Erdoğdu: Cari açık sıcak para ile finanse edildi

CHP'li Erdoğdu: Cari açığın 4'te 3'ü yüksek faizli sıcak para ile finanse edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Merkez Bankası verilerine göre cari açığın Eylül ayında 4 milyar 527 milyon, yıllık olarak da 39 milyar 267 milyon dolara yükseldiğini belirterek “Cari açık kabaca Türkiye’nin gelirinden daha çok harcaması ve bu açığı finanse etmek için başka uluslardan borçlanmasıdır. AK Parti, tefeciye teslim olmuş mirasyedi gibi. AK Parti patlattığı cari açığın 4’te 3’ünü yüksek faizli sıcak para ile finanse ediyor. Günün sonunda AK Parti’nin sebep olduğu tefeci faizinin bedelini vatandaş ödemek zorunda kalıyor” dedi.

Geçen yılın aynı döneminde açığın 24,5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu, cari açığın bu yılın 9 ayında yaklaşık 7 milyar dolar daha arttığına işaret ederek şunları söyledi:
“Son 12 ay üstünden bakıldığında cari açığın 39,3 milyar doları bulduğu görülüyor. Bu da 2016'nın cari açığından 8 milyar dolar daha büyük bir açık demek. 8 milyar dolarla 5 Marmaray yapılacağını düşünürsek artışın büyüklüğünü daha iyi anlarız. Dokuz aylık 31 milyar doları bulan cari açığın finansmanında sıcak para da dediğimiz portföy yatırımlarının 23 milyar doları bulan payı, açığın 4’te 3’lük kısmının sıcak para ile finanse edilmiş olduğunu gösteriyor. Bu, spekülatif
sıcak paraya bağımlılığın vardığı boyutları gösteriyor. Bu da AKP yönetiminin, döviz açığını doğrudan yatırım çekerek, uzun vadeli krediler sağlayarak finanse edemediğini, yüksek faiz ve spekülasyon peşindeki sıcak paraya teslim olduğunu gösteriyor. Türkiye AKP yönetiminde son 15 yılda yabancılara 145 milyar dolar faiz ödedi. Son 15 yılda yapılan karayolu, köprü, demiryolu, havalimanı gibi alt yapı yatırımlarının toplamının da 145 milyar dolar olduğu düşünülürse ödenen fahiş faizin büyüklüğü daha iyi anlaşılır.”

Erdoğdu, önümüzdeki aylarda cari açığın finansmanı için daha fazla faiz ödemek durumunda kalınacağını bildirerek, bunun da bütçenin daha büyük bir kısmının faize harcanması anlamına geleceğini söyledi. Bu durumun çalışan ve emeklilerin daha az zam, çiftçinin daha düşük taban fiyat, esnafın daha az destek almasına neden olacağını ifade eden Erdoğdu, “Yatırımlara gitmesi gereken tutar yabancılara faiz olarak ödenecek ve devlet bütçesinde sağlıktan, eğitimden ve sosyal
korumadan yapılan kesintiler faize gidecek” diye konuştu.