Erdoğan'dan 'Silikon Vadisi' hedefi

Gelecek hafta düzenlenecek FATİH projesi ihalesi öncesinde Silikon Vadisi'ni gezen Başbakan Erdoğan, "Bizim bu proje benzeri bir projeyi İstanbul'da gerçekleştirme hedefimiz var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SAN FRANCİSCO -  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Washington'daki resmi temaslarının ardından geldiği San Francisco'da Silikon Vadisi'ni gezdi. İlk olarak Microsoft'u ziyaret eden Erdoğan, burada Microsoft CEO'su Steve Ballmer tarafından karşılandı. Ballmer'in karşılama esnasında Erdoğan'ın geçtiğimiz aylarda İstanbul'da kendisine hediye ettiği kravatı takması dikkati çekti.

Milli Eğitim Bakanlığının FATİH projesiyle ilgilenen Steve Ballmer, hazırladıkları eğitim yazılımları hakkında Erdoğan'a brifing verdi. Başbakan Erdoğan, Microsoft'ta Google Maps isimli programla İstanbul'u izledi.

Daha sonra Apple'da incelemelerde bulunan Erdoğan, son olarak Google'ı ziyaret etti. Google'a gelişinde "self driving car" olarak anılan sürücüsüz otomobili inceledi. Daha sonra Google kampüsünü dolaşarak, çalışmalar hakkında bilgi alan Erdoğan, Silikon Vadisi'nden ayrılırken, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Gelecek hafta FATİH projesiyle ilgili bir ihale düzenleneceğini hatırlatan Erdoğan, "Bu ihale öncesinde Silikon Vadisi'ni görmek suretiyle bilişim teknolojisinde neler oluyor, yeni gelişmeler neler, bunları yerinde görelim istedik. Çünkü, bizim bu proje benzeri bir projeyi İstanbul'da gerçekleştirme hedefimiz var. Bu konuyla ilgili daha önce arkadaşlarımızı çalıştırdık. Şimdi de FATİH projesinde ilk hedef 10 milyon 600 bin tablet üretimi söz konusu. Üretimin ardından da 2-2,5 milyon tablet üretimi olacak" diye konuştu.

Bunun yanı sıra her sınıfa akıllı tahta yerleştirilmesi konusunda da çalışmaların devam ettiğine işaret eden Erdoğan, "Bütün bunların üretimi, gerek bu ihaleyi kazanacak ana yüklenici ve Türkiye'den buna ortak olabilecek firmalar, araştırma geliştirme noktasında Türkiye'deki genç dimağlarımızı, mühendislerimizi yetiştirmeyi hedefliyoruz. Silikon Vadisi'ni görmek suretiyle, aldığımız brifinglerle deneyimimizi, birikimimizi artırma fırsatı bulduk" dedi.

Erdoğan, "Gerek Microsoft, gerek Apple ve gerekse Google olsun, sürekli bilgiyi, uygulamayı geliştirmenin gayreti içindeler. Bu noktada adeta, insansız otomobili de üretme konumuna geldiler. Bütün bunlar, geleceğe yönelik hayalleri gerçeğe dönüştürmenin adımlarıdır. Bunları yerinde görme, tanıma fırsatı bulduğumuz için mutluyum" açıklamasında bulundu.

Google'ın Türk müdürü tanıttı

Google'ın İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Seval Öz, kendi kendini kullanabilen otomobillerin yaygınlaştırılmasıyla ilgili proje üzerinde çalıştığını anlattı. Otomobillerin, sensör, lazer ve GPS desteğiyle kendi yolunu bulmasını ve bu teknolojinin dünya geneline yaygınlaşmasını istediklerini kaydeden Öz, "Zaten bu teknolojiyi şimdiye kadar elde etmemiz gerekirdi. Bilgisayarlar otomobillerden önce icat edilseydi, bilgisayarlarımız arabalarımızı kullanacaktı. Senede 1 milyon 200 bin insan trafik kazalarında ölüyor, buna gerek yok" dedi.

Amerika'da yaşayan doktor Mehmet Öz'ün kardeşi Seval Öz, yeni geliştirilen telefon ve bilgisayar işlevi gören gözlüğü de tanıttı. Gözlüğün, akıllı telefonlardan daha hızlı şekilde bilgiyi, görüntüyü sosyal paylaşıma sunabildiğini vurgulayan Öz, gözlük içindeki sistemin sese duyarlı olarak çalıştığını, fotoğraf çektiğini, video kaydı ve yön tayini yapabildiğini söyledi.

Google kampüsünde 100'e yakın Türk çalıştığını ancak bu rakamın yeterli olmadığını dile getiren Seval Öz, Google kampüsü içinde zaman zaman bir araya geldiklerini sözlerine ekledi.