Erdoğan'dan Atina'da Lozan mesajı: Anlaşılamayan incelikler var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Lozan konusunda hala anlaşılamayan incelikler var. Lozan 94 yıl önce yapılmış bir anlaşma ve sadece Türkiye ile Yunanistan arasında değil, 11 ülke buna taraf. Bu 94 yılda çok şey değişti" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopulos ile görüştü.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Lozan konusunda hala anlaşılamayan incelikler var. Lozan 94 yıl önce yapılmış bir anlaşma ve sadece Türkiye ile Yunanistan arasında değil, 11 ülke buna taraf. Bu 94 yılda çok şey değişti. Mesela Lozan'da buradaki Türklerle ilgili Müslüman azınlık ifadesi geçiyor. Ama AİHM'de Türk ifadesi geçmektedir.

Türkiye'de patrik atanmış değildir. Sinod Meclisi tarafından seçilir. Lozan'a göre bu seçimi yapan Meclis üyelerinin Türk vatandaşı olması gerekiyor. Biz burada bir kolaylık yaptık ve dedimki bize isim verin, biz o isimlere vatandaşlık verelim. Ama Batı Trakya'da yaşayanlar kendi müftülerini seçemiyorlar. 

Batı Trakya'da Türk kelimesini kullanmak bile sorun oluyor. Bizim ülkemizde Yunan vatandaşlarımız için böyle bir şey göremezsiniz.

Siz NATO'dan çıktınız, tekrar girişinizi biz sağladık. Biz engel olsak giremezdiniz.

Kıbrıslı Türkler BM'nin planına evet dedi ancak Güney'de bu reddedildi. Avrupa Birliği de bu noktada sözlerini tutmadı.

65 yıl aradan sonra bugün buraya çok farklı bir heyecanla geldik. Ancak bazıları bunu provoke ediyor. 

Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik ilişkileri zenginleştirmemiz lazım. Turizmde ülkelerimiz arasında gidip gelenlerin sayısı artıyor. Biz bardağın boş tarafıyla ilgilenmiyoruz.

Pavlopulos'un konuşmasından satır başları:

Lozan anlaşması, ikili ilişkilerde muğlak bir nokta bırakmayan, net bir anlaşmadır. Bunun güncellenmesine gerek olduğuna inanmıyoruz. Bu anlaşmada her şey net.

İki ülkenin ilgi ve odak noktası Kıbrıs. Bu konuda acil ve sürdürülebilir bir çözümün en kısa sürede hayata geçirilmesi için çalışıyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı, sizinle ilk kez İstanbul'da karşılaştığımda açıkça konuşabileceğim bir insan olduğunuzu anladım ve bu kanaatim artarak devam etti.