Ergün: Türkiye reformlar sayesinde mali krizden etkilenmedi

Bakan Ergün, ekonomide gerçekleştiren reformlar sayesinde Türk ekonomisinin Avrupa'da yaşanan tartışmaların dışında kaldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Bugün Türk ekonomisi, Avrupa'da yaşanan tartışmaların oldukça uzağında bir yerde duruyor. Bu durumun en büyük nedeni, hiç şüphesiz 2002'den bu yana Türkiye'de hayata geçirdiğimiz makro ekonomik reformlardır" dedi.

Bakan Ergün, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) Ordu'da düzenlenen Başkanlar Konseyi toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yıllarca Ankara'dan sivil toplum kuruluşlarını işin içine katmadan yönetilmeye çalışıldığını söyledi.

Politikacıların sanayici ve iş adamlarıyla herhangi bir iş birliği yapmadan politika üretmeye yöneldiklerini dile getiren Ergün, ekonomide yaşanan gelişmelere de değinerek, bu gelişmelerin kendilerini bir yandan sevindirirken, bir yandan da bir takım endişelere ittiğini ifade etti.

"Dünya ekonomisinde yaşananlar zihinlerde şüphe oluştururken, ülke ekonomisinde yaşanan gelişmeler de umutlarımızı artırmakta" diyen Ergün, şöyle devam etti:

"2008 yılının son çeyreğinde patlak veren küresel krizden sonra dünyada 2010 yılında önemli bir toparlanma yaşandı. Özellikle Avrupa ülkelerinde bütçe açıkları ve kamu borçları ciddi bir risk oluşturmaya devam ediyor. Ekonominin yönü bir şekilde düzeltilebilir ancak, ne yazık ki Avrupa'da siyasetçilerin genel olarak bu iradeye sahip olduklarını söylemek son derece zor. Avrupa aynı zamanda bir liderlik krizi yaşıyor. Sadece ekonomik bunalım yaşanmıyor, liderlik sorunu da yaşamakta. Sorunların aşılmasının önündeki en önemli etken Avrupa'da yaşanan liderlik sorunudur. Dün Almanya'da Avrupa İstikrar Fonu'nun güçlendirilmesi ile ilgili yapılan kritik oylama kamuoyunun bir nebze olsun rahat nefes almasına yol açmıştır. Bugün Türk ekonomisi, Avrupa'da hemen yanı başımızda komşumuz Yunanistan'da yaşanan bu tartışmaların oldukça uzağında bir yerde duruyor. Bu durumun en büyük nedeni, hiç şüphesiz 2002'den bu yana Türkiye'de hayata geçirdiğimiz makro ekonomik reformlardır."

"IMF ile anlaşma yapmadık karlı çıktık"

Özellikle IMF anlaşması söz konusu olduğunda, 'Türkiye'nin IMF ile yeni bir anlaşma yapmadan devam etmesinin çok olumsuz sonuçlar doğuracağını' dile getirenler olduğunu da anımsatan Ergün, şu ifadelerde bulundu:

"Biz ise ısrarla Türk ekonomisinin sağlam temellere sahip olduğunu, Türkiye'nin bu krizden güçlenerek çıkacağını ifade etmiştik. İstediğimiz şartlar sağlanmadığı için de yolumuza IMF ile yeni bir anlaşma yapmadan devam ediyorduk. Kriz ortamında IMF ile anlaşma imzalan ülkelerle, Türkiye'nin durumunu bugün karşılaştırdığımızda ne kadar doğru bir adım attığımız çok iyi anlaşılmaktadır."

"Ekonomimiz yaşanan her süreci lehine çevirecek enstrümana sahip"

Krizden bu yana G-20 ülkeleri arasında en fazla istihdam oluşturan ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Bakan Ergün, G-20 ülkelerinde istihdam artışının sadece yüzde 1 seviyesinde kaldığına işaret etti.

Türkiye'de ise bu rakamın yüzde 6 seviyesine ulaştığını vurgulayan Ergün, kriz dönemlerinden sonra en zor toparlanan rakamların istihdamdaki rakamlar olduğunun altını çizdi.

Bakan Ergün konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizim yüzde 8.8 oranında büyüdüğümüz ikinci çeyrekte Avrupa ülkeleri yüzde 1.6, OECD ülkeleri 1.7 oranında büyüme gerçekleştiriyor. Demek ki Türkiye'nin başarısı konjonktür ile ilgili bir başarı değildir, Türkiye'nin başarısı Türkiye'deki ekonomi yönetimi, reel sektörün gücü ve dinamizmi ve Türkiye'nin sahip olduğu potansiyel ile ilgilidir. Bu sonuçlar tesadüfü değil. İş dünyasının dünyada yaşanan gelişmeler hususunda içi rahat olmalıdır. Türkiye ekonomisi dünyada yaşanacak her türlü gelişmeye cevap verebilecek, yaşanan her süreci lehine çevirebilecek enstrümana sahiptir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir