Erdoğan'dan yeni Türkiye vurgusu
AK Parti’nin Kızılcahamam kampında konuşan Başbakan Erdoğan, "Yeni Türkiye, Meclis'in açıldığı günkü Türkiye'dir. Yeni Türkiye'de, siyasette, hukukta, ekonomide, sosyal hayatta, imtiyazlara yer yoktur ve olamaz" dedi.
İSTANBUL - AK Parti 21. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Türkiye vurgusu yaptı.
Yeni Türkiye'de imtiyazlara yer olmayacağını vurgulayan Erdoğan, "Yeni Türkiye'de paryalar olmayacak, garipler olmayacak. Kendisine misafir gibi bakılan veya kendisini misafir gibi hisseden, kendisini yabancı gibi hisseden kesimler olmayacak" dedi.
Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
Yeni Türkiye’de, siyasette, hukukta, ekonomide, sosyal hayatta, imtiyazlara yer yoktur ve olamaz. Türkiye’nin sahibi 76 milyonun tamamıdır. Bayrağın sahibi, vatanın sahibi, ortak değerlerimizin sahibi 76 milyonun tamamıdır.
Toplumun farklı düşünmesi ya da farklı talepleri dile getirmesi bir kutuplaşma değildir ancak imtiyaz elde etmek ya da elindeki imtiyazları muhafaza etmek adına, teröre, şiddete, sokak eylemlerine, illegal yöntemlere başvurmak bir kutuplaşmadır ve biz böyle bir kutuplaşmanın önünde var gücümüzle dururuz. İmtiyaz elde etmek ya da elindeki imtiyazları muhafaza etmek isteyenlerle herhangi bir uzlaşmayı, biz demokrasiye, insani değerlere, her şeyden öte millete bir ihanet olarak görürüz.
Yeni Türkiye, Meclis'in açıldığı günkü Türkiye'dir. Yeni Türkiye 76 milyonu bir, beraber, eşit gören bir Türkiye'dir. Yeni Türkiye, imtiyazları ortadan kaldırmış, geleceğe umutla bakan, güvenle bakan ortak hedeflere birlikte yürüyen bir Türkiye'dir. Tıpkı 23 Nisan 1920'de olduğu gibi bugünün ve geleceğin Türkiyesinde de ayrımcılığa inanıyorum ki yer bulunmayacak. Tıpkı ilk Mecliste olduğu gibi bugünün ve geleceğin Türkiyesinde de aşağılama, horlama, ret, inkar ve asimilasyon olmayacak. Yeni Türkiye'de inşallah yeni acılar olmayacak. Yeni Türkiye'de geçmişin ağırlıkları, geçmişin prangaları, zincirleri olmayacak."
"İstiklal Marşı'nda bile dua var"
Marmaray'ın dualarla açılmasını, Diyanet İşleri Başkanımızın dua etmesini, Japonya Başbakanı dahil ellerin semaya açılmış olmasını birileri pek yadırgadı. Bu ülkenin ilk meclisi Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının iştirak ettiği dualarla açılmıştır. Marmaray'ın dualarla açılması sizi neden rahatsız ediyor? Bu ülkenin bizzatihi İstiklal Marşı'nda dua vardır.
Nedir bu dua: 'Ruhumun senden İlahî, şudur ancak emeli: Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli. Bu ezanlar, ki şehadetleri dinin temeli, Ebedî, yurdumun üstünde benim inlemeli.' Dua! Acaba bu dörtlüğün bunlar İstiklal Marşı'nın içinde olduğunu biliyor mu? İnanın bunu da bilmiyordur. Bunlar sadece iki dörtlükten ibaret bir İstiklal Marşımızın olduğunu zannediyorlardır. Marmaray'ın açılışında dua edilmesinden rahatsız olanlar, bu ülkeyi, bu milleti bu toprakları tanımadığı kadar, İstiklal Marşımızı da tanımıyor.
Garabet, başörtüsünün bugüne kadar Meclis'e gelmemesidir
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu ülkeyi, bu cumhuriyeti, Cumhuriyet Halk Partisi değil, millet kurmuştur millet, bunu iyi bilmemiz lazım. Bu ülkeye demokrasiyi Cumhuriyet Halk Partisi getirmemiş. CHP'nin direnişine rağmen, CHP'ye rağmen millet demokrasiyi getirmiştir, bunu da iyi bilmemiz lazım." "Şimdi sevgi taçlandı, dayanışma taçlandı"
Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Başörtülü kızların üniversiteye girebilmesi değil üniversite kapısından çevrilmesi anormaldir. Başörtülü bayanların Türkiye Büyük Millet Meclisine girmesi değil bu güne kadar girememiş olması garabettir. Ne oldu bir şey oldu mu. İşte bakın normalleşti. Şimdi sevgi taçlandı, dayanışma taçlandı. Çok daha farklı bir zemine oturdu. Benim başı örtülü, başı açık kardeşlerim arasında bir sıkıntı yok ki, sıkıntı ne yazık ki karar vericilerin.
Bugüne kadar yaptığımız hiçbir reform birilerine imtiyaz sağlamak için yapılmamış, tam tersine eşitliği, normalliği tesis etmek adına yapılmıştır. Başörtülü kadınlarımız gibi başı açık kadınlarımızın da bu tercihleri bizim teminatımız altındadır."
Derdimiz birilerine makam tahsis etmek değil
Konuşmasında yerel seçim hazırlıklarına da değinen Erdoğan, "Sahadaki araştırmalarımızı yaptık. Temayül yoklamalarımız 16 büyükşehir belediyelerde yapıldı. 51 il ve ilçelerimizde de yapıp süreci bitireceğiz. Bu arada Meclis listeleriyle ilgili bu konudaki süreyi bir ay uzattık. Yani 1 aralığa kadar bu konudaki müracaatları alacağız. Bu arada kanaat önderlerimizin düşüncelerini de alacağız. Derdimiz birilerine makam tahsis etmek değil. Temayül yoklamaları da bağlayıcı değildir. Temayül yoklamaların da az çok ne şekilde yapıldığını biliriz. Birçok yerlerde kurumsal milliyetçiliğin yapıldığını biliyoruz. Bu bakımdan ehliyeti, liyakati, şehirlerimize taşıyacak kabiliyette insanları ve karşılığı olan isimlerle çıkmak istiyoruz" ifadelerine yer verdi.