Ergenekon'da 5. duruşma başladı

46'sı tutuklu 86 sanığın yargılandığı davanın 5. duruşması saat 09.30'da başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda görülen davanın bugünkü duruşmasına, aralarında Emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de bulunduğu 46 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

Duruşma, tutuklu sanıklar ile tutuksuz sanıklar, avukatları, izleyiciler ve basın mensuplarının salondaki yerlerini almalarıyla saat 09.30'da başladı. Gelen sanıklar ile avukatların kimler olduğunun kayıt altına alındığı duruşmada, iddianamenin okunmasına devam edilmesi bekleniyor. Jandarmanın, dava nedeniyle canlı yayın araçlarının önünde konuşlandığı Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi çevresinde olası gösterilere karşı güvenlik tedbirleri aldığı gözlendi.

İddianamenin okunması devam ediyor

Ergenekon davasının tutuksuz sanığı Sedat Peker getirildi. Diğer tutuksuz sanıklardan eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Yalçın Alemdaroğlu'nun yanı sıra Asım Demir, Kemal Şahin, Ferudun Refik Nuhoğlu, İbrahim Benli, Murat Yücel, Murat Özkan, İsmail Eksik, Yaşar Arslanköylü, Mahir Çayan Güngör ve Güler Kömürcü Öztürk de duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, duruşmaya katılanların kayıt altına alınmasının ardından başka suçtan hükümlü olan ve salonda bulunan Sedat Peker'in kimlik tespitini yaptı. Bu işlem sırasında 1971 doğumlu olduğunu söyleyen Peker, ikamet adresi olarak Beykoz'da bir adresi verdi. Kandıra 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde bulunduğunu, evli ve 2 çocuk babası olduğunu, reklam ve inşaat şirketleri bulunduğunu belirten Peker, gelirinin 20-25 bin YTL olduğunu ifade etti. Peker, sosyal güvencesi olup olmadığı sorulunca da Bağkur'lu olduğunu söyledi. Duruşmada daha sonra kimlik tespiti yapılan tutuksuz sanık Mahir Çayan Güngör de lise mezunu, sabıkasız ve Bağkur'lu olduğunu belirterek, ticaretle uğraştığını ve ayda yaklaşık 800 YTL geliri bulunduğunu ifade etti.

Heyet Başkanı Köksal Şengün, kimlik tespitlerinin ardından iddianamenin kaldığı yerden okunmasına devam edileceğini belirterek, geçen oturumda iddianamenin 83. ile 85. sayfaları arasındaki bölümün okunmadığının belirtildiğini, dolayısıyla önce bu bölümün okunmasına geçildiğini söyledi. Şengün, bazı sanık ve sanık avukatlarının da dilekçe vererek, iddianamenin okunmasından vazgeçilip sorguya geçilmesini talep ettiklerini kaydetti. Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereği okunması gerektiği belirtilen iddianame, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel tarafından okunmaya devam edildi. Bu arada, iddianamedeki bazı konuların başlıklar halinde okunduğu dikkati çekti.