Erdoğan'dan izleme heyeti açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’ya hareketi öncesi İmralı'ya gideceği iddia edilen ve aralarında sanatçıların da bulunduğu İzleme Heyeti ile ilgili sorulara "Yeni bir roman mı yazdırılacak. Bunları da samimi bulmuyorum" diyerek cevap verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çözüm sürecinde Abdullah Öcalan'ın kaldığı İmralı'ya görüşmeler yapmak üzere gidecek bir izleme heyeti oluşturulmasına olumlu bakmadığını açıkladı.

Ukrayna ziyareti öncesinde İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan'a çözüm süreci kapsamında bir izlemeye heyeti oluşturulduğu ve Kadir İnanır, Deniz Ülke Arıboğan gibi isimlerin bu heyette yer alacağı yönündeki haberler hatırlatıldı ve değerlendirmeleri soruldu.

Bu haberleri gazetelerde okuduğunu ve kendisinin böyle bir şeyden haberi olmadığını belirten Erdoğan, "Şunu da açık net söylüyorum, bu olaya da ben olumlu bakmıyorum. Başbakanlığım döneminde de akil insanlar içerisinden bir grubun gitmesine nasıl bakarsınız dedikleri zaman bunları doğru bulmadığımı, böyle bir şey düşünmediğimizi o zaman da söylemiştim. Aynı şeyi şimdi de söylüyorum. Bunlar doğru şeyler değil" dedi.

"İşin başından itibaren her ülkede olduğu gibi istihbarat teşkilatları birinci derecede süreci yönetenlerdir, onlarla bu iş yürür" diyen Erdoğan, "Kaldı ki burada bizler o dönemde malum temsilcileri konumunda olan siyasi partiden üç elemanı buraya gönderdik. Hükümet olarak gönderdik. Ama bu sayısının üçten beşe, yediye çıkması 10-15'e çıkması, ya da ayrı grubun gönderilmesi, bunlar  neyi  değiştirecek ki? Birilerini tatmin için bu işler yapılmaz. Eğer bu işin yönetimi hükümetteyse hükümet de burada üzerine düşeni, gerekeni başlattığı süreç üzerinden devam ettirmelidir. Öyle düşünüyorum bunun dışındaki süreç sadece kendi çerçevesi içinde kalmalıdır" dedi.

Hükümet henüz izleme heyeti oluşturulduğu ve bu heyette yer alan isimlere ilişkin bir açıklama yapmadı. HDP tarafı ise çözüm süreci kapsamında sürdürülen görüşmeler kapsamında, İmralı adasına giderek Öcalan ile görüşmeler yürütecek bir izleme heyeti oluşturulmasını talep ediyor.

Basın toplantısında Erdoğan'a İslam Devleti adlı örgütün düzenlediği saldırılar ve Türkiye üzerinden Suriye ve Irak'a giden yabancı savaşçılar da soruldu.

Türkiye'nin bu konuda üzerine düşeni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini belirten Erdoğan, diğer ülkelerden de gelen istihbarat çerçevesinde 12,520 kişiye giriş yasağı getirildiğini, 1,170 kişinin ise ülkelerine iade edildiğini açıkladı.

Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde Tunus'ta Bardo müzesinde düzenlenen ve  turistleri de hedef alan saldırıyı kınayan Erdoğan, "Bu bir cinayet, katliam ve bu katliama karşı da tüm ülkeler ve insanlık bir defa ayağa kalkmalıdır. Biz Türkiye olarak her zaman terörle mücadelede üzerimizde ne düşüyorsa bunu yapmaya biz varız" dedi.

Ukrayna ziyareti

Bugün gerçekleştireceği Ukrayna ziyareti konusunda da açıklamalarda bulunan Erdoğan, Ukrayna'nın doğusunda yaşanan çatışmaları hatırlattı ve Türkiye'nin Ukrayna konusunda başından beri ilkeli bir tutum sergilediğini söyledi.

Erdoğan, "Ukrayna toprak bütünlüğünü destekledik, Kırım'ın ilhakını tanımayacağımızı ilan ettik. Komşumuz Ukrayna'nın yanında durmaya devam edeceğiz. Bizden beklentilerini dinleyecek bizim sunabileceğimiz destek konusunda görüşlerimizi paylaşacağız" dedi.

Erdoğan ziyaret sırasında Kırım Tatarları ve Ahıska Türklerinin temsilcileri ile de görüşeceğini açıkladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir