Erdoğan'dan bankalara çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oda başkanlarını ağırladığı toplantıda, bankalara çağrı yaparak faizleri tek haneye indirmeleri gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Oda ve Borsa Başkanları İle İstişare Toplantısı düzenledi. 

Darbe girişimi sonrasında ekonomik durumu da değerlendiren Erdoğan, Emlak Konut ve GYODER'in yeni kampanyalarına atıfta bulunarak bankalardan da buna destek olmalarını istedi. 

Erdoğan, konut alımlarında özellikle devlet ve özel sektör bankalarının faiz oranlarını yıllık yüzde 9'a doğru çekmeleri gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, "Yıllık faiz oranlarının tek haneli rakamlara sanyici için ise oranları çok daha aşağı çekip sürümden kazanmalarını isteriz..." dedi. 

Faiz konusunda dünyadan örnekler veren Erdoğan, "Dünya sıfıra yakın faizle çalışıyor, Japonya'ya bakın, ABD'ye bakın sıfırlarla çalışıyor, Avrupa'ya geliyorsun yüzde1-2'de çalışıyor bize ne oluyor? Olmaz bu zulümdür" yorumunu yaptı. 

Erdoğan darbe girişimine rağmen ekonominin sınırlı bir dalgalanma dışında yolunda ilermeye devam ettiğini söyledi. 

Erdoğan "Ülkemizin ekonomik göstergelerinde hiçbir sorun yok..Darbe girişimine rağmen uluslararası finansman konusunda sıkıntımız yok tersine 15 Temmuzdan sonra boröçlnamma ihalelerine dahi beklenenin üzerinde talep geldi. Merkez Bankamızdaki döviz rezervlerimiz artıyor. Ama yetmez, süratle döviz rezervini 165 milyar dolara çıkarmalıyız...Bu süreci ekonomik anlanında da başarıyla bitirdik. Ekonomide yapısal reformlar kesintisiz sürecek" dedi. 

Türkiye’nin en kanlı darbe girişimini, siviliyle, polisiyle, askeriyle 238 evladının şehadeti, 2 bin 197 evladının yaralanmasıyla geride bıraktığını belirten Erdoğan, bir kez daha şehitlere rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da Allah’tan acil şifa dileğinde bulundu.

Her fırsatta, “Bizim Rabia’mız var. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet” dediğine işaret eden Erdoğan, “İşte bu yalın gerçeği anlatmaya çalışıyorum. Hiç şüpheniz olmasın, 15 Temmuz bu milleti bayraksız, vatansız, devletsiz, bırakma girişimidir çünkü bu girişimde bulunan ihanet şebekesinin ne millet diye ne bayrak diye ne vatan diye ne devlet diye bir derdi yoktur. Onlar sözüm ona kendilerini dünya vatandaşı sayıyorlar." şeklinde konuştu.

'Amerika’yı da ele geçirecekler!'

"FETÖ'nün, örgütlendiği 160 ülkenin tamamını güya vatan kabul ettiğine" dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Eninde sonunda oraları ele geçirecekleri söyleyecek kadar bu konuda öz güven sergilemeye çalışıyorlar. Amerika’yı da ele geçirecekler ha. Öyle diyorlar ve bunu da oraya yerleşmek suretiyle, 'İşte bak, oradan bu işi yönetiyoruz...' Hava bu. Bu bakımdan sadece itikadi olarak değil milli olarak da sapkın bir örgütle karşı karşıyayız. 15 Temmuz’da çok şehit verdik, çok yaralı verdik, çok büyük tehlike yaşadık ama 15 Temmuz’un en büyük kazanımı milletimizin tüm fertleri ve kurumlarıyla bu ihanet şebekesinin gerçek yüzünü görmesi, maskesini indirmiş olmasıdır."

Milletin 15 Temmuz'da, "Bizim bu ülkeden başka vatanımız yoktur ve bu ülkemizi de bu sapıklara bırakmayacağız." dediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin o gece köken, meşrep, parti farkı gözetmeksizin sokaklara dökülerek "Bizim birlik, beraberlik ve kardeşlikten başka güvenecek dalımız yoktur." dediğini de anımsattı. 

Bunun asla bir içe kapanma refleksi olmadığını vurgulayan Erdoğan, önceki gün gece TOBB'un hastanesinde 19 gündür yaralı olan ancak şehit düşen Oğuzhan Yaşar'ın ailesini ziyaret ettiğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"23 yaşında 1.95 boyunda bir fidan, dünya güzeli bir fidan. Şehadetle bir başka güzelleşmiş. Morgda da cemalini bir göreyim istedim. İndim bir de cemalini izledim. 23 yaşında, sol gözünden aldığı şarapnel parçası ile beyni parçalanıyor ve o şekilde şehadet şerbetini içerek Rabbime yürüyor. Bu gençleri bu yola sevk eden nedir? Allah'a olan kulluk, şehadete olan aşk, bu vatan, bu millet, bu bayrak için yürüyüştür. Askerden yeni geldi, Erzurum'un Şenkaya ilçesinden bir gencimiz, dalyan gibi maşallah. Baba, dedeler, hiçbirisinde de gözyaşı yok. Bende var, onlarda yok. Onlar hala nasihat ediyorlar bize. Bir evladı kalmış, Kadir'i, 'O da bu yola adanmıştır Cumhurbaşkanım.' diyor. Bu, dikkat edin, Şenkaya'da 20 tane, devletin de verdiği imkanlarla hayvan besleyen emekli bir ailenin evladıydı. Yarın (bugün) defnedecekler. Rabbim şehadet makamında sevgili Peygamberimize komşu eylesin."