Erdoğan'dan IMF'ye: Kendi yağımızla kavrulmasını biliriz

Başbakan Erdoğan, şu anki sıkıntılı dönemde IMF'ye ihtiyaç olunmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF yapılabilecek olası bir anlaşmaya ilişkin olarak, "Yani sen kalkıp da 'karayolları inşaatlarını durdur' diyecek olursan kusura bakma deriz. Böyle bir şeye de mecbur değiliz. Biz kendi yağımızla kavrulmasını biliriz" dedi.

Erdoğan, "IMF bize bu sıkıntılı dönemde 'ben sizlere borç vermiyorum' derse vermeyebilir.  Vermek zorunda da değil. Çok da ihtiyacımız yok. Bunu da özellikle söylemek isterim" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Kırgızistan Başbakanı İgor Chudınov ile Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.

Erdoğan, "Geçen hafta yaptığınız basın toplantısında, mevduata güvence konusunda hükümete yetki verilmesine ilişkin 'kriz ortamı yaratır' değerlendirmesi yapmıştınız. Dün Meclis'te bu yönde bir düzenleme yapıldı, bu yetki kullanılacak mı?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Bir yanlış anlaşılma olmasın. Hükümete yetki verilmesi kriz meselesi, bir defa yanlış bir anlaşılma var. Bir defa biz hükümetiz. Nasıl olur da bizim alacağımız bir yetkinin krize sebep olacağını savunuruz, böyle bir şey olmaz. Böyle bir yetkiyi alıyorsak krizi ortadan kaldırmak veya krizi yönetmek için alırız. Nitekim de talep edişimizin altında yatan gerçek de budur. Bu kriz dönemini çok daha farklı çok daha olumlu istikamette yönetebilmek içindir."

"Böyle bir şeye de mecbur değiliz"

"Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile İhtiyati Stand-By konusunda yol alındığını söyledi sizin bu konuda şartlar olduğunu söylemiştiniz. Bu şartlar konusunda anlaşma sağlandı mı? sorusuna da Erdoğan şu yanıtı verdi:

"İkinci sorunuza gelince bununla ilgili olarak yine aynı şeyleri söylüyorum. IMF bu noktada karşılıklı çıkara dayalı olarak bir yaklaşım gösterecek olursa biz zaten varız. Daha önce de ifade ettiğim gibi biz IMF'ye karşı olumsuz bir tavrın içinde olan bir ülke veya bir yönetim değiliz. Ama dediğim gibi yine orada da söyledim, bizim ümüğümüzü sıkıp da 'Yatırımları durdur büyümeyi düşür ondan sonra bütçende şu kadar daha bunu aşağı indir' derse bu 'çalışma' demektir. Biz çalışan bir ülkeyiz, çalışan bir hükümetiz, çalışan bir yönetimiz. Dolayısıyla böyle bir anlaşmaya evet diyemeyiz. Yani bu konuda bütçede bizim bazı rezervlerimiz var. Bunu arkadaşlarım kendilerine söylemiş olması lazım. Maliye Bakanıma da gerekenleri söyledim zaten.

Aynı şekilde büyümede bizim hedeflerimiz var. Bir defa bu hedeflerin altına düşemeyiz dedik. Bunu da yine arkadaşlarım kendilerine ilettiler. Bunun yanında yatırımlardan bu çerçeve içerisinde zaten vazgeçemeyiz. Yatırımlarımıza da devam edeceğiz. Çünkü Türkiye büyüyen, kalkınan bir ülke. Yıllarca geri kalmışlığın bedelini ağır ödemiş bir ülke. Biz bu makas açığını bir defa kapatmaya çalışan bir ülkeyiz. Yani sen kalkıp da 'karayolları inşaatlarını durdur' diyecek olursan 'kusura bakma' deriz. Böyle bir şeye de mecbur değiliz. Biz kendi yağımızla kavrulmasını biliriz. Bu altyapı çalışmalarını da sürdüreceğiz. Üst yapıya yönelik çalışmalarımızı da sürdüreceğiz. Bu konuyla ilgili olarak da eğer IMF, bize bu sıkıntılı dönemde 'ben sizlere borç vermiyorum' derse vermeyebilir. Vermek zorunda da değil. Çok da ihtiyacımız yok. Bunu da özellikle söylemek isterim. Zira geçenlerde Merkez Bankası Başkanımız da bununla ilgili açıklamasını zaten yaptı. Ben de burada bunu yine özellikle ifade etmek istiyorum. Türkiye güvenli bir limandır."

Maliye Bakanlıkları arasında İşbirliği Mutabakat Muhtırası

Konuşmalardan önce, Türkiye ile Kırgızistan Arasındaki Uzun Vadeli Ticari Ve Ekonomik İşbirliği Programı'nın Gerçekleştirilmesi Konusundaki İcra Planı'na iki ülke başbakanları imza koydu.

Maliye Bakanlıkları Arasında İşbirliği Mutabakat Muhtırası da imzalandı. Anlaşmaya, Türkiye adına Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imza attı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında "dost ve kardeş" Kırgız Cumhuriyeti'nin Başbakanı İgor Chudınov ile çok verimli bir görüşme yaptıklarını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, görüşmede, iki ülke arasındaki tarihi bağlardan kaynaklanan dostluk temelindeki ikili ilişkilerin daha ileriye taşınması konusundaki ortak iradelerini tespit ettiklerini belirterek, iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir teatisinde bulunduklarını, pek çok konuda görüş birliğinde olduklarını teyit ettiklerini söyledi.

Erdoğan, "Gerek ülkemiz gerek Kırgızistan'ın gündeminin üst sıralarında yer alan terörle mücadele, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, yasa dışı göç, uyuşturucu kaçakçılığı ve örgütlü suçlarla mücadele konusundaki kararlılığımızı bir daha ifade ettik" dedi.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin az olduğuna dikkati çektiklerini ifade eden Erdoğan, bunun artırılması üzerinde durduklarını kaydetti. Kırgızistan'da, 300 civarında girişimcinin bulunduğunu anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yatırımların teşviki ve engellerin kaldırılması suretiyle buradaki yatırımları daha da hızlandırma konularını gündeme aldık. Türkiye olarak Kırgızistan'ın kalkınmasına her zaman destek olacağımıza ilişkin kararlılığımızı da ortaya koyduk.

Gerek Manas Üniversitesi gerek diğer eğitim bilimleriyle alakalı konular üzerinde, şu an bazı sorunların süratle giderilmesi, geleceğe yönelik bu konularda atabileceğimiz adımların değerlendirilmesi için neler yapmamız gerekiyor, bunları da aramızda müzakere ettik." Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine tam destek veren Kırgızistan'a teşekkür etti.