Erdoğan'ın filmine ABD'de yoğun ilgi

2. Los Angeles Türk Film Festivali, Yılmaz Erdoğan'ın "Kelebeğin Rüyası" adlı filminin gösterimiyle başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LOS ANGELES - İkinci Los Angeles Türk Film Festivali, ABD'de Amerikan sinemasının kalbi Hollywood'un bulunduğu Los Angeles kentinde, "Kelebeğin Rüyası" filminin gösterimiyle başladı.
 
ABD'deki yetenekli bir grup genç Türk sinemacının girişimiyle geçen yıl ilki düzenlenen Los Angeles Türk Film Festivali, bu yıl da Türk filmlerini Amerikan sinemasının kalbi Hollywood'la buluşturmaya devam ediyor.
Bu yılki festival, Yılmaz Erdoğan'ın "Kelebeğin Rüyası" adlı filminin Kuzey Amerika prömeriyle açıldı.
 
Açılışa Amerikalılardan yoğun ilgi
 
Festivale ev sahipliği yapan tarihi Mısır sinemasında düzenlenen açılışa, Amerikalı sinema çevreleri ve sinemaseverler yoğun ilgi gösterdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ana sponsorluğunda hayata geçirilen festivalde önce "kırmızı halı" töreni düzenlendi.
Türk ve Amerikan sinema dünyasından çok sayıda seçkin ismin katıldığı törene, ABD ve Türk basınının da ilgisi büyüktü.
Törene, "Kelebeğin Rüyası" filminin yönetmeni Yılmaz Erdoğan ile oyuncularından Belçim Bilgin ve Ahmet Mümtaz Taylan, festivalde yarışacak kısa filmlerin genç yönetmenleri, Türk ve Amerikalı ünlü film eleştirmenleri ile festivalin birbirinden önemli isimlerden oluşan jüri ekibinin yanısıra çok sayıda Amerikalı sinemasever de iştirak etti.
 
Yılmaz Erdoğan'dan espri yağmuru
 
Kırmızı halı geçidinin ardından, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Aydın Topçu tarafından festivalin katılımcıları onuruna resepsiyon verildi ve daha sonra da "Kelebeğin Rüyası"nın gösterimine geçildi.
Filmin biletleri günler öncesinden tükenirken, 600 kişilik salonun yarısı Amerikalı izleyiciydi.
Gösterimi takiben de, yönetmen Yılmaz Erdoğan ile oyuncularından Belçim Bilgin ve Ahmet Mümtaz Taylan, Türk ve Amerikalı sinemaseverlerle bir araya gelerek onların sorularını yanıtladı.
Festivalin geçen yılki jüri üyelerinden, Oscar akademi üyesi, yapımcı ve akademisyen Barbara Boyle'un moderatörlüğünde düzenlenen oturum, özellikle Yılmaz Erdoğan'ın ardı ardına yaptığı esprilerle oldukça renkli geçti.
Filmin bitişinde ve soru-cevap oturumu sırasında seyircilerin sık sık film ekibini alkış yağmuruna tutması dikkat çekti.
 
Kelebeğin Rüyası, Amerikalıları mest etti
 
Filmin gösteriminin ardından bazı Amerikalı izleyiciler, hem "Kelebeğin Rüyası"nı hem de Türk sinemasıyla ilgili düşüncelerini AA muhabiriyle paylaştı.
Tiffany adlı bir Amerikalı, filmi çok beğendiğini, hem çok renkli hem de derin duygusal öğeleri içinde barındırdığını söyledi.
Daha önce hiç Türk filmi izlemediğini, sadece Kıvanç Tatlıtuğ'un "Kuzey-Güney" dizisini izlediğini ifade eden Tiffany, bundan sonra ise kesinlikle daha fazla Türk filmi görmek istediğini belirtti.
Yönetmen Yılmaz Erdoğan'ı çok başarılı bulduğunu belirten Tiffany, filmin sinematografisinin olağanüstü olduğunu kaydetti.
Tom ve Ursula çifti de, filmi çok sevdiklerini belirterek, "Tam anlamıyla harikaydı. Üzüntü, acı, neşe herşey vardı" ifadesini kullandı.
Film ekibi ve ortamın enerjisi, katılımın yüksek düzeyde olmasından da çok etkilendiklerini kaydeden çift, ünlü Türk yönetmen Fatih Akın'ın hayranı olduklarını da söyledi.
 
Los Angeles'ta 4 gün boyunca Türk filmleri şöleni
 
Türk filmlerini Amerikan sinemasının kalbi Hollywood'la buluşturan olan festival, 3 Mart'a kadar sürecek. Festivalde, yarışmacı kısa filmlerin yanısıra, Türk sinemasının önemli uzun metrajlı filmlerinden de seçmeler gösterilecek.
Bu kapsamda festivalde, "Kelebeğin Rüyası" filminin yanısıra, Emin Alper'in "Tepenin Ardı" ve Ali Aydın'ın "Küf" adlı filmleri de sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Festivalin kapanışı da, Zeki Demirkubuz'un "Yeraltı" filmiyle yapılacak.
Festivalde 164 film arasından seçilen 9 kısa film finalde yarışacak. Festivalin tek seçicisi Los Angeles Sanat Müzesi film küratörü Elvis Mitchell tarafından final için belirlenen 9 film şöyle sıralanıyor:
-Bir Dilim Hayat (Aysel Pınar Necef)
-Bir Kurabiye Masalı (İlkyaz Kocatepe)
-Buhar (Abdurrahman Öner)
-Here's Johnny (Tekin Girgin)
-Kadife Çoraplar (Baturay Tavkul)
-Mesut (Hakan Hücum)
-Sonra (Nazlı Durlu)
-Tepki (Emrah Örnek)
-Upside Down (Tuğçe Özdemir)
Festivalin bu yılki jüri başkanlığını ünlü yönetmen Semih Kaplanoğlu yapacak. "Kelebeğin Rüyası" filminin oyuncularından Belçim Bilgin'in de yer alacağı jürinin Amerikalı üyeleri de, Akademi Yabancı Filmler Komisyonu Başkanı Ron Yerxa, Batı Amerika Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı ve Akademi üyesi Howard A. Rodman ile 1978 Cannes Film Festivali'nde Altın Kamera ödülünün sahibi yönetmen-yapımcı Rob Nilsson olacak.