibi konulara müdahaleyi amaçladığını düşündükleri 3 maddesini Anayasa Mahkemesi'ne taşıdıklarını ve düzenlemelerin iptal edildiğini hatırlattı. 

Hamzaçebi, "Torba Yasa'nın Anayasa'ya aykırı olarak değerlendirdiğimiz diğer düzenlemelerini de önümüzdeki hafta Anayasa Mahkemesi'ne götürmüş olacağız" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri 

Bir gazetecinin, HDP'nin 1 Kasım'la ilgili çağrısı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sabrın da bir sınırı var" sözlerini hatırlatması üzerine Hamzaçebi, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını ben ciddiye almıyorum. Çünkü bu konuda, benzer konularda bugüne kadar ne söylediyse daima tersi olmuştur. Tehdit kokan üslup doğru değil. Devlete düşen görev sükunetle olayları değerlendirmektir. Sözleri verip de daha sonra (Sabrın da bir sınırı var) diyerek bir tehdit üslubu kullanmayı ben doğru bulmuyorum." 

Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'ın istifasının hatırlatılıp yeni istifalar gelip gelmeyeceğine yönelik sorular üzerine Hamzaçebi, yeni istifalar olacağına yönelik bir ihtimal görmediğini söyledi. Hamzaçebi, "Sayın Tarhan çok değerli bir arkadaşımızdı, ben ayrılmamasını arzu ederdim ama o yönde bir tercih kullandı" ifadesini kullandı. 

CHP'den bir parti yaratma girişimi yönünde haberlerin bazı basın yayın organları tarafından sürekli gündeme getirildiğini belirten Hamzaçebi, bu tür haberlerin gerçekle hiçbir ilgisi bulunmadığını sözlerine ekledi. 

Öte yandan CHP TBMM Grubu 5. Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı'nın tamamlanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, havayoluyla kentten ayrıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir